[說好的秋天] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (10)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
老老豆豆有無巴手覺得打鞋頭鐵同膠掌好無謂?
著爛左咪換過個皮底,正常個皮底都有排著。
要功能既咪買對全膠底
又膠又皮好柒 本來個底靚靚仔仔又要痴塊黑色膠落去

請問打掌巴打咩心態?

鞋頭鐵可以打, 但掌就不了
而家我連鐵都唔打, 太多鞋著20年都唔會爛

可能細佬行得衰又少著皮鞋,皮鞋一唔打掌我就會跣到仆街,好似溜冰咁,之後就一定要打前掌

點解唔買啲膠底車埋線果種?

又唔駛俾錢另外打鐵或者掌

BTW, 呢隻「膠底」基本上同打前掌有乜分別?呢個只是個前掌縫埋線

而呢款可以說是最戇居的設計,基本上係打前掌,但磨穿後卻不可以換前掌,而要整個皮底玩
星期日鳩著

嗚啊
星期日鳩著

BnT?

Yea,改左膊,佢XS胸同腰都岩,係個膊大到

大約咩價位

睇佢ig見到 我覺得呢個價位試下冇妨既 幾抵玩

一條褲包料一千蚊唔洗仲想有咩要求?

咁多人想去試令我諗起六分鐘交貨事件

https://lihkg.com/thread/343941/page/12

有無巴打係refinery造過西裝/褲可以評價下?

我造過好幾條褲,我覺得幾好
你自己上舖頭睇成品啦,個巴打好吹得

造過裇同褲 表示滿意

巴打造褲係咩布同咩價位?

睇佢ig見到 我覺得呢個價位試下冇妨既 幾抵玩

一條褲包料一千蚊唔洗仲想有咩要求?

咁多人想去試令我諗起六分鐘交貨事件

https://lihkg.com/thread/343941/page/12

有無巴打係refinery造過西裝/褲可以評價下?

我造過好幾條褲,我覺得幾好
你自己上舖頭睇成品啦,個巴打好吹得

造過裇同褲 表示滿意

巴打造褲係咩布同咩價位?

你facebook問啦,佢地打開門口做生意,佢一定會答你
如果前掌闊後面窄CJ應該著咩last?
請問新鞋落地前需唔需要先做shoe care?
請問新鞋落地前需唔需要先做shoe care?

Post 鞋相先再討論
星期日鳩著

BnT?

有冇諗過改埋件裇衫腰胸?
星期日鳩著

BnT?

個件已經好fit,係我坐低加攝唔好
星期日鳩著

BnT?

講堅就算佢坐得好唔好都好,單睇呢張相我唔覺得有野要改
星期日鳩著

BnT?

睇落幾好呀
想問呢條lanvin抵唔抵屌
想問買左對meermin
但隻色唔太滿意想補深啲
用深色啲既鞋油補係可唔可行
其實點解alden會咁hit,成個皮鞋界yeezy咁
但隻色唔太滿意想補深啲

原本咩色
唔好意思想問下各位巴打有冇人知邊度有得整鋼筆?我支筆意外跌到咁

我又想講故添
你去中環電車路東方錶行行去恆生總行之間有間樓梯底筆行,睇下他們有無辦法?
當然美國有好多鋪頭整。
台日那些問麻甩巴,他可能有相熟的。
以前致生仍有門市書局時,中間有個位係賣鋼筆,個師傅整筆咀好堅。
但隻色唔太滿意想補深啲

原本咩色

通常相嘅色(打爆曬燈影嘅)都淺過實物嫁喎,
你買左對咩
唔好意思想問下各位巴打有冇人知邊度有得整鋼筆?我支筆意外跌到咁

我又想講故添
你去中環電車路東方錶行行去恆生總行之間有間樓梯底筆行,睇下他們有無辦法?
當然美國有好多鋪頭整。
以前致生仍有門市書局時,中間有個位係賣鋼筆,個師傅整筆咀好堅。

北河街果邊瀋師傅都ok ge

我又想講故添
當然美國有好多鋪頭整。

北河街果邊瀋師傅都ok ge

個nib開左叉姐,其實有放大鏡同工具自己都整到,不過如果你唔識就搵人搞搞啦,應該唔會好貴。

我又想講故添
當然美國有好多鋪頭整。

北河街果邊師傅都ok ge

咁多位巴打
想造套西裝番工,有無好介紹🙏

筆直呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞