Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(4) Green Cities road modding

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
想問下一開波係咪應該係一入城個位整好交匯處先 驚一開頭就洗多左

你已經死了
交匯處同出入口唔好集中得滯, 最常犯嘅錯就係噉樣過載塞死
驚使多咗嘅話道路更加唔使起得精緻, 唔好過份依賴高速公路, 用住一般道路整多啲預留位等升級, 用多啲泥路

好彩上黎問左姐
咁我個交匯處應該擺邊?
呢家諗住將3個區完全分開 上左右

有冇圖睇下點分3個區

點解成日整左條曲線 就駁唔返條路

你接駁果個位snap錯左, 你細心睇接駁果個位係重疊左, lee個應該係precision engineering 有bug 試多幾次就冇事

你接駁果個位snap錯左, 你細心睇接駁果個位係重疊左, lee個應該係precision engineering 有bug 試多幾次就冇事

隻game內置同其他起路mod都有snapping
開返snapping之後撳掣起新路之前佢會幫你接返落舊路
有冇mod 可以每個月台獨立開allow intercity
有冇mod 可以每個月台獨立開allow intercity

佢本身個月台咪可以?

假設用多月台果個月台,有4條line係自己城內兜圈etc,淨返一條駁城外,開埋allow intercity咁就會淨係得果個月台有城外車到,除非你另外4條line d鐵路有其中一part駁到去城外既路軌
而家係咪冇mod可以disable need of power line 及 water pipe
(唔係underground cable)
好想玩 但得ps4 但ps4無Mod

無mod應該難玩到嘔
STEAM見佢減到44蚊想入手

想問下DLC重唔重要

想問下DLC重唔重要

好重要

想問下DLC重唔重要

好重要

不過唔係全部都好緊要
Mass transit 同after dark就一定要入手
其他就睇下你自己有冇興趣

想問下DLC重唔重要

好重要

不過唔係全部都好緊要
Mass transit 同after dark就一定要入手

after dark其實有乜特别 見夜晚但個城市冇乜大分别
新手想問交通野 上網睇果D教學勁複雜完全唔明

下圖係我個垃圾城 中間單向高速塞死晒 點令佢地用返左右2個區既雙向路減小中間大塞車 同埋我點加入公共交通入個城市 佢好似要起巴士路先玩到 我發展到咁點無喇喇起條巴士路入去

另外水霸發電點運作 起左但唔營運

下圖係我個垃圾城 中間單向高速塞死晒 點令佢地用返左右2個區既雙向路減小中間大塞車 同埋我點加入公共交通入個城市 佢好似要起巴士路先玩到 我發展到咁點無喇喇起條巴士路入去

1. 喂你呢區得一個條出入路梗係塞, vehicle AI 只係計最快嘅路徑; 左邊區內內部第二三層道路連接差, 逼住用嗰個路口
2. 承上: 外圍做咩要起條單向環迴路呢? 擺明單程路嚟喎? 你加咗出入口都用唔著
4. 講下拉巴士線有咩問題?
5. 要等水流穩定返落嚟

想問下DLC重唔重要

好重要

不過唔係全部都好緊要

after dark其實有乜特别 見夜晚但個城市冇乜大分别

日夜循環係 AD free update

1. 喂你呢區得一個條出入路梗係塞, vehicle AI 只係計最快嘅路徑; 左邊區內內部第二三層道路連接差, 逼住用嗰個路口
2. 承上: 外圍做咩要起條單向環迴路呢? 擺明單程路嚟喎? 你加咗出入口都用唔著

1. 所以解決方法係整多條出入路?
2. 諗住D車入城經依條單向路係外圍入城分下D車流 估唔到咁失敗
4. 巴士我見佢要起佢巴士專用既路 咁我依家個城D路同建築定晒 冇位整條巴士路入去 但係我理解錯左?
5. 姐係等下就得?定係佢就係咁唔穩定既發電

BTW多謝巴打解答 個城愈起愈唔對路

2. 諗住D車入城經依條單向路係外圍入城分下D車流 估唔到咁失敗
4. 巴士我見佢要起佢巴士專用既路 咁我依家個城D路同建築定晒 冇位整條巴士路入去 但係我理解錯左?

1. 將條highway升高/降低,再加支線另D車盡快可以到達你既東 or 西區
將D車盡快引上highway, 等佢地唔好塞燈位
4. 巴士行普通路都得
5. 本身水流唔夠,轉另一種發電吧

執得唔靚,唔想見到既野就地下化,無眼睇

1. 將條highway升高/降低,再加支線另D車盡快可以到達你既東 or 西區
將D車盡快引上highway, 等佢地唔好塞燈位
4. 巴士行普通路都得
5. 本身水流唔夠,轉另一種發電吧

執得唔靚,唔想見到既野就地下化,無眼睇

痴線,咁核凸

我都係咁

高速公路出入口盡量唔好用T字式(除非係低密度小區)
用單向45度接高速公路,出入d車會行得順d
出入口一係出一係入唔好雙程(除非係低密度小區)
同埋要做下分流
有d車係上下行,有d車係左右行,如果你咁set d車會迫晒入你條高速公路到行
試下做分流,起條橋or隧道橫過條高速

同埋出入口唔洗個個路口都接高速公路
行兩步就路口咪即係彌敦路,點高速ar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞