[說好的秋天] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (10)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我見以前D post 有呢個表

西裝去邊度訂或做?可以參考以下:

$1000以下:G2k,Zara,旺中,兆萬,荷里活,羅湖商業城,廣州婚紗街。
$1000~1500:佐敦龍將,中環祥興,黃大仙佳藝
$1500~2000:銅鑼灣大華,尖東貴族。
$2000~2500:石硤尾中興。
$2500~3500:荃灣華達, 灣仔超雅 。
$3500~6000:中環Jantzen ,銅鑼灣Hackney (H 記),尖沙咀Peter Lee 。
$6500~10000:中環Dream Bespoke,尖沙咀Browns Tailor。中環Practical Tailor。尖沙咀William Yu。
$10000以上:Ascot Chang (AC),WWChan,Baroman,A-Man Hing Cheong (AMHC),Gordan Yao (GY)。

點解宜家無擺返出黎既
唔update 定點?

對其他唔係list嘅舖頭唔公平

最主要係有好多野轉變左,而唔夠人去試,比方H記轉左手好劣質,華達加曬價

咁無計了
本身想整返套
諗緊跟唔跟呢張list

基本上6000打後都無大變動,應該話都係個幾間啦⋯

問題係你見通常問2000-4000呢個位,近年就好易出事

咁請問銅鑼灣大華o唔ok?
會唔會話容易岀事

其實呢,做西裝的概念同去粵式酒樓差唔多。
咁酒席嘅野,街坊酒樓千零二千蚊都有一圍,福臨門、龍景軒就收你兩三萬一圍。咁你無可能諗住都係酒席啫,間街坊酒樓要比出福臨門、龍景軒的水準呀嘛。
福臨門D翅(雖然我已不吃翅)嘅上湯,足料煲八個鐘,無落味精,食完唔會有不良反應。街坊酒樓D所謂翅,從前我食完如果唔飲番支可樂解解D味精毒,我嗰晚一定唔使瞓。

要去街坊酒樓食D所謂翅,又要X人哋D翅落味精,得兩條幼過牙簽的翅,然後話點X解D翅無福記咁嘅水準 ,你會唔會覺得條友「低低地」?

點解宜家無擺返出黎既
唔update 定點?

最主要係有好多野轉變左,而唔夠人去試,比方H記轉左手好劣質,華達加曬價

咁無計了
本身想整返套
諗緊跟唔跟呢張list

會唔會話容易岀事

咁酒席嘅野,街坊酒樓千零二千蚊都有一圍,福臨門、龍景軒就收你兩三萬一圍。咁你無可能諗住都係酒席啫,間街坊酒樓要比出福臨門、龍景軒的水準呀嘛。
福臨門D翅(雖然我已不吃翅)嘅上湯,足料煲八個鐘,無落味精,食完唔會有不良反應。街坊酒樓D所謂翅,從前我食完如果唔飲番支可樂解解D味精毒,我嗰晚一定唔使瞓。

要去街坊酒樓食D所謂翅,又要X人哋D翅落味精,得兩條幼過牙簽的翅,然後話點X解D翅無福記咁嘅水準 ,你會唔會覺得條友「低低地」?

真心比喻得好好

$1000以下:G2k,Zara,旺中,兆萬,荷里活,羅湖商業城,廣州婚紗街。
$3500~6000:中環Jantzen ,銅鑼灣Hackney (H 記),尖沙咀Peter Lee 。
$6500~10000:中環Dream Bespoke,尖沙咀Browns Tailor。中環Practical Tailor。尖沙咀William Yu。
$10000以上:Ascot Chang (AC),WWChan,Baroman,A-Man Hing Cheong (AMHC),Gordan Yao (GY)。

點解宜家無擺返出黎既
唔update 定點?

咁無計了
本身想整返套
諗緊跟唔跟呢張list

會唔會話容易岀事

咁係咪代表街坊酒樓就無存在價值?當然唔係啦,咁仲有很多人要開飯架嘛,唔係個個都要吃一級粵菜加嘛,咁想要碟頭飯,或者炒三兩味少菜,咁咪啱囉

右邊冇刷?

有呀,不過左邊係店員刷,右邊係我自己刷

你點刷

我都係跟佢畀張紙咁做
用刷掃掃佢,跟著用lotion清潔,跟著用少少黑蠟掃掃佢最後再用cream

清塵 cream 刷 wax 刷
我係咁做
我估唔令係因為你最後冇再刷

落cream係用布抹既,最後要再刷多次?

岩岩bid 左對vass $2200 岩size 岩last 超新淨
落機見到淨番10mins, 好彩bid 得切, 嚇死寶寶

點解宜家無擺返出黎既
唔update 定點?

咁無計了
本身想整返套
諗緊跟唔跟呢張list

會唔會話容易岀事

2-3年前造過條褲拎黎粗著,褸真係唔敢造
容易出事就一定,手工都一定差
做到條舒舒服服岩身又唔難。
褲佢造起預左偏窄 (比埋尺寸都會窄 )師父老記性差,佢同你講1號拎到你去拎時佢都可換同你講未造好叫你過幾日再黎 所以去前打個電話最好

佢絕對對得住呢個價位,又比你試又比你任改 (改得好唔好case by case - 我果次造改左4次)

當你享受過更好你就唔會番去呢個水準

咁無計了
本身想整返套
諗緊跟唔跟呢張list

會唔會話容易岀事

咁係咪代表街坊酒樓就無存在價值?當然唔係啦,咁仲有很多人要開飯架嘛,唔係個個都要吃一級粵菜加嘛,咁想要碟頭飯,或者炒三兩味少菜,咁咪啱囉

中point
咁可能遲下大家出個開飯list 小炒魚翅兩相宜
咁可能遲下大家出個開飯list 小炒魚翅兩相宜

岩岩bid 左對vass $2200 岩size 岩last 超新淨
落機見到淨番10mins, 好彩bid 得切, 嚇死寶寶

Bid野會上癮
有新鞋著
Post下英式野
Post下英式野

Hirano san 既野的確好靚
Dents手套真係好正

諗緊買多對peccary製既
Dents手套真係好正

個人意見:Peccary製買對多啲Handwork嘅會靚啲
Dents手套真係好正

https://youtu.be/GLGMBt4PzeM
呢條片講咩叫靚既皮手套
我睇完就入左坑
Post下英式野

套野好似好硬
Post下英式野

套野好似好硬

結構就肯定多架喇
重都一定重過我平日著果d
不過硬就反而唔係好硬
因為用既墊同樸比較軟
呢度都有巴打摸過我呢套野
Dents手套真係好正

https://youtu.be/GLGMBt4PzeM
呢條片講咩叫靚既皮手套
我睇完就入左坑

佢講啲嘢好「巷」下,等如簡單介紹下恤衫嘅yoke, gusset之類,咩為之好、咩為之極好、手套嘅silhouette之類,睇完條片都唔會識分,雖然一段短片唔會講到咁多嘢
https://lihkg.com/thread/460459/page/1

麻煩巴打們幫幫手解答
關於訂西裝
Dents手套真係好正

多d handwork嘅,即係點?有冇圖睇睇
Post下英式野

套野好似好硬

結構就肯定多架喇
不過硬就反而唔係好硬
因為用既墊同樸比較軟

我可以做證

套嘢嘅比例好適合牛肉乾老闆
Black friday去邊買刷鞋補品好
Post下英式野

套野好似好硬

結構就肯定多架喇
不過硬就反而唔係好硬
因為用既墊同樸比較軟

我可以做證

套嘢嘅比例好適合牛肉乾老闆

我係打雜 btw如果平日著我都係prefer自己鋪野多d,套野堅係重 可能著慣左輕野番唔到轉頭
Dents手套真係好正

多d handwork嘅,即係點?有冇圖睇睇

我表達得唔太好,你自己搵Lavabre cadet或者causse gantier 啲圖望下比較下啦,再唔係去望下die workwear “Guide to getting good gloves” 介紹嗰堆牌子,細心啲應該睇到個分別。

我只可以話dents造嘅Peccary dress gloves唔係我心目中嗰種樣,打個比喻就係感覺好似將對Trickers當dress shoes咁著,反而你嗰對driving gloves同埋拼tweed、拼布嗰幾對都唔錯,當然呢啲只係個人意見。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞