Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(4) Green Cities road modding

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
不如你貼自己點畫
幾千人就塞都唔易

求其舉個例:

紅色係highway,係「主要區際幹道」,顧名思義就用嚟連接區域,一般唔會有分叉路,只會用嚟連接入區嘅路。要特別留意,如果你連接嘅係一個車流量好高嘅區(如工業區、高密度住、高密度商),呢個「連接入區嘅路」要小心設計(見圖中藍圈,註情steam workshop search吓intersection你就明),否則會直接癱瘓你個城。

黃色係「主要區內幹道」,簡單講就係嗰個區裡面絕大部份車都會用嘅路(再簡單啲即係樹幹),而呢啲車係行呢條路,主要係for離開呢個區上返highway,同埋喺呢個區裡面行。我個人認為呢種路最好唔好劃成一個圈(不過我圖中係例外,純粹自已專登),原因下面講:

1. 因為AI係自動揀最短嘅路程,所以千祈唔好全個城都起井字形嘅路,否則你冇辦法控制到唔同車嘅唔同走向

2. 唔同車進入你個城有唔同目的,貨車入城係為咗喺工業區落貨同埋去商業區送貨,所以由工業區去商業區嘅路中間最好唔好整個住宅區,否則只會愈嚟愈多車,最後塞死。例如:你唔會喺香港山頂見到貨車,因為貨車因文錦渡入香港,一係行吐露港去九龍落貨同送貨,一係行粉嶺公路去屯元天葵青荃,試想像如果我係大學站附近起個好大嘅住宅區,再連埋哂啲路,咁就肯定會塞死

3. 盡量唔好有十字路口(會有紅綠燈,另外十字路口最易因為車嘅走向塞死)

4. 喺交匯處多用迴旋處

5. 高流量嘅路口盡量唔好係九十度,因為車行九十度嘅路口要減速

鳩up住咁多先
6. 要解決工業區塞車問題最容易係全個工業區都用單程路,完全控制住工業車輛嘅走向

兩間老麥... (仲有一間起緊...)
最近岩岩玩返, 點解我入左夜間之後D建築物既燈又開又閂咁
有無巴打有呢個問題? 我熄晒MOD都係咁
嗰啲asset冇update到?
果啲asset都係最近先sub
但連自家既泵送服務都係咁
真係唔知佢咩事
玩到Green Cities
但覺得好似比之前大食左, lag左

定係我裝得太多mod?

利申 :GTX960

啲人返工好似動物大遷徙
郵輪碼頭咩事?快啲起多幾個啦
填海中

好屈機
起水電好撚煩
由其起電塔
一定要起先得?

咁多線都唔行點算好
就算我用mod迫佢行同一條線但係佢都好執著一定要行呢條 係遲啲先轉線咁
有mod改到唔使
啫係全部車都想去同一撻地方行同一條路, 分流有問題
你下遊唔整上遊唔會好
點樣填海呀?
仲有呢..高科技產業唔夠客可以點做?
可唔可以share9個map
琴日先玩 求帶路
有地型工具
Btw, 個機場設計幾靚
但唔知點解我啲飛機唔中意用跑道降落,直接降落喺滑行道上
土壤無限制?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞