IT界討論區:點擊查看更多有關IT人的悲劇的資訊

1001 回覆
26 Like 3 Dislike

要出早就出左
話說我想做startup
主要就係貪平均年齡低
但會唔會過勞死

你係咪真係有心喺startup捱先

揀startup要睇個老細點,如果老細係得個錢字既外行人又冇內行合伙人就唔好入,否則只係浪費時間

利申:中過伏浪費咗半年

startup冇technical founder好難運作喎

我之前做嗰間,個外行老細請個垃圾返嚟當寶,用佢head住其他人,結果佢同個垃圾聯手係個project爆穫之前迫到個個都裸辭
三個月之前話要推出街,同時會大賣廣告做勢,結果到宜家影都冇
香港o的startup仲19個過vendor工, 人工低, office遠 (例如科學園), 技術高

但你學左o的所謂新技術, 出面好多工又用唔著, 呃滿懷理想fg就得
香港o的startup仲19個過vendor工, 人工低, office遠 (例如科學園), 技術高

但你學左o的所謂新技術, 出面好多工又用唔著, 呃滿懷理想fg就得

呢度好多熱血人士
概念好都「唔」等於 dup 得出好 Code

樓上講緊既係
香港公司同user既程度就等於一個mk鳩掃下chord定期update下果排hit乜歌就自然有女鍾意
背後你識幾多theory 邊個bar model interchange 緊邊個bar substitute 緊邊個scale 好少人識欣賞又浪費時間
就好似你地唔需要知我上面up乜 聽到隻歌彈出黎好聽就得

識打下code快手出個少bug既貨,定期update新language frameworks 就大把人爭住要 無需為左果少量好高要求既公司花多大量時間學更深更多既theory / concept都搵到食

我上面講既而家個 code market 根本都係咁,花額外巨大既時間深入去學 theory 當然係好事,但如果比我揀既我會學第二 d 野,e.g tech management

第一次入黎,幫朋友問下各位巴打

有朋友下年 grad , 話佢果科可以做咩 Business analyst, 好唔好做的?我見佢D科可以向 project manager 果邊做但佢又好似覺得呢個 pos 有出路

唔係 不過都係英國既

btw 純粹好奇,呢類工人工其實幾多,我個 frd 唔講我都唔知有原來呢個係 it 業

要出早就出左
主要就係貪平均年齡低
但會唔會過勞死

揀startup要睇個老細點,如果老細係得個錢字既外行人又冇內行合伙人就唔好入,否則只係浪費時間

startup冇technical founder好難運作喎

一定要其中一個係tech底
唔係tech底好易中伏
吹水佬+tech底先係最佳租合
兩邊互相平衡下

你地覺得點為止TECH 底老世

即係software sales
呢到有無人係唔鍾意IT但又做緊
由讀書時已經發覺根本唔鍾意, 畢業後唔知搵咩工好最後做住先
做做下已經做左7年, 返唔到轉頭
以為做耐左會接受到但原來都唔係

咁你唔考公墓員

考過, 考唔到
頭一兩年我都有報EO個d

咁冇喇 行行都西

我的志願
概念好都「唔」等於 dup 得出好 Code

樓上講緊既係
香港公司同user既程度就等於一個mk鳩掃下chord定期update下果排hit乜歌就自然有女鍾意
背後你識幾多theory 邊個bar model interchange 緊邊個bar substitute 緊邊個scale 好少人識欣賞又浪費時間
就好似你地唔需要知我上面up乜 聽到隻歌彈出黎好聽就得

識打下code快手出個少bug既貨,定期update新language frameworks 就大把人爭住要 無需為左果少量好高要求既公司花多大量時間學更深更多既theory / concept都搵到食

我上面講既而家個 code market 根本都係咁,花額外巨大既時間深入去學 theory 當然係好事,但如果比我揀既我會學第二 d 野,e.g tech management

新人留名, 啱啱in pxxw
in我條友連algo, tree都未聽過 究竟佢點上到tech大位 咩公司嚟...
好想做份工
一個星期冇消息
email 去問會否仆街?

好想做份工
一個星期冇消息

好想做份工
一個星期冇消息

第一次入黎,幫朋友問下各位巴打

有朋友下年 grad , 話佢果科可以做咩 Business analyst, 好唔好做的?我見佢D科可以向 project manager 果邊做但佢又好似覺得呢個 pos 有出路

唔係 不過都係英國既

btw 純粹好奇,呢類工人工其實幾多,我個 frd 唔講我都唔知有原來呢個係 it 業

好想做份工
一個星期冇消息

呢度好多熱血人士

點解話用唔著
係咪去左整濕鳩game
U grad有16k都唔差

依家D大學垃圾科畢業文職都通脹到15K以上,
16K真係難D請人,除非間公司夠大。

調番轉下話
我都諗緊1月走出去叫19會唔會有人請

要出早就出左
主要就係貪平均年齡低
但會唔會過勞死

我之前做嗰間,個外行老細請個垃圾返嚟當寶,用佢head住其他人,結果佢同個垃圾聯手係個project爆穫之前迫到個個都裸辭
三個月之前話要推出街,同時會大賣廣告做勢,結果到宜家影都冇

呢度好多熱血人士

點解話用唔著
係咪去左整濕鳩game

例如Ruby, 香港有幾多工會用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞