[說好的秋天] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (10)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
今日終於去拿我一月訂造的茄士咩Blazer了!
但幾時先夠凍著呢?

講起茄士咩我都有套3p響formosa做緊

幾時造埋Vicuna 3pc、Suri 3pc、Sable 3pc...?

留俾你搞

我tissue paper 3pc都買唔起

Tissue paper 3pc咁難做,梗係天價
但幾時先夠凍著呢?

講起茄士咩我都有套3p響formosa做緊

幾時造埋Vicuna 3pc、Suri 3pc、Sable 3pc...?

留俾你搞

我tissue paper 3pc都買唔起

Tissue paper 3pc咁難做,梗係天價

用膠紙痴住就算啦
唔上身可以望下嘅

我瞓低件衫上,佢有瞓低,我打直件衫上,佢都係瞓低,玩死!

Poppy喎

Lest We Forget!

咁快扣定?

渣甸十月底義賣緊啦
今年有金屬版Buttonaire,唔駛再一年換一個紙版

每年都要再買的,唔買Royal Legion無經費呀!

捐同買係兩回事
同埋紙版真係好易甩

甩咗再買
2500 budget 大家會簡 berwick 定 meermin ?
2500 budget 大家會簡 berwick 定 meermin ?

Yanko or carmina 啦!
Meermin 1500 就得啦

Yanko

Yanko

我自己冇carmina 得對yanko suede loafer
但試完著完 覺得yanko平幾舊 差唔多質素
有時D皮甚至好過carmina
唔上身可以望下嘅

Poppy喎

咁快扣定?

渣甸十月底義賣緊啦

邊度有得賣?

Yanko

我自己冇carmina 得對yanko suede loafer

Yanko 香港會唔會有店賣可以試??

Yanko

肉乾巴打舖頭ig有見過
唔上身可以望下嘅

Poppy喎

咁快扣定?

渣甸十月底義賣緊啦

邊度有得賣?

渣甸咁大個名係度
唔上身可以望下嘅

Poppy喎

咁快扣定?

渣甸十月底義賣緊啦

邊度有得賣?

渣甸咁大個名係度

唔只渣甸的,HKland 都有的。中環有D英國pub都有。
今個星期六港島賣旗日都有。
金屬的我見有間網店有,但他們好似不是做慈善的,所以我無幫襯,早幾年我在PP同個英國老婆婆買poppy時,可能她見我捐得多,送咗個好細的金屬poppy手機繩吊咀比我,但唔知放咗係邊
但幾時先夠凍著呢?

一月訂,11月先有得拿

我叫師傅慢慢造,造靚D,佢見我都唔會夏天著,咪放埋一邊,做咗D夏天衫先,秋涼咪起貨囉!

Yanko

肉乾巴打舖頭ig有見過

佢個ig/鋪無咩 ?
唔上身可以望下嘅

Poppy喎

咁快扣定?

渣甸十月底義賣緊啦

邊度有得賣?

渣甸咁大個名係度

唔只渣甸的,HKland 都有的。中環有D英國pub都有。
今個星期六港島賣旗日都有。
金屬的我見有間網店有,但他們好似不是做慈善的,所以我無幫襯,早幾年我在PP同個英國老婆婆買poppy時,可能她見我捐得多,送咗個好細的金屬poppy手機繩吊咀比我,但唔知放咗係邊

原來金屬版係Cufflink來。
唔上身可以望下嘅

Poppy喎

咁快扣定?

渣甸十月底義賣緊啦

邊度有得賣?

渣甸咁大個名係度

我講金屬版
唔上身可以望下嘅

Poppy喎

咁快扣定?

渣甸十月底義賣緊啦

邊度有得賣?

渣甸咁大個名係度

我講金屬版

Jardine House 2樓,開9-5

Yanko

肉乾巴打舖頭ig有見過

佢IG係咩?

Yanko

肉乾巴打舖頭ig有見過

佢IG係咩?

Google yanko shoes Hong kong應該就會見到店名

Yanko

肉乾巴打舖頭ig有見過

佢IG係咩?

Google yanko shoes Hong kong應該就會見到店名

我好似唔見喎
2000-3000筆直嘅話,有咩銀包好?
放下Chok相先

Yanko

肉乾巴打舖頭ig有見過

佢IG係咩?

我好似唔見喎

我搵到了
但唔知巴打鋪頭會唔會有貨呢
我見以前D post 有呢個表

西裝去邊度訂或做?可以參考以下:

$1000以下:G2k,Zara,旺中,兆萬,荷里活,羅湖商業城,廣州婚紗街。
$1000~1500:佐敦龍將,中環祥興,黃大仙佳藝
$1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興。
$2500~3500:荃灣華達, 灣仔超雅 。
$3500~6000:中環Jantzen ,銅鑼灣Hackney (H 記),尖沙咀Peter Lee 。
$6500~10000:中環Dream Bespoke,尖沙咀Browns Tailor。中環Practical Tailor。尖沙咀William Yu。
$10000以上:Ascot Chang (AC),WWChan,Baroman,A-Man Hing Cheong (AMHC),Gordan Yao (GY)。

點解宜家無擺返出黎既
唔update 定點?

對其他唔係list嘅舖頭唔公平

最主要係有好多野轉變左,而唔夠人去試,比方H記轉左手好劣質,華達加曬價

咁無計了
本身想整返套
諗緊跟唔跟呢張list

基本上6000打後都無大變動,應該話都係個幾間啦⋯

問題係你見通常問2000-4000呢個位,近年就好易出事

咁請問銅鑼灣大華o唔ok?
會唔會話容易岀事

其實呢,做西裝的概念同去粵式酒樓差唔多。
咁酒席嘅野,街坊酒樓千零二千蚊都有一圍,福臨門、龍景軒就收你兩三萬一圍。咁你無可能諗住都係酒席啫,間街坊酒樓要比出福臨門、龍景軒的水準呀嘛。
福臨門D翅(雖然我已不吃翅)嘅上湯,足料煲八個鐘,無落味精,食完唔會有不良反應。街坊酒樓D所謂翅,從前我食完如果唔飲番支可樂解解D味精毒,我嗰晚一定唔使瞓。

要去街坊酒樓食D所謂翅,又要X人哋D翅落味精,得兩條幼過牙簽的翅,然後話點X解D翅無福記咁嘅水準 ,你會唔會覺得條友「低低地」?

其實我唔係太識睇
之前果套就係龍將整
宜家諗住下年轉工搵四五千整多套去見下工
所以先想上黎問問/睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞