中環辦公室「西裝男hehe微甜]

807 回覆
170 Like 55 Dislike
先嚟一篇文場戲間一間場
2.3

Thomas幫我call咗uber返屋企,送咗我上車之後佢就番上office做嘢。我返到屋企之後就即刻冲咗個涼,我覺得自己好污糟,不停咁洗,直至發現一次用咗半支沐浴露。之後就一片空白咁發呆⋯⋯我人生嘅第一次,又可能係最後一次居然就咁冇咗。回想過去咁多年從來對性同感情都冇憧境同祈望,只是專心工作,連識朋友嘅時間都冇付出過,更何況愛情。呢一刻我覺得自己好軟弱,好需要有人傾訴,但現實係我無朋友,無情人,無可以訴心事嘅對象,無可以挨下嘅膊頭。

我喺Form5之後就拔尖入咗大學讀書,year1開始響公司做intern,做做下返工時間仲長個返學,所以冇乜朋友,year3未畢業已有公司offer。一直覺得冇乜問題,自己跑快人好多。今日先發現,原來跑得太快會錯過沿途好多美好嘅風景,結果白白浪費咗青春。
我喺度問自己,點解攪完一次之後會有咁多反思,我冇結論,諗下諗一下就瞓著咗。
醒返嘅時候已經係第二日中午,我唔知道自己可以點樣面對Brendon同Thomas,反正我淨係識得返工,留響屋企都只會糊思亂想,我決定返公司,用工作嚟忘記一切。
返工嘅時候text咗個msg比Thomas同Brennet,話比佢哋知我會返公司同時叫佢哋準備好lunch之後call全team人開會,我想商量下點樣交接team C同邊個in charge,畢竟我以後都唔想再見到Brendon! 到咗公司大堂等lift嗰陣,啱啱撞正Thomas食完lunch返嚟,佢微笑咁問候「你冇事丫嘛?」響嗰一刻我真喺想飛撲埋去攬住佢,但現實係我無乜特別語氣咁回應「ok」⋯就咁,我再一次體會到自己嘅虛假。

往往最唔想發生嘅事偏偏發生咗,Brendon響我等lift嘅其間都返咗嚟。響大堂佢見到我,居然好似無嘢咁走埋嚟「Yo!聽講你唔舒服喎,好啲未呀?」我冇回應。佢彎低身哄個頭埋嚟,我無意識咁向後退咗一步,其實我當時嚇到腳都振埋,跟本就無能力回應佢。入lift之後Thomas見到咁嘅情況就行前一步用高大嘅身體擋係我前面,我見到佢又一次縐眉。Brendon擺出一副嘻皮笑臉嘅姿勢問Thomas「你做咩呀?」Thomas冇回應。之後佢對住我講「嗰日嘅3個report都做好晒喇,一陣間比你簽。」我好好奇點解發生咗件咁嘅事,呢條友仲可以好似無嘢咁喺我面前出現。

呢程lift可能係我人生當中最漫長嘅一程,38層樓好似搭咗1年咁長。

返到上office,我好似跑狗咁衝返入房,即刻打比秘書指示以後team C嘅所有文件都直接交比佢就可以,由佢親自攞入嚟比我。我已經唔想再見到佢哋任何一個人,尤其是Brendon。我除咗件黑色暗條紋西裝褸,響櫃桶攞咗副備用嘅深藍色膠框眼鏡出嚟戴,上身挨向椅背休息一下,Thomas就不慌不忙咁行入嚟。

「嗰日嘅事⋯同Brendon有關?」佢單刀直入咁問。
「我想你幫我handle team C嘅日常運作,我唔想再見到佢哋,減少無養份嘅對話。」我迴避佢嘅問題,希望咁hea過去就算,我唔想回應,更唔想回想。

平時佢一向識得睇人眉頭眼額,絕對唔會問一啲我唔想答嘅問題,點知Thomas少有咁追問落去,而且仲有小小進逼同唔奈煩,呢個狀態嘅佢其實我冇乜點見過。「唔」我單字回應。佢行出房門口,行唔夠兩步,突然轉身縐起眉頭同我講「今日你下晝冇appointment,我哋一齊out going行鋪?」「其實有啲嘢我已經覺得好煩,唔該你唔好再增加我嘅煩惱,冇咩事你返出去先!」我用一貫top down模式諗住打發佢。佢突然用公作mode同我講嘢⋯⋯「現階段我見唔到你可以解決到你嘅煩惱,更何況你宜家嘅狀態跟本冇可能處理到公司嘅內務事。」可能呢個係我哋最佳嘅溝通模式,我理解佢講嘅現實情況,而且亦都讚成。「好,咁我哋行邊個場?」佢微笑「我會安排。」

我同Thomas一齊行出房門,正當我同秘書講我out going嘅時候,Brendon行埋嚟「我哋嗰3個report你睇完未?有幾樣嘢要搵你商量⋯」佢望到我揸住公事包,即刻問「你出街?」我無答。Thomas見到咁樣就縐起眉頭同佢講「我諗你冇必要知道Kenneth嘅行踪,如果係文件嘅嘢,你交比我就可以。」我見到Brendon黑晒口面,但我冇理佢就行咗去。「多謝你幫我解圍。」我同Thomas講,佢冇回答,只係微笑,果然有佢響身邊真係令我安心好多。
有無仔仔示意圖
文?
文?

嚟緊
3.1

出咗公司門口之後我哋就上咗佢㗎車,白色Audi,佢一向都有揸車返工,我都唔係第一次坐佢車出街做嘢,所以冇乜特別感覺,算係幾習慣,畢竟有佢響我身邊。因為佢對腳好長,所以佢張座椅教到好後,可能佢著咗深藍色條子西褲,加上佢大脾唔算好粗,更加突顯佢對長腿。佢攞起我嘅公事包同佢自己嗰個一齊擺響後座,之後同我講咗句sit back and relax。我問我哋準備去邊個場?佢笑一笑,冇回答。之後就開車出咗停車場。一路上我都冇乜點講嘢,直到由銅鑼灣駛到香港仔隧道嘅時候我先問「我哋去緊邊度?」「赤柱。」佢慢慢咁回應。「比一個原因我點解我哋由巡鋪會變咗入赤柱?」我即刻問。「因為我屋企響赤柱。」佢答。嗰一刻我真係呆咗。

「其實⋯呢一個係咩答案?你識我咁耐,你知我唔要冇氧份嘅回覆㗎。」我認真咁問。

「我講咗,sit back n relax。你覺得你今日可以好好咁function?我認為你今日做嘅任何決定都唔會係好嘅決定,既然你唔能夠好好咁處理日常事,就等我做決定。反正平時如果你出差又或者唔響公司我都會acting depute head,incharge晒所有team內務事,既然你都係team嘅一份子,宜家我請你follow返我嘅指示,relax!直至你可以function為止。」一邊揸車一邊回答。

「其實你究竟想點?其實我已經好煩!」我唔耐煩咁問。佢無出聲,之後我發現自己語氣重咗。車廂裏面一片寂靜⋯「到喇。」佢開口,我屋企準備咗remote desktop連咗公司電腦,要咩資料都可以即刻有,我哋試下用另一個relax啲嘅方法去處理公事。

我點頭示意,其實我未冇準備上Thomas屋企,加上之前先發生咗Brendon件事,唔多唔少都有啲驚。不過考慮到只係上去做嘢,其實同平日響公司一樣,只係場地唔同咗, 應該冇問題。泊好車之後Thomas響後座幫我攞埋我個公事包,一齊行入佢居住嘅住宅大廈。佢住嘅大廈響赤柱大街,12層嘅洋樓。等lift嘅時候先發現,原來咁多年以嚟,我都未真正了解過Thomas,應該話我了解嘅佢只係工作層面上。我知道所有交到佢手上嘅task佢都會完美咁完成,佢有一流嘅分析同洞察力,非常適合宜家嘅工作,我需要有佢係我嘅團隊入面⋯除咗呢啲嘢之外,我對佢一無所知。咁嘅狀態之下學人暗戀,我諗我真係好失敗,A0始終係A0。出奇嘅係,響同Brendon攪嘢之前我竟然從來冇考慮過呢啲嘢。「你冇感受吖嘛,我教你!」Brendon嗰晚講過嘅嘢竟然響我腦海閃過。我呆咗一呆,Thomas就問「lift到喇,你諗緊乜?」我冇答佢。

到咗佢屋企,一個600呎嘅studio flat,有落地大窗望海,以白色為主嘅裝修,所有嘢都放得好整齊。Thomas屋企好有佢嘅style,乾淨俐落,井井有條。我除咗對深啡色皮鞋,有少少唔自在,畢竟呢次係我人生第一次去其他男人屋企。佢除咗對黑色皮鞋,深藍色西裝外套同條藍色波點呔,整齊咁掛響衣帽架上面。我留意到佢無著底衫,白裇衫下浮現咗若隱若現嘅結實胸肌,同Brendon大隻嘅body有少少唔同,佢係鋼條身型,睇得出冇乜脂肪,胸腰嘅比例恰到好處。我呑咗啖囗水,然後又一次發呆。

Thomas:「你呆咗響度做乜?隨便坐啦。」
加速 加甜
3.2

「你呆咗響度做乜?隨便坐啦。」Thomas一邊除件西裝外套一邊同我講。我行埋去佢張挨近窗台嘅梳化,準備坐落去。「你唔除咗件䄛先?我幫你掛起佢。」佢逮出隻手行過嚟。我除咗件外套之後逮比佢,細細聲講唔該。佢望住我隻手上嘅瘀傷,攞咗件䄛去掛之後就轉身問我手腕好啲未。我答佢都ok,仲可以簽到名,用到計數機。佢冇出聲,響雪櫃攞咗支perrier比我,之後我哋就開咗laptop用remote desktop準備之後年結啲文件。途中我哋打過兩三個電話比Brennet叫佢update同upload啲files,Thomas亦都有confrence call佢自己條team將要用嘅template send過嚟,響佢屋企基本上可以處理到日常office工作。「宜家男裝部基本上都up plan,如果做得切補貨年結前應該可以追多手。」Thomas好有信心咁講。「好,咁將個sales plan嘅daily ratio調高,直至年結為止,我要前線嘅同事呢兩個禮拜跑多30%」我回應。可能係因為返到工作層面,冇再考慮大多我掌握唔到嘅領域,我覺得輕鬆咗好多。我無意識咁向後挨,解鬆咗條呔再除咗幅眼鏡唞一唞,因為我已經好攰,響con. call嘅途中我一路都合埋雙眼聽,到我睜開眼嘅時候我突然發現Thomas塊面哄埋我到,我記憶中我哋冇試過咁親近,我甚至第一次留意到原來Thomas嘅瞳孔係淺啡色嘅。正當我眼定定望住佢對眼嘅時候,佢開聲「kenneth,你可唔可以⋯逮你後面條cable比我,我部電話無電。」我面都紅晒,佢微笑。嗰一刻我真係覺得柒到核爆!Dead air咗3秒之後我哋就繼續做嘢,可能咁呢樣係我哋最好嘅互動。
你哋一定會覺得我嘅人生好可悲,呢一刻就連我自已都覺得我好可恥。喜歡一個人連佢嘅背景,生活,過往種種都一無所知,甚至為咗呢一刻嘅心安連向前行一小步都唔敢。其實我相信我係一個生活白痴,對工作以外嘅所有嘢嘅可以話係0感知,更加唔好話感情。
「你係咪好熱呀,你塊面好紅喎。」Thomas將隻手放響我額頭,我本能咁縮開,即刻答佢「我無嘢。」2秒之後我先後悔咁諗「縮乜呀縮,差少少就可以掂到佢喇!」佢見到我咁大反應咁縮開,微笑一下之後就坐返底。之後我哋一路都冇乜特別交流,只係望住電腦裡面一大堆文件,討論一下要修改嘅細節。
直到晚上8點,Thomas企起身伸一伸懶腰,之後就問我肚唔肚餓,他建議先去食晚飯再返嚟做。可能因為佢知道如果唔叫食飯,我應該會一路做直至深夜。「喔」我本能反應咁回答。平時響公司Thomas知道我成日開會唔食飯,都會定時定侯提一提我,所以我覺得冇乜特別,但今晚只係得我哋兩個,響佢屋企⋯我突然間有一刻覺得⋯我人生嘅第一次,可能係拍拖嘅感覺。我又呆咗響度胡思亂想,只有我哋兩個食飯,究竟應該食啲乜,講乜嘢話題⋯
「你想食咩?」空白咗3秒之後我回答「冇乜所謂,反正我唔熟呢頭。」結果我哋去咗附近美利樓間EL CID食飯,響食呢一餐飯嘅途中我不停咁考慮我應該講咩,咩話提會可以拉近我同Thomas之間嘅距離,就係咁樣,呢餐飯響寂靜之中渡過。食完飯之後我哋行返Thomas屋企,途中我哋都冇乜出聲,直至行到佢屋企樓下,佢出聲問「你係咪好攰呀,成晚都冇乜點出聲。」
嗰一刻我再一次發現我真係好無用,原來響工作以外我完全諗唔到有乜嘢話題,如果我唔係浪費咗我嘅時間響工作,可能我唔會浪費呢一餐飯。如果我唔係浪費青春同我份工談戀愛,我可能已經擁有真正嘅愛情。更可悲嘅係,響Brendon件事發生之前,我從來冇思考過呢一樣嘢。
響我覺得最無奈嘅時侯,Thomas同我講「今晚仲有好多嘢做,我估你都唔會早走得去邊,你⋯今晚響我度過夜,聽朝我車埋你返工?」
咁快過夜
加爆甜
文?
3.3

「今晚響我度過夜,聽朝我車埋你返工?」Thomas同我講。我又呆咗三秒⋯我今日都唔知自己發咗幾多次呆。唔知我係因為誠實定係反應唔切「喔!」我回應。Thomas展示他招牌微笑。到我回神嘅時候即刻問「咁夜,你方便嗎?你女朋友⋯」Thomas錯鍔咁回答「邊個話我有女朋友嫁?」「Er⋯⋯team裏面個個都話你有女嘅喎!」我試探佢咁講。「哈,我選擇唔回應。」我又一次沈默。
返到佢屋企之後,我哋又開始馬拉松式嘅會議,有佢係度所有嘢嘅進度非常好,畢竟我哋一齊共事6年,由文件格式到開會模式都合符我嘅要求,相比當日同Brendon嗰team開會真係兩回事。直到淩晨1:15,Thomas提出我哋都需要休息,今日到此為止。喺我滿意今日進度嘅時候先發現真正嘅挑戰宜家先開始⋯Thomas屋企淨係得一張床!我惆帳嘅期間,佢問「你冲澡先?定我先?」「你去冲澡先啦,我想唞一唞。」我講完之後挨響佢張梳化。「好。」佢回答之後就沖咗杯咖啡比我,之後佢慢慢咁攞起毛巾行入浴室。水聲㗳嗒咁響起,佢開始冲涼。我心如小鹿撞撞撞,一邊諗緊今晚點算,一邊幻想佢冲涼嘅景象。15分鐘之後水聲停咗,佢疊住條浴巾響膊頭,頭髮仲係濕嘅,赤裸上半身咁行出嚟,只係著住條粉藍色嘅boxer⋯⋯我從來冇見過著西裝以外嘅Thomas,同Brendon嘅大隻身形好唔同,佢嘅身體好白滑,胸肌同腹肌比例好好,點點水珠喺佢個胸滑落到腹肌,一啲肥肉都冇,淡淡嘅青毛由小腹伸延到boxer𥚃面。我望到眼定定,朝思暮想Thomas嘅身體居然就咁展現響我眼前。「噢,唔好意思,我習慣咗冲完涼就咁就行出嚟,我宜家去著返衫先。」我面紅耳熱咁講「冇所謂,呢度係你屋企嘛。」「你係咪好熱呀,你塊面好紅喎。」Thomas彎低身將隻手放響我額頭,今次我冇縮,我再一次近距離望到Thomas淺啡色嘅眼睛,佢個身好香,我唔敢同佢對望太耐,視線轉移望到佢嘅胸肌同淡啡色嘅乳頭⋯我面更紅。
「可能你太攰,快啲去冲個涼。」
「我冇衫換喎。」我細細聲講。
「喔,你著我件Tee啦。」
我就咁就行咗入佢浴室冲涼,其實我冇諗過事件會發展到呢一步。我一方面有啲開心,一方面又好緊張。就係咁,我快快手咁沖完涼。Thomas嘅tee shirt完全唔啱身,大咗兩個碼。因為我冇褲換,佢攞咗自己條運動短褲比我換,一樣,佢條褲好大條,我郁一郁都會成條褲甩晒,加上我冇底褲換,今晚索性唔著,所以我要好小心咁行,唔想係佢面前甩褲。我出到去見到佢已經著返上身衫,坐係梳化度睇電話,我即刻覺得好失望。我小心翼翼咁行去梳化坐響佢旁邊,佢只著Boxer露出長腿,腳上有淡淡嘅腳毛,好性感。佢托一托副眼鏡,對我笑一笑講「我哋訓囉。」
「哦。」
加爆甜

甜嚟緊,下遍會寫Thomas同主角嘅一晚。
正喎
正,繼續加甜
好撚正
On
樓主係個面都有出文?
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞