Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(4) Green Cities road modding

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
其實停車場係咪一定要down mod? 唔鐘意見到d車周圍放

起單車徑就唔會有車泊係路邊

其實點樣起條單車徑/行人路
我駁唔到落條路到

嗰條係跟條路嘅單車專線, 單車徑係獨立
其實停車場係咪一定要down mod? 唔鐘意見到d車周圍放

我駁唔到落條路到

我知呀, 我唔識整獨立既單車徑/行人路
btw, 點解我裝唔到TME既
話我cause an error

已經玩左半個港島
超on9

火車會無啦啦大塞車

起因仲要係地圖邊緣隧道入面,又買唔到咁出面既地圖無得改路軌

81 tiles mod

有可能已經用緊呢, 地圖邊緣唔係城市範圍邊緣喎

佢講嘅地圖邊緣係佢已經買咗嘅地圖部分嘅邊緣定係實則上嘅邊緣先?
你自己落晒啲 assumptions 框住我嘅觀點咁梗係公你贏字我輸啦,挑
超on9

火車會無啦啦大塞車

佢講嘅地圖邊緣係佢已經買咗嘅地圖部分嘅邊緣定係實則上嘅邊緣先?
你自己落晒啲 assumptions 框住我嘅觀點咁梗係公你贏字我輸啦,挑

做乜鳩, 個根本解決方法係 Cross the Line, 你用 81 Tile 夠只係框住佢個問題喺 purchasable tile 入面, 改唔到實際嘅 outside connection, 挑咩呢, 可行嘅辦法有話一定錯? 我喺度畀多個troubleshooting嘅workflow講到對你唔住噉...

我駁唔到落條路到

1. 的確隻game放喺landscaping嗰版唔係咁直接... Vanilla feature 可以參考官方嘅wiki
2. TME冇pre-requisite, 你有咩mod?

我駁唔到落條路到

1. 的確隻game放喺landscaping嗰版唔係咁直接... Vanilla feature 可以參考官方嘅wiki
2. TME冇pre-requisite, 你有咩mod?

原來TM: PE好多人都用唔到
超on9

火車會無啦啦大塞車

做乜鳩, 個根本解決方法係 Cross the Line, 你用 81 Tile 夠只係框住佢個問題喺 purchasable tile 入面, 改唔到實際嘅 outside connection, 挑咩呢, 可行嘅辦法有話一定錯? 我喺度畀多個troubleshooting嘅workflow講到對你唔住噉...

你俾多個 troubleshooting 人哋的確冇錯
不過佢當時都未有講到其他 details
我諗同你諗出嚟唔同可能性都有
但你一開波就用啲鄙視人嘅說話直接 ban w/o reasons
我話妥你都唔信啦

我都唔係第一次見你喺度應人應得咁撚串
之前見啲 junior 玩家討論啲問題諗緊係咩 solutions 先啱你又係咁
你唔覺得你咁樣講其實有問題嘅咩?
拜拜

想問下點樣可以整到一個靚既 r字型路口
成日都會紅左唔比我起

成日都會紅左唔比我起

我都知我新手好多野問
麻煩晒咁多位巴打

利伸:已經睇左好多攻略啦

成日都會紅左唔比我起

其實唔係好明你個 r字型路口係咩樣

試一直路出黎先
之後開分叉,佢未必可以比你想咁CURVE

分叉有角度限制
太SHARP係起唔到,除非你開MOD - Sharp Junction Angles
我搞到你地嗌交好慚愧

搵到原因,就係地圖邊緣果度右邊呢架CARGO想行交叉路軌去左邊,而左邊果架PASSENGER唔知點解又唔行前.......但前面係無野阻的

要點先分得開客運同貨運? 佢邊緣入黎果條火車路軌都係得雙軌,有無得擴充
我搞到你地嗌交好慚愧

搵到原因,就係地圖邊緣果度右邊呢架CARGO想行交叉路軌去左邊,而左邊果架PASSENGER唔知點解又唔行前.......但前面係無野阻的

要點先分得開客運同貨運? 佢邊緣入黎果條火車路軌都係得雙軌,有無得擴充

睇完圖都唔係好明,點樣行交叉路軌??

Btw 你有冇用緊咩 Mod?
我搞到你地嗌交好慚愧

睇完圖都唔係好明,點樣行交叉路軌??

Btw 你有冇用緊咩 Mod?

我都唔係好明, 冇交叉渡線㗎...
我搞到你地嗌交好慚愧

1. 索性del咗嗰段路軌等架火車消失再起過個
2. 自己起囉.... 將複線擴充做四線, 叉出嚟一條複線做貨運一條客運
我搞到你地嗌交好慚愧

2. 自己起囉.... 將複線擴充做四線, 叉出嚟一條複線做貨運一條客運

2.係咪即係起條貨運用,完全連唔到落客就得?
但我都係怕佢係地圖邊緣果陣卡鬼住

邊緣位係有交叉線的...圖,左邊果架唔前進,右邊唔肯郁又唔消失
我搞到你地嗌交好慚愧

邊緣位係有交叉線的...圖,左邊果架唔前進,右邊唔肯郁又唔消失

係咪因為前面有嘢頂住行唔到
我搞到你地嗌交好慚愧

係咪因為前面有嘢頂住行唔到

我初初都以為係,左邊係往南郁的,前面任何野都無佢就係死都唔郁
我搞到你地嗌交好慚愧

試下clear traffic
跟住唔好放果隻型號既客運車出黎
睇下係咪架車既問題

另外有幾多個貨運同城際客運站?

之前又係塞到仆街
要完全分開客貨運路軌先解決到問題
放工返去先cap到圖
我搞到你地嗌交好慚愧

試下clear traffic
跟住唔好放果隻型號既客運車出黎
睇下係咪架車既問題

另外有幾多個貨運同城際客運站?

之前又係塞到仆街
要完全分開客貨運路軌先解決到問題
放工返去先cap到圖

可以試下,我一DEL左個車頭其他卡會自己郁

今晚將呢條路分開貨同客先,雖然佢始終都係走返黎呢2條路軌度塞埋一舊,但如果佢恢復返自動消失咁問題應該不大
太長唔quote

城際客運得2個,分別由2邊入城 我個map得1條軌,由左邊邊緣通到去右邊邊緣,

我就分別係左同右都駁左各一入城做城際車站,貨運就好似5-6個
估唔到連係遊戲入面起屯門公路都日日塞車
太長唔quote

城際客運得2個,分別由2邊入城 我個map得1條軌,由左邊邊緣通到去右邊邊緣,

我就分別係左同右都駁左各一入城做城際車站,貨運就好似5-6個

都係明啲唔明啲,我試下重組一下睇下啱唔啱。

即係你成個城市得一左一右路軌通向出面,然後城內就有好幾個車站,貨運客運都有。

而家城內就冇塞火車,不過去到通往出面既路軌就塞。咁即係唔關你城內客貨有冇分流事,因為城內根本唔塞

如果上述描述正確,我諗到幾個可能性:

1)城外有個唔生鏽既三線交匯處,會loop死啲火車

解決辦法:買埋果笪地(如果買到),砍掉個交匯處重煉
Suggested mod: 81 tiles

2)有堆車唔生鏽行行下唔識行,可能係某款車既bug

解決辦法:deactivate 左果款車 (unsubscribe 或者 disable spawning)

3)你個城市已經發展到大得滯(我諗起碼30萬人先得),導致兩條出城路軌不敷應用

解決辦法:我都未試過咁撚誇張,不過可以起下機場同碼頭,用海路divert下 traffic

Last but not the least, check 下啲路軌有冇錯方向、打交叉、變左單向自己唔知、太多繁忙平交道, etc.
估唔到連係遊戲入面起屯門公路都日日塞車

記得有巴打起左紅隧,交通規劃一樣,都係塞到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞