中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
其實點解大家都係人類
西方國家既發明,學術起古代已經快人幾步
淨係美術主義既演變都勁過水墨畫多多聲
又相機又燈又槍炮
鄰國得絲綢茶葉
黃家駒
其實點解大家都係人類
又相機又燈又槍炮
鄰國得絲綢茶葉

你拎相機電燈呢d近幾百年科學產物去同絲綢茶葉比較羞唔羞家D
李時珍
痴鳩線
成吉思汗都叫中國人
你入蒙古大叫蒙古是中國的
睇下有無命出返黎

唔好話我教唆自殺 我就唔支持你做既
李白可以一戰莎士比亞
莊子可以一戰蘇格拉底

文學同哲學都叫有得揮
科學就點都唔夠西方砌架啦

科學其實都好勁,不過中國古時冇系統性咁分類、收錄各種科學,好多人都係雜學而成,所以好難將佢分類為某一種學者

張衡

在公元一百三十二年製成了世界上第一架地動儀,比歐洲創造類似的地動儀要早一千七百多年

在東方最早正確說明月蝕,指出月蝕是由於地球的影子「闇虛」遮掩了月亮而引起的,並測得日、月的視直徑約等於0.5度,與現今測值相近。

130年前後,張衡完成推算圓周率。根據三國時劉徽《九章算術注》,張衡認為立方體及其內接球體積之比,是8:5,由此推論圓周率是10的平方根3.1622

發明了混天儀、指南車、「自飛木雕」和機械日曆,並改良了漏刻的構造。

墨翟(墨子)

墨子在《墨經》精到地闡述了經典力學中力的概念和力矩原理,提出「力」、「動」與「止」的定義。

關於槓杆原理,亦提出了「重」、「權」(力)、「稱頭」(重臂)、「稱尾」(力臂)等概念。

《墨經》中提出了「端」、「尺」、「區」、「穴」等概念,大致相當於近代幾何學上的點、線、面、體。

墨子和他的學生做了世界上最早的小孔成像實驗,在當時就知道了光的直線傳播。他也提出了「粒子論」的雛形,關於「端」的論述,指出「端」是不占有空間的,是物體不可再細分的最小單元。

長知識
毛魔既殺人希魔拍馬都追唔上
其實點解大家都係人類
又相機又燈又槍炮
鄰國得絲綢茶葉

你拎相機電燈呢d近幾百年科學產物去同絲綢茶葉比較羞唔羞家D

而且火藥槍炮全部係中國發明
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

八國聯軍打完入黎中國後應該叫咩朝, 果班鬼佬係咪變曬中國人?

滿州佬入黎就變清朝
蒙古佬入黎就變元朝

呢d咁公廁, 周圍跟人姓既國家好應該跟返鬼佬姓
呀唔係, 係比人強姦完仲會自動送個名份比你先岩既臭雞

中國歷史人物一定要係中國人?
以你邏輯衛奕信都唔係香港歷史人物
搞清楚題目未?
蒙古人滅左宋朝點解唔可以叫中國歷史人物?
其實點解大家都係人類
又相機又燈又槍炮
鄰國得絲綢茶葉

咩係西方國家西亞同埃及計唔計
唔計嘅話,請問西方如何古代快人幾步
痴鳩線
成吉思汗都叫中國人
你入蒙古大叫蒙古是中國的
睇下有無命出返黎

唔好話我教唆自殺 我就唔支持你做既

雖然我唔認為成吉思汗是中國人

但你既比喻唔正確
你去天安大叫:「呢到有坦克碌學生」, 你都無命出番來

唔通就代表天安門無坦克碌學生
講真果句

歐洲 既文明, 係會不停進步
由君主變議會, 再變民主

反觀中國既文明, 根本無進步過
由夏朝到清朝, 都係帝制
民國初期, 因為抄西方, 都算係有小小進步
但國民黨/中共執政, 又打回原形
講真果句

歐洲 既文明, 係會不停進步
由君主變議會, 再變民主

反觀中國既文明, 根本無進步過
由夏朝到清朝, 都係帝制
民國初期, 因為抄西方, 都算係有小小進步
但國民黨/中共執政, 又打回原形

不停進步都講得出
由希臘民主同羅馬共和,去到羅馬帝國同中世紀封建制度已經係大倒退啦,真正進步只係近幾百年嘅事
不停
中國有農歷廿四節氣個堆已經係天文上行早西方好多
都仲未講計時,指針,火藥,鑄鐵
但人物真係無乜人識
張衡(78年-139年),字平子,南陽西鄂[註 1]人[1],東漢士大夫、天文學家、地理學家、數學家、科學家、發明家及文學家,官至太史令、侍中、尚書。張衡一生成就不凡,曾製作以水力推動的渾天儀、發明能夠探測震源方向的地動儀和指南車、發現月蝕的原因、繪製記錄2,500顆星體的星圖、計算圓周率準確至小數點後一個位、闡釋和確立渾天說的宇宙論;在文學方面,他創作了〈二京賦〉及〈歸田賦〉等辭賦名篇,拓展了漢賦的文體與題材,被列為「漢賦四大家」之一。他開創了七言古詩的詩歌體裁,對中華文化有巨大貢獻。張衡為備受尊崇的偉大科學家,成就與西方同時期的托勒密媲美。此外,他的地位也被現代天文學界所肯定。
咁都唔夠牛頓抽?
杜甫 VS 貝多芬???
無野呀 都唔撚同行

嵇康/蔡邕 咪夠抽
毛澤西,雜近平,CY三個吊打全部
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

八國聯軍打完入黎中國後應該叫咩朝, 果班鬼佬係咪變曬中國人?

滿州佬入黎就變清朝
蒙古佬入黎就變元朝

呢d咁公廁, 周圍跟人姓既國家好應該跟返鬼佬姓
呀唔係, 係比人強姦完仲會自動送個名份比你先岩既臭雞

如果日本打贏咗二戰,過多一百年都會俾班大中華膠話佢地係中國人
另外,東方文明同西方文明直至400年前都係分開玩嘅 歐洲文明有接觸過了解過台伯河羅馬文明、近東文明、西亞文明,反而東方文明一直自己發展,冇乜接受外來文明影響文明發展(漢、唐、宋帝國唔計,唔係講梗朝貢體系同普通接觸),我認為東方文明係自己玩自己嘅情況下有能力發展出古時中原文明同古東方文明其實幾掂下 可惜支那嘅出現令到東方文明變成支那文明 加上有李約瑟呢啲不學無術嘅漢學家出現,令到東方文明同歷史俾人低估 忽視咗東方文明主要以共同體形式發展,受外來文明影響較低(除非你話同大食國接觸都算係,咁我冇野好講),同埋法儒嘅出現
張衡(78年-139年),字平子,南陽西鄂[註 1]人[1],東漢士大夫、天文學家、地理學家、數學家、科學家、發明家及文學家,官至太史令、侍中、尚書。張衡一生成就不凡,曾製作以水力推動的渾天儀、發明能夠探測震源方向的地動儀和指南車、發現月蝕的原因、繪製記錄2,500顆星體的星圖、計算圓周率準確至小數點後一個位、闡釋和確立渾天說的宇宙論;在文學方面,他創作了〈二京賦〉及〈歸田賦〉等辭賦名篇,拓展了漢賦的文體與題材,被列為「漢賦四大家」之一。他開創了七言古詩的詩歌體裁,對中華文化有巨大貢獻。張衡為備受尊崇的偉大科學家,成就與西方同時期的托勒密媲美。此外,他的地位也被現代天文學界所肯定。
咁都唔夠牛頓抽?

牛頓研究出微積分,建立高等數學基礎
牛頓進行分解陽光為光譜色既實驗,奠定現代光學既基礎
牛頓發現力學三大理論,奠定現代物理學基礎
牛頓研究萬有引力,奠定左現代天文學基礎
以上每一樣既意義都比張衡嗰啲實用發明大好多倍,真正令人類首次覺得自己掌握到自然規律、世界既奥祕,而唔係中國古代科學嗰種經驗之談、建立於想像既學說
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞