韓國電影集中討論區 (4)

1001 回覆
25 Like 3 Dislike

千玗嬉
原來呢個係法國影帝,有眼不識泰山添
今晚會po咩戲呢?
電影《1987》正式定檔12月,金倫奭、河正宇、柳海真、金泰梨主演,樸熙順、李熙俊、姜棟元、薛景求、呂珍九等參演,《華頤:吞噬怪物的孩子》導演張俊煥執導,《購物車》編劇金景燦執筆。電影根據1987年「六月抗爭」為背景,講述樸鐘哲被拷問致死事件,預計下半年上映。除了《1987》還有《與神同行》《鐵雨》也都在之前確定在12月上映,預示了12月三大投資發行商CJ、樂天、NEW又將展開PK了,不曉得Showbox會不會也來一部呢。而且這三部的主演河正宇《1987》河正宇、李政宰《與神同行》鄭雨盛《鐵雨》同屬藝術之家,對於經紀公司來說誰贏都是贏呀!
電影《1987》正式定檔12月,金倫奭、河正宇、柳海真、金泰梨主演,樸熙順、李熙俊、姜棟元、薛景求、呂珍九等參演,《華頤:吞噬怪物的孩子》導演張俊煥執導,《購物車》編劇金景燦執筆。電影根據1987年「六月抗爭」為背景,講述樸鐘哲被拷問致死事件,預計下半年上映。除了《1987》還有《與神同行》《鐵雨》也都在之前確定在12月上映,預示了12月三大投資發行商CJ、樂天、NEW又將展開PK了,不曉得Showbox會不會也來一部呢。而且這三部的主演河正宇《1987》河正宇、李政宰《與神同行》鄭雨盛《鐵雨》同屬藝術之家,對於經紀公司來說誰贏都是贏呀!

呢套好撚期待 河正宇加金允錫again 仲有金泰梨 仲要係民主題材
每日一推
逆權司機已經喺豆瓣河蟹咗 越禁越要睇 我見佢最後一面果陣成9.1分 上星期出咗seed,已經有成萬幾人評分
每日一推

麻婆島??

好正呀個cast

千玗嬉

好似成個月前post 我都唔知條鬼佬乜水

岩岩今日follow千玗嬉ig先見到 好神奇
唔知佢睇咩戲識佢
逆權司機已經喺豆瓣河蟹咗 越禁越要睇 我見佢最後一面果陣成9.1分 上星期出咗seed,已經有成萬幾人評分

竟然上過架,以為一早bam左

前兩日上去睇,好多人讚

應該太多人討論,驚動左中共

千玗嬉

好似成個月前post 我都唔知條鬼佬乜水

岩岩今日follow千玗嬉ig先見到 好神奇
唔知佢睇咩戲識佢

小千前途無限
每日一推

麻婆島??

以為冇乜人知添 之前有巴打講佢睇既第一套韓片,冇記錯麻婆島係我第一套 果陣小學買碟睇,記得係用番人妖打排球個配音style,有葛民輝、元秋、朱咪咪、李楓,好笑到仆街
每日一推

麻婆島??

以為冇乜人知添 之前有巴打講佢睇既第一套韓片,冇記錯麻婆島係我第一套 果陣小學買碟睇,記得係用番人妖打排球個配音style,有葛民輝、元秋、朱咪咪、李楓,好笑到仆街

我都未睇過
呢幾日睇先
每日一推

麻婆島??

我都未睇過
呢幾日睇先

一定要睇配音版 網上都好似得配音版
《南漢山城》首日動員444,583,累計473,501,一位;
《皇家特工:金圈子》動員271,257,累計3,096,877,第二;
《犯罪城市》首日動員164,541,累計194,949,第三;
《I Can Speak》動員139,832,累計2,008,248,第四;
《古惑松鼠之飢餓任務2》首日動員27,233,累計31,293,第五
每日一推

麻婆島??

我都未睇過
呢幾日睇先

一定要睇配音版 網上都好似得配音版

呢套係我睇既第二套韓片 果陣有線播 笑到我痴線

原來導演個老婆係文素利
【《逆權司機》遭大陸全面封殺】
【網民:影射六四事件】

正在香港上影的韓國電影《逆權司機》(內地譯名:《出租車司機》),內地監管部門下令禁止在網上播放,連電影評論和網民討論也不容許。

雖然該部電影在內地未能上影,但在網上已超一千萬人觀看。在內地甚具影響力的影評網站豆瓣網,給予該部電影相當高的評價。

不少網民討論的焦點,把電影內描述的「光州事件」,跟1989年北京的「六四事件」相提並論。

【的士司機:由反對學生到支持學生運動】

電影描述韓國在1980年發生的光州事件,軍方開槍壓鎮爭取民主的學生和平民,官方統計造成191人死亡,但有民間團體估算過,仍有三百多人失蹤。

電影根據真人真事改編,男主角是一名的士司機,原本他對大學生的示威活動甚反感,認為這些行為影響社會穩定和經濟發展。及後由於要載一名德國記者前往光州採訪,他親眼目賭軍警的惡行後,決定冒生命危險協助記者完成採訪,最後令事件公諸於世。

支那黎講好正常,樹大招風都俾人bam啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞