IT界討論區:點擊查看更多有關IT人的悲劇的資訊

1001 回覆
26 Like 3 Dislike

大家覺得做machine learning既前景點

好好景.

Machine Learning 同 Cognitive Computing 前景可以但要睇長線. 要識但喺唔好瞓身住. 仲系小咗啲搵到錢既 Killer Applications. 好似 IBM Watson 浮沉咗好一段時間都係 misses多過 hits.

最近 AWS, Azure 同 Google 都加咗 AI Services 支援. 呢兩三年好有可能會改變個 landscape. They are the enablers that bring Machine Learning to the masses.

Machine Learning 同 Cognitive Computing 前景可以但要睇長線. 要識但喺唔好瞓身住. 仲系小咗啲搵到錢既 Killer Applications. 好似 IBM Watson 浮沉咗好一段時間都係 misses多過 hits.

最近 AWS, Azure 同 Google 都加咗 AI Services 支援. 呢兩三年好有可能會改變個 landscape. They are the enablers that bring Machine Learning to the masses.

香港食屎
外國就算搶手

識做都搏去外國

有冇人做過 新世界發展 it? 我見佢成日都請人

1年exp 20k 準時鬆人 1-5 5d
vs
1年exp 25k 要OT 1-5 5d

點揀

25準時走 渣住份糧再搵你點睇

25k , 到時再睇環境同心態決定o 唔ot , 頭幾年有得ot , 學下野都無壞

其實ERP果邊既發展大唔大

大, 有supply chain既大公司都需要ERP

首先你要有offer

其實銀行唔一定係 .net…
要睇下係咩line of product。
以前.net 多數用係front office,即係投資落盤果d 重視用戶介面,反應快…不過依家javascript 好厲害,angular、vue、react都好有可能UI的角式。
而back office,即係settlement、轉帳又會分mainframe 定distributed platform。
mainframe或者比較大型的電腦好多時都係cobol,好舊的o野…
distributed多數都係java,咁java 都有好多唔同framework同寫法gei。
如果需要有web 的,舊d 的咪會係asp、jsp,新d 咪jquery,angularJS,html...etc,再新d咪react,angular,vue 的spa 搭五花百門的backend囉。

咁如果fg要入銀行做developer,係咪要好熟你講嗰啲技術
我而家year 3 應該讀啲咩令自己增加優勢入銀行做? 除咗web application,讀 big data and data mining練熟佢, 係咪都會有幫助?

fresh graduate要入銀行,一般都只會請MT,成績好好,好present得,好smart。我之前都in 過MT,會係group interview,不過坦白講,冇香港學生入度final round,最後入到去多數都係國內的、印度、星加坡等等。

唔係因為歧視,而係有好幾個方面佢地都係比較優勝。
1. 英文要流利,唔需要native,不過一定要唔怕醜,說話有組織力。請得你,對的用戶都係五湖四海,連用英文都交代唔到問題同溝通,技術再好都冇用。
2. Proactive,要show 到俾人睇你係好易同人夾,係好的team player,好多時都係成team,少至3、4人,大至幾十人去完成一個project,夾唔到好難留低。
3. 有責任感、可靠,咁你睇緊人地客的account,或者一個region的o野,下下真係會幾十億transaction,如果你係d 心情唔好,突然要放假或者唔做,成個departement 真係會好麻煩。
4. 要show到俾人睇係學o野快上手,轉數快,有舉一反三,critical thinking。

其實頭三年,係咩技術底真係唔係好緊要,反正好多o野一般細公司都唔會用到,enterprise system的考慮又會唔一樣,都係要重頭train 過,所以個人本身成日係咁轉工,唔係好穩重的都唔會好考慮。

希望幫到你啦。

首先你要有offer

以前.net 多數用係front office,即係投資落盤果d 重視用戶介面,反應快…不過依家javascript 好厲害,angular、vue、react都好有可能UI的角式。
而back office,即係settlement、轉帳又會分mainframe 定distributed platform。
mainframe或者比較大型的電腦好多時都係cobol,好舊的o野…
distributed多數都係java,咁java 都有好多唔同framework同寫法gei。
如果需要有web 的,舊d 的咪會係asp、jsp,新d 咪jquery,angularJS,html...etc,再新d咪react,angular,vue 的spa 搭五花百門的backend囉。

咁如果fg要入銀行做developer,係咪要好熟你講嗰啲技術
我而家year 3 應該讀啲咩令自己增加優勢入銀行做? 除咗web application,讀 big data and data mining練熟佢, 係咪都會有幫助?

dev 同 DA 好唔同㗎喎

咁DA 同 dev長遠發展邊範好啲?

我見識少,請問咩係DA?
vs

點揀

睇下有冇o野學,同往後的發展。。。
如果25k,之後上唔到去,就唔係諗啦。

我都追緊react,純粹唔識問問,點解你會覺得同redux有關gei?load 另外十張圖同state management 有咩關係?

好好景.

machine learning好多start up 都想做,又唔係好多人識,好搶手同好pay。
vs

點揀

睇下有冇o野學,同往後的發展。。。
如果25k,之後上唔到去,就唔係諗啦。

係呀,除左cognitive 之外,其實已經有好多用處。
例如天氣預測,天文台已經同科大整左,improve 緊。
另外,你marketing 裡面,可以predict 客戶的behaviour。
又另外,你supply chain裡面有好多travelling salesman problem,依家家可以用類似mathlab 的software embeded 係自己個app 度,做re-enforcement learning,比傳統方法有效。又或者learn 個客的demand,去預測要幾多resources,早一步plan 定,呢d 都係一般舊的erp 好似未有。

我都追緊react,純粹唔識問問,點解你會覺得同redux有關gei?load 另外十張圖同state management 有咩關係?

真係同redux冇關,redux寫法主要作為state container,方便管理, map番有用既state去react component, 至於點樣display出黎都係component入面去handle.

正常依種list都係搵人地既component用, 多數有個props接callback, callback可能係dispatch一個api call action去拎埋第二頁既item

首先你要有offer

dev 同 DA 好唔同㗎喎

咁DA 同 dev長遠發展邊範好啲?

我見識少,請問咩係DA?

最近狂吹的data analyst

真係同redux冇關,redux寫法主要作為state container,方便管理, map番有用既state去react component, 至於點樣display出黎都係component入面去handle.

正常依種list都係搵人地既component用, 多數有個props接callback, callback可能係dispatch一個api call action去拎埋第二頁既item

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞