Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(4) Green Cities road modding

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
成日唔夠錢,迫住起個工業區賺錢,之後係咁塞車
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=408051079&searchtext=500K

睇下幫唔幫到你

又唔會無限金錢咁無癮
又夠資金做基本規劃
工業區起單向道路 有入冇出就唔會塞城市
要運貨就要靠載貨列車
我有聽過咁玩法
上面好似講緊起局個玩法,一開始應該係冇錢起載貨列車

我覺得cities skylines好想人不停咁折野同搬位,慢慢改善,唔洗一開波就諗個完美設計
好多建築物搬位勁平,起錯路重有得refund
一開始咪駁落去其他路
有錢嘅時候咪拆咗佢起貨運月台

玩得耐就覺得唔應該一個area 係唔可以太大 分散啲
要儘快將啲車送上高速公路
有冇mod係叫d車行咩線
好似叫traffic predition
search過冇
TME Enable more realistic parking (Disable pocket car)
唔係嗰個位係嗰個位啲Cim spawn車, 可能係park-and-ride/轉乘做得唔好

屌那星啲私家車真係智撚障
明明係巴士線
重要ban整巴士同垃圾車再加救護車嗰啲可以行
佢仲要spawn架私家車出嚟
都算
佢仲要逆線行車
阻撚住晒啲巴士行
有冇得令到個個位唔會自己spawn啲車出嚟?
TME Enable more realistic parking (Disable pocket car)
唔係嗰個位係嗰個位啲Cim spawn車, 可能係park-and-ride/轉乘做得唔好
唔知你set咗啲咩rules啦, 當然噉樣你要識做泊車, 準備好先用
係咪disable咗 vehicle despwaning?

[edit]
噉唔太清楚, More realistic parking 就應該冇 pocket car, 聽落又冇set錯 traffic rule, 試下鏟走段路再起過睇下係咪有 node connection 爛咗

學人整呢D overpass 整到咁
如果只可以買一個
Green Cities 定 Mass Transit 好
... 噉都要問, 有冇睇過content㗎?
一定係green cities
後者
想問下點樣係陸地整個湖出黎?
試過係塊地開洞 然後放個排水器放水 但係d水過左陣就無哂
thanks
因為我見green cities 好似加好多asset
但我又想玩交通多d

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞