[說好的秋天] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (10)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
咁熱鬧
唔該曬3位回應左我原post問題既巴打
今朝send左email探下口風, 等緊覆
遲D meermin唔賣比香港人就入我數啦
有無咁harsh 呀。
我會話買呢啲平價野消費者要有心理準備係件貨都會有手工問題,
正如話cut cost 少人QC,
成本低無錢請好師父,
工廠轉左去蝗國人工平啲,
五金件扣位用平野,
皮革拎啲無咁靚嘅位、shell 用日本貨唔用Horween 之類。

相對消費者要受嘅風險好可能就係因為QC差,拎到次貨所以要自己俾shipping 退換。

但係佢果張圖嘅情況好明顯唔係天然皮革紋理問題,
係手工有問題,唔通咁都唔可以去退換?
再者ebay啲次貨好多都無佢呢對咁衰,Meermin 都已經當次貨賣,
真係無理由食左佢之後下次佢鞋頭啲brogues 同你連埋佢你又覺得“係咁嫁啦”姐。

我知各位大佬有錢買貴野知道咩係好咩係唔好,
但係我又唔覺得佢呢個情況可以係用因爲平所以就由佢喎

我只可以同你講你呢個心態好唔現實。

買咩都好自己心入面要有把尺,知咩應該爭取、咩應該彈貨、咩應該食左佢。你50蚊買兜蟹粉麵,唔通仲指意佢成大碟都係蟹粉咩。

對我黎口講佢呢個Case係兜蟹粉麵足蟹粉但係有小強係入面喎,其實好多時食完都唔會出事。但係叫老闆換過碗都得掛。

試下send email問下換唔換得?
但要有心理準備要自己比postage

仲問

咁問下又無壞嘅,禮禮貌貌唔好一開口就x佢,咁係無問題嘅。
咁熱鬧

對個邊來講應該平常到唔平常,都係個句,畀我就唔想蝕運費,都三四百
咁熱鬧

對個邊來講應該平常到唔平常,都係個句,畀我就唔想蝕運費,都三四百

一來一回都打左個七折
咁熱鬧

一來一回都打左個七折

再加多幾百可以買對新
咁熱鬧

一對半對又唔會唔賣香港既
照問下囉 可能佢比個折頭你呢
不過唔好抱咁大期望就得!
有無咁harsh 呀。
我會話買呢啲平價野消費者要有心理準備係件貨都會有手工問題,
正如話cut cost 少人QC,
成本低無錢請好師父,
工廠轉左去蝗國人工平啲,
五金件扣位用平野,
皮革拎啲無咁靚嘅位、shell 用日本貨唔用Horween 之類。

相對消費者要受嘅風險好可能就係因為QC差,拎到次貨所以要自己俾shipping 退換。

但係佢果張圖嘅情況好明顯唔係天然皮革紋理問題,
係手工有問題,唔通咁都唔可以去退換?
再者ebay啲次貨好多都無佢呢對咁衰,Meermin 都已經當次貨賣,
真係無理由食左佢之後下次佢鞋頭啲brogues 同你連埋佢你又覺得“係咁嫁啦”姐。

我知各位大佬有錢買貴野知道咩係好咩係唔好,
但係我又唔覺得佢呢個情況可以係用因爲平所以就由佢喎

同意,手工差/料差同瑕疵兩回事黎
咁熱鬧

meermin qc差周圍都話緊架啦,外國forum都大把呢d問
所以有時真係唔好貪平,隨時郵費都蝕返
咁熱鬧

meermin qc差周圍都話緊架啦,外國forum都大把呢d問
所以有時真係唔好貪平,隨時郵費都蝕返

同vass一樣,唔出事咪抵到爛囉,出事就當自己唔好彩,無得怨。
各位巴打點睇sam's tailor呢間野?想訂兩套suit返工,上旅發局個網都有promote佢間野,定跟番巴打們講果幾間跟budget去鋪頭呢
利申唔熟
各位巴打點睇sam's tailor呢間野?想訂兩套suit返工,上旅發局個網都有promote佢間野,定跟番巴打們講果幾間跟budget去鋪頭呢
利申唔熟

利申唔熟

真係唔熟 好驚中伏,巴打可否比啲意見 要搵本地製造既裁縫鋪真係好難
利申唔熟

真係唔熟 好驚中伏,巴打可否比啲意見 要搵本地製造既裁縫鋪真係好難

本地製造既伏多仲多過大陸製造(某幾間大野例外),我講左d乜你自己諗。
利申唔熟

本地製造既伏多仲多過大陸製造(某幾間大野例外),我講左d乜你自己諗。

一言驚醒洛克人 明晒
利申唔熟

Sam?
你夠膽咪去試下囉
10個post都冇講過嘅鋪頭加上印度人,巴打諗清楚
趁Black Friday半價係日本訂左返來

係50個post...連埋高登....

其實印度人識唔識整西裝?點解成街都係佢地嘅舖?睇個包頭王講話印度佬都係outsource比包頭

其實印度人識唔識整西裝?點解成街都係佢地嘅舖?睇個包頭王講話印度佬都係outsource比包頭

其實好似大部分舖都係outsource 俾包頭?
有無巴打係bonham strand 做過suit? 質素同服務如何?
另外想問埋邊到改西褲靚手工?之前造左條嫌褲腳闊左半吋想收窄
有無巴打係bonham strand 做過suit? 質素同服務如何?
另外想問埋邊到改西褲靚手工?之前造左條嫌褲腳闊左半吋想收窄

正常造完包改架,拎返去裁縫到啦
無人去t 記alden truck show?

去完,無野岩,無錢買

去完,無野岩,無錢買

係問左Steve Kid Suede 同 Kudu 點整,同埋試緊Horween隻新色Shell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞