[說好的秋天] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (10)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
各位巴打想請問下有無啲訂造西裝店鋪 或 現成嘅推介下
Budget 2000-3000左右
最近轉左新工要著西裝

偷圖偷到咁真係好肉酸
Armoury搵Yohei Fukuka設計 Hajime Last,交英國造Private Label鞋

https://thearmoury.com/collections/the-armoury-shoe-collection
條仔想去Savile row做兩套suit
一套formal, another one prom suit(定係打bowtie就得?)
budget應該預幾多?邊間推介/避開?
有冇巴打有經驗

你講緊英國的Savile Row, 定香港那間叫Savile Row?
前者兩三萬一套,後者兩三千卦,不過香港那間,我勸你就算把啦

如果是英國SR

去Huntsman、H. Poole, A&S囉
要型嘅,去C&M

你講緊英國的Savile Row, 定香港那間叫Savile Row?

如果是英國SR

要型嘅,去C&M

Armoury搵Yohei Fukuka設計 Hajime Last,交英國造Private Label鞋

https://thearmoury.com/collections/the-armoury-shoe-collection

幾平
條仔想去Savile row做兩套suit
一套formal, another one prom suit(定係打bowtie就得?)
budget應該預幾多?邊間推介/避開?
有冇巴打有經驗

如果是英國SR

要型嘅,去C&M

Huntsman好似唔錯
Gieves n Hawkes呢?

如果是英國SR

要型嘅,去C&M

G&H d coat幾正,尤其是件多用途大褸
同埋件5ways db,簡直master piece

G&H 差不多10年前我係香港sogo鋪買左一件navy絨漁夫褸成衣, 多年來仲好暖好軟滑,款又長青。不過自從比大陸家港商收購左,多左好多大陸人買,d褸款就好似偏向內地口味

G&H 差不多10年前我係香港sogo鋪買左一件navy絨漁夫褸成衣, 多年來仲好暖好軟滑,款又長青。不過自從比大陸家港商收購左,多左好多大陸人買,d褸款就好似偏向內地口味

利豐就唔係大陸,百幾年來馮家都係香港買辦,係成衣設計真係唔掂

如果是英國SR

要型嘅,去C&M

5 ways DB?
圖?

利豐就唔係大陸,百幾年來馮家都係香港買辦,係成衣設計真係唔掂

自膠,謝指正

如果是英國SR

要型嘅,去C&M

自膠,謝指正

佢地廿幾年前在太子大廈地鋪時D成衣就幾靚,依家D大陸造,你買埋我份。

5 ways DB?
圖?

無影wo,之前去g&h搵Davide飲野兼請教,落佢地樓下工場時見到的。

5 ways DB?
圖?

無影wo,之前去g&h搵Davide飲野兼請教,落佢地樓下工場時見到的。

點five ways法?

5 ways DB?
圖?

點five ways法?

無圖我點講
想請問各位前輩

銅鑼灣hackney 同 尖沙咀 peter lee
邊間overall會好少少?
想請問各位前輩

銅鑼灣hackney 同 尖沙咀 peter lee
邊間overall會好少少?

Peter lee唔知,但係hackney唔好啦 好撚肉酸

幾平

買唔買得過?
Davide Taub作品例子
Coat
http://davidetaub.blogspot.hk/2015/10/naval-inspired-barrel-shaped-coat.html?m=1

DB
http://davidetaub.blogspot.hk/2016/05/unlined-casual-double-breasted-blazer.html?m=1

兩件都好靚。
但我想問點解上一件大褸可以底做到面一樣,係用兩塊面材做?還是一塊面藍底灰嘅布?

請問各位巴打點睇HERZ嘅公事包?
本身想買Frank Clegg,但見呢間嘢平啲又有日本仔手工。係咪抵買?

請問各位巴打點睇HERZ嘅公事包?
本身想買Frank Clegg,但見呢間嘢平啲又有日本仔手工。係咪抵買?

去東京睇過
靚係幾靚不過好重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞