Cities:Skylines 自由度最大建城遊戲(4) Green Cities road modding

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
C:S只認真正嘅海底下隧道, 河/海床(水床 ) 唔夠高就要好似 immersed tube 噉, 不過係調轉填高咗水底先起
或者直接 Road Anarchy
姐係冇人入黎就會搞到咁?
其中一個原因啦, 低密度住宅先多家庭搬入嚟生仔
另外重要睇deathcare, 如果死人送唔走積埋就會冇居民搬入嚟
人口係會波動, 要等佢穩定
有冇圖?
其實海底隧道可以點起
C:S只認真正嘅海底下隧道, 河/海床(水床 ) 唔夠高就要好似 immersed tube 噉, 不過係調轉填高咗水底先起
或者直接 Fine Road Tool (+ Fine Road Anarchy)

[edit]
應該都係死人送唔走

sorry 啲圖重覆咗
好唔好玩
呢隻好多人屌無買
youtube 睇gameplay 好似麻麻
無乜feel
卡通過C:S唔掂,
要Present到殖民火星嘅地下城市先吸引, 唔夠"Surviving"
一百萬人口達成
Share多啲圖ok?
唉 發展規劃真係唔難
最難係塞車 整極都整唔好 塞到仆街
有無教學點整? 定係我d區太高密度?
起路
起路
起路

可惜無買disaster
成日塞車
十字路口永遠塞
你揸車由尖沙咀去葵涌都識行荔橋/三幹/連翔道,唔會行彌敦道+長沙灣道啦。咁你點可以 expect 十字路口可以處理晒所有車流呢?

唔起 highway 就等於迫晒所有車慢慢碌彌敦道,就算你起埋新填地街上海街廣東道塘尾道都冇用
如果係highway 出口塞,就整多幾個出口。好似東廊咁,北角一個出口,鰂魚涌一個出口,太古城一個出口,康怡一個出口,西灣河一個出口,筲箕灣一個出口,柴灣道一個出口,就唔會塞出口喇
新發展區道路網設計:建議參考將軍澳(連跨海大橋)同馬鞍山

舊區改善擠塞:建議參考西九龍走廊、東九龍走廊同埋東區走廊

十字路口擠塞:大路口改用大迴旋處;小路口將部分橫街改成天橋飛越主路,減少路口數目

迴旋處擠塞:可加設橫越天橋(例:昌榮路迴旋處)

公路交匯迴旋處擠塞:可改用專用引道連接各方向交通。例子:將軍澳保順路/環保大道交匯處
留名
猛料
冇用架
cs啲AI車好多都好on9
無論幾多條線都只會塞奇中一條
部電腦頂得順?我40萬人口已經無時間加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞