Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(4) Green Cities road modding

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
單行路會令D車行遠路, 建議你改返做雙行
重有,快速公路好少會就咁駁入其他道路. 建議你係中間加個迴旋處
新save目前得140k人口
traffic flow得78%左右,暫時差過上個save

好鐘意開波前,睇住幾千人走去睇波

工業區

大量綠化

對岸未開,未玩到隧道轉車站
2. 我覺得係四線off-ramp嚟, 無咩問題
改返做雙行之後, 就會有問題
我城市規劃知識有待改善
睇黎又要新開save
點樣整到D大廈咁高??
班人好中意揸車出街多過搭車
整隧道巴士不如起鐵路
噉啫係再高一級嘅設計有問題囉, 冇圖幫唔到你
我見大家都少用六線雙行
啫係點?
兩條單程六線合埋做雙程分隔六線(十二線雙程)嘅話係因為主線好少會用到咁闊(cf 長青公路匯流段), 通常係上下游有其他樽頸位應該要起新路
我見大家都少用六線雙行
啫係點?
兩條單程六線合埋做雙程分隔六線(十二線雙程)嘅話係因為正線好少會用到咁闊(cf 長青公路匯流段噉嘅交匯處位同路口位就要), 通常係上下游有其他樽頸位應該要起新路

[edit]
了解 有冇地方可以惡補道路常識
整鐵路同時可以整過海巴士,冇衝突
呢個post第9頁開始 值得參考下
Down大廈asset
The Beginner's Guide to Traffic
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=522776740

Traffic Planning Guide for Realistic Cities (大陸人學生寫GE )
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=475455648
asset+ploppable mod
好靚呀
我想問幾個貨櫃碼頭平排有冇塞死access road?

另外140k人口都有78% 真心勁
差不多係冇一個路口紅色
上個save 280k人口87% 搞到好多太少車死城feel
所以今次其實係突登減左上落高速公路既路口,逼返d車行城市路

貨櫃碼頭裝假狗,只係2個,2個冇開裝飾用,所以冇塞
師兄玩咩地圖 成日揀預設地圖都唔知邊個好?
同求地圖
同埋我見你地影d相好清
我成日落雨加工廠區污染
同埋硬係望野有層霧咁
我都係新玩既 師兄玩咩地圖多
用人地整嗰啲
有冇mod可以揀每條巴士線用邊種車
Ipt2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞