IT界討論區:點擊查看更多有關IT人的悲劇的資訊

1001 回覆
26 Like 3 Dislike

重點係等錢使... 屋企窮
咁啱有呢份ibm...想睇吓對我career lath 有冇用

咁可能我搞錯咗, 真係contract job 黎
我get 錯係ibm 請然後去其他地方做
既然咁多巴打話伏咁不了

咁啱有呢份ibm...想睇吓對我career lath 有冇用

既然咁多巴打話伏咁不了

fg 有私院 同老電 p仔offer 點揀好

既然咁多巴打話伏咁不了

我in嗰team 係banking project
不過聽佢講返工好似都係返佢quarry bay 個centre...唔肯定有冇理解錯

其實我主要係想知, 如果我入咗呢個post 做d banking project
對我將來喺banking & finance 嘅career 有冇幫助 (不論是否IT-related)
多謝咁多位巴打
香港 IT 狗真係好慘 越嚟越多係 contract 嘅工
份份工都淨係當你係工具用完就扔
呢種文化真係好咩?
呢種文化真係好咩?

唔好, 你可以點?

我係想揀S&T, 但係年尾冇咩位

既然咁多巴打話伏咁不了

呢種文化真係好咩?

唔好, 你可以點?

Apii係唯一既救贖
而家個趨勢係炒一個識好多野既it狗都唔炒一個文職
呢種文化真係好咩?

唔好, 你可以點?

Apii係唯一既救贖

堅持唔做contract
呢種文化真係好咩?

唔好, 你可以點?

唔會contract你main番咩
定唔通佢搵第2個跟手main
呢種文化真係好咩?

唔好, 你可以點?

Apii係唯一既救贖

攞政府工睇出面行業趨勢
呢種文化真係好咩?

好多工都係contract/外判啦
會計,工程,甚至計單文員仔都係

宜家唔興講contract
而係project based
就算社工,請你番來都係project based
搞完一個event踢你走啦
it9搞完一個project del左你

畢業頭2,3年都跳到

既然咁多巴打話伏咁不了

我in嗰team 係banking project
不過聽佢講返工好似都係返佢quarry bay 個centre...唔肯定有冇理解錯

其實我主要係想知, 如果我入咗呢個post 做d banking project
對我將來喺banking & finance 嘅career 有冇幫助 (不論是否IT-related)
多謝咁多位巴打

冇追post, 你其實目標係想做programmer定係ba定係non it 既pos?

呢種文化真係好咩?

唔好, 你可以點?

都幾肯定會揾返 d perm main 返
到 perm main 個陣乜都唔知咪又係 on99
有問題嘅地方係喺 knowledge management
it 唔似做 event 做社工
而係一個要有 ongoing support 嘅工種
想問下各位巴打知唔知有咩途徑搵freelance job ?
呢種文化真係好咩?

唔好, 你可以點?

都幾肯定會揾返 d perm main 返
到 perm main 個陣乜都唔知咪又係 on99
有問題嘅地方係喺 knowledge management
it 唔似做 event 做社工
而係一個要有 ongoing support 嘅工種

唔係啦
首先有啲si已經幫人main緊project
幫frd子問
青衣ive既software engine係咪升ugc率會高過asso it
eg:poly cs city cs ust cs個d
女仔無it底讀都ok
易唔易搵人carry
新狗留名學嘢
頂唔順間19公司 裸辭左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞