[說好的秋天] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (10)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
新手啱啱入一套深藍色西裝想問下classic/百搭應該襯咩色裇衫同呔 另外皮帶係唔係應該同鞋同色系 但我見好多巴打都唔用皮帶

唔用皮帶係因為條褲本身的設定係無皮帶圈,所以你想帶都唔得。有皮帶圈就當然要帶皮帶啦。

魚旦巴可唔可答埋開頭果2題

呢個世界係無百搭嘅,你睇咁得唔得?
https://i.pinimg.com/736x/23/d5/98/23d598791b35915198e1da0b6e627929--preppy-men-blue-suits.jpg

皮帶同鞋同色系係基本嘢啦!主要都係一條啡,一條黑啫

如果平平地有咩可以選擇 我套野都係Suitsupply平價款

白恤衫應該最百搭la. 至於呔你睇相都知,咩都得架 自己摸索下先
不過我自己覺得唔好同外套撞色,tone on tone我新手都覺得難撞得好睇。
平平地係指恤呔鞋定皮帶? 平嘅定義呢度各巴打人言人殊

我最鐘意tone on tone點算

藍色我都成日Tone on tone喎
https://shop.hfwltd.com/collection/63

vbc 定 Huddersfield Fine Worsteds既 The Chelsea II Collection
質量邊個好D ?

Chelsea II 如無記錯係意大利織的,玩下手仲有機會是VBC織的

姐無無分別? 我見兩隻布價錢一樣

唔用皮帶係因為條褲本身的設定係無皮帶圈,所以你想帶都唔得。有皮帶圈就當然要帶皮帶啦。

魚旦巴可唔可答埋開頭果2題

呢個世界係無百搭嘅,你睇咁得唔得?
https://i.pinimg.com/736x/23/d5/98/23d598791b35915198e1da0b6e627929--preppy-men-blue-suits.jpg

皮帶同鞋同色系係基本嘢啦!主要都係一條啡,一條黑啫

如果平平地有咩可以選擇 我套野都係Suitsupply平價款

白恤衫應該最百搭la. 至於呔你睇相都知,咩都得架 自己摸索下先
不過我自己覺得唔好同外套撞色,tone on tone我新手都覺得難撞得好睇。
平平地係指恤呔鞋定皮帶? 平嘅定義呢度各巴打人言人殊

我最鐘意tone on tone點算

藍色我都成日Tone on tone喎

https://shop.hfwltd.com/collection/63

vbc 定 Huddersfield Fine Worsteds既 The Chelsea II Collection
質量邊個好D ?

Chelsea II 如無記錯係意大利織的,玩下手仲有機會是VBC織的

HFW啲布嘅來源好雜下,你想知chelsea ii 邊間mill織,最好send email問,雖然佢未必會答

不過就算同一間mill織,都唔代表質素無分別,你咁問法,好難有人答到你
有冇屯門朋友知道邊度會得打鞋頭鐵?
好少機會過海

唔覺有。

質量邊個好D ?

HFW啲布嘅來源好雜下,你想知chelsea ii 邊間mill織,最好send email問,雖然佢未必會答

不過就算同一間mill織,都唔代表質素無分別,你咁問法,好難有人答到你

好 唔該哂
應該會買白恤衫+藍色斜紋呔同黑色皮帶,有冇平/抵買推薦

質量邊個好D ?

好 唔該哂

其實你搵間有樣板提供嘅裁縫舖,親自比較,或者問裁縫店職員嘅意見,應該會容易啲有答案

我自己vbc淨係用過perennial,呢個價位算係咁,不過要我再揀入門料就唔會揀佢

質量邊個好D ?

好 唔該哂

其實你搵間有樣板提供嘅裁縫舖,親自比較,或者問裁縫店職員嘅意見,應該會容易啲有答案

我自己vbc淨係用過perennial,呢個價位算係咁,不過要我再揀入門料就唔會揀佢

咁入門料有邊款好介紹
地鐵站口成都鞋頭鐵手工真係ok? 好似仲幾平
巴打想請教下,我一般derby shoes 著UK7, fit.
suede loafer 既話預大半碼買UK7.5 夠唔夠?
因為上網買,冇咩經驗 suede break in 既效果係咪會大過一般牛皮 ?

其實鞋頭鐵大家想要乜「手工」?
成都我見過的都正正常常

質量邊個好D ?

好 唔該哂

咁入門料有邊款好介紹

我無乜經驗咋,我自己夏天suit最鍾意mohair,不過肯定唔係人人接受到,vbc我會揀嘅咪revenge,flannel 同埋啲casual嘢囉

成都我見過的都正正常常

見過台灣有師兄分享話手工hea既話塊鐵片會hiu 所以想請教下
美孚根記補鞋有得打鐵
都可以

成都我見過的都正正常常

同鞋底對平側面磨得整齊鏍絲上實算唔算高要求

成都我見過的都正正常常

唔算
不過見過有師傅連皮都唔削 直接打上去
唔想再燙恤衫

成都我見過的都正正常常

唔算
不過見過有師傅連皮都唔削 直接打上去

有D鐵係唔使削皮直接打㗎喎
著恤衫西褲 著咩外套好
唔想著西裝褸
著恤衫西褲 著咩外套好
唔想著西裝褸

shawl collar cardigan

睇返之前D post話大華做shirt好似唔錯 而家仲係唔係可以接受

睇返之前D post話大華做shirt好似唔錯 而家仲係唔係可以接受

唔記得講,三樣加埋Budget~1K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞