[說好的秋天] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (10)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
想問下造一件西裝著用既長褸價錢範圍去到邊
想幾千銀整返一件, 算唔算高質?

RTW嘅suit supply買緊3k - 8k
西裝嬲唔想熨要黎粗著應該買咩面料?最好落雨都唔怕

膠料

新手想問cuffs 好唔好?
想做2套結婚用
又唔想甘傳統
上過DB 佢地好似好傳統甘?
係靚但我想做young少少
cuffs會好d?

十個九個話要所謂young嘅最尾都係整套mk suit出黎
有咁窄得咁窄有咁短得咁短,再周圍手多多加d奇怪feature賴有特式咁,典型香港劣品味風格

要young可以揀顏色揀花紋

通常話要「young d」既人整完都會後悔 著西裝都既目的,都係想俾人覺得你專業d或者穩重成熟d,又或者有d人想令人覺得睇落品味d。整套登台衫出後話要young d都唔知為乜

想young就著t shirt啦大把夠晒young既學生哥著呀

正解!

要young呀

盡短
盡窄
條領做2吋

條褲要no break再短d
著皮鞋記得唔好著襪

咁就夠晒young

幾千想「高質」,唔過萬你最好都係諗住普通比較實際,但過萬都唔表示一定高質
如果本身唔高,但又怕西裝外套太長,顯得個人更矮。改幾短先會好啲又不失formal嘅味道,不想太mk
如果本身唔高,但又怕西裝外套太長,顯得個人更矮。改幾短先會好啲又不失formal嘅味道,不想太mk

短先顯矮其實

幾千想「高質」,唔過萬你最好都係諗住普通比較實際,但過萬都唔表示一定高質

agree
試下加個薄軟墊,看看會不會好一點

其實你之前覺得個腳背位OK,可能係因為對鞋唔夠闊你對腳去唔到前面,所以對腳去唔啱個位,就造成好似對鞋腳背好似岩位既錯覺。

多謝蛋爺同麻甩巴指教。我都懷疑係因為之前對Vass嘅toe room唔夠闊,令腳趾無法完全舒展,於是向後逼到腳背拱起,造成腳背位fit嘅錯覺。新鞋toe room闊咗,腳趾可以向外舒展,腳背自然塌咗落去,變咗有虛位剩出嚟。

今日試過加鞋墊,要加夠兩層至得。Break in完可能兩層都唔夠。 都唔知keep好定退好。

鴨腳真係煩,下次應該會試吓車仔forest last,「望落」好似toe room闊而腳背冇咁高......

我覺得cj岩你多d

例如337 last?

337都ok

謝巴打

agree

講真上面話SuitSupply幾千蚊都真係叫做見得下人

有咩嬲好襯西裝/恤衫西褲
牛肉乾巴打想問下你今日件jacket係咩布黎,好靚
牛肉乾巴打想問下你今日件jacket係咩布黎,好靚

舊woodhouse野

有咩嬲好襯西裝/恤衫西褲

你不如google下overcoat....
新手一問,最近崇光減價,想問各位係咪唔推介嗰度既西裝?
新手一問,最近崇光減價,想問各位係咪唔推介嗰度既西裝?

sogo減左你都唔好預平
各位大佬,唔好意思新手一問
想問下D overcoat/trench coat 如果要洗有冇話要拎去特別既乾洗舖? 我件trench轉天氣前拎左去乾洗,攞番之後發現有D 邊位好似有D甩色/泛白,係咪正常?唔係既話有冇得救?

問野要附圖
想問下D overcoat/trench coat 如果要洗有冇話要拎去特別既乾洗舖? 我件trench轉天氣前拎左去乾洗,攞番之後發現有D 邊位好似有D甩色/泛白,係咪正常?唔係既話有冇得救?

無得攪,折哀啦!
其實Trench coat係要殘殘舊舊先有味道,唔鬼好理佢啦!

Overcoat年幾前係pp間雅潔洗過 120蚊左右 洗完都好滿意 平時都係去呢間乾洗西裝褸褲或海富間新富麗因爲近Office
我想買overcoat
但死矮仔大家覺得咩proportion先睇落唔會更矮
諗緊去買rtw/ mtm
價錢係3000/4300
以入門質素,價位做標準
Refinery 既tailored chino 合格嘛 ?
巴打有咩意見/推介?
其實包頭個篇文章可唔可信
如果係既話都幾平
如果係既話都幾平

平還平,你點同師傅溝通?整衰當學費?
如果係既話都幾平

平還平,你點同師傅溝通?整衰當學費?

你意思係話,除非自己對西裝所有部分都有相當認識,否則造出來未必係岩自己心水?
以入門質素,價位做標準
Refinery 既tailored chino 合格嘛 ?
巴打有咩意見/推介?

我都有D興趣去整條CHINO 試下佢地手工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞