中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
曹操
科學就冇乜啦
哲學、文學嗰啲要幾多有幾多啦

中國的政治學,行政管理學,統治學絕對係領先世界,從頭到尾都係。古代冇一個國家/政權比中國更懂得去掌控領土,管理平民。

以我所知
香港好多學生對其他文明其實唔係咁了解

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

我都係讀u時由頭玩起其他文明

仲有中東史其實都好精彩

其實埃及公元前三千年已經整緊莎草紙
雖然無漢代造紙術出產嘅咁高質,但考慮到年代差距,造紙嘅credit點都應該計落埃及而唔係中國

我覺得一講大中華
就自然好多民族色彩包袱影響香港學生思維

偏偏理性批判自己民族
客觀看待歷史先係學習既原意

中化有好多飛機文幫大家打大中華強心針

其實中國人真係好要面
科學就冇乜啦

中國的政治學,行政管理學,統治學絕對係領先世界,從頭到尾都係。古代冇一個國家/政權比中國更懂得去掌控領土,管理平民。

以我所知

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

仲有中東史其實都好精彩

雖然無漢代造紙術出產嘅咁高質,但考慮到年代差距,造紙嘅credit點都應該計落埃及而唔係中國

我覺得一講大中華

偏偏理性批判自己民族

其實中國人真係好要面

J過去無乜意義
成日吹奏漢唐宋幾勁幾勁
但係你近代俾列強打到一仆一碌,以前勁有乜用
就好似隔離師奶個仔公開試炒粉,就j返以前小學考全班頭幾,去安慰話自己個仔其實好聰明
Tesla都冇,收皮啦
成吉思汗 應該係其中一位勁過西方

其實佢有咩勁

發跡過程德行有虧,年幼被敵對部落追殺冚家剷,扎達蘭部落施以援手,年少時同扎木合呢個安答帶領部眾手刃仇人,年青時期背叛扎木合r走啲兄弟,兩人正式決裂,到最後扎木合輸咗,掉返轉頭祈求鐵木真念在舊日情誼,希望自己唔會死得唔會見血

打仗講咩德行,勝者為王,敗者為寇
科學就冇乜啦

以我所知

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

仲有中東史其實都好精彩

我覺得一講大中華

偏偏理性批判自己民族

其實中國人真係好要面

J過去無乜意義
成日吹奏漢唐宋幾勁幾勁
就好似隔離師奶個仔公開試炒粉,就j返以前小學考全班頭幾,去安慰話自己個仔其實好聰明

中國歷史上一直無研究過點樣入侵他國
你嘅比喻有啲唔妥
應該係自細讀儒學政經
但公開試走去考phy chem bio
古代學習思想好多係想教識個學生點做人
先講其他學識
打嘅杖多數係要打先打 e.g.反抗政權 抵禦外族
平安時期都唔會大力發展軍事
多數都係重農抑商 儒家plus黃老加法學治國
務求穩定
漢族根本唔係一個好勇鬥狠嘅民族
如果有人話要打外族嘅話啲文官就會引經據典咁話佢出師無名
其實都包含左帝皇怕將軍擁兵自重嘅短視思想喺入面
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

高錕算唔算

霍金就算鳩數啦,唔計死左嗰啲,計在生嘅楊振寧同高錕勁佢十條街啦
攞霍金同愛因斯坦並列班撚樣瞓撚醒未?睇暢銷書睇上腦?
孔子- 哲學家, 思想家
毛澤東- 類似希特拉
李小龍- 國際武術家

我唸依三個算係國際上最出名既中國人
即係識個名同知佢地既職業算係常識黎

係FB舉左十個中國歷史人物出黎
大部份外國朋友都識依三位

成龍, 姚明個D唔計, 因為係依個年代既人物
五十年後未必仲有人記得

成吉思汗 vs 拿破侖
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

又屈成吉思汗係中國人

我建議西方vs東方,西方vs中國唔公平

東方嘅話
俄佬應該唔計啦
應該會多左啲日本人可以考慮
中亞東南亞完全諗唔到

印度有玻色,日本有湯川秀樹可以同愛因斯坦霍金比

達爾文可以一比嘅有ips cell發現者山中彌伸

中國科學就算鳩數啦

楊振寧並唔比湯川秀樹霍金差

熟悉物理學既就知道楊振寧>>>>>>>霍金
佢仲將霍金同愛恩斯坦相提並論
係都薛丁格啦

霍金就算係現存物理學家入面都排唔入前十,佢最大貢獻就係出咗兩本科普暢銷書 完!!
中國其實都多勁人 只不過係走唔出體制
做唔到佢地果種開宗立派 不斷發明啲新野出黎 外國有好多劃時代野係實驗性 再經過後人修修補補
好似王安石啲思想都算係劃時代 同馬克思(注意時序)有得揮 問題係佢呢啲人唔應該走去從政 最應該做番純粹既學者

成吉思汗 vs 拿破侖
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

認真 搵一個中立啲既支那歷史人 都唔會認元 清係中國朝代 兩者本質係外族滅支那

清朝係自認中國
元朝自己唔認自己係中國
有分別

以我所知

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

仲有中東史其實都好精彩

我覺得一講大中華

偏偏理性批判自己民族

其實中國人真係好要面

J過去無乜意義
成日吹奏漢唐宋幾勁幾勁

你嘅比喻有啲唔妥
應該係自細讀儒學政經
先講其他學識
務求穩定

你講笑咋?
中國點唔滅外族法
你讀下秦始皇、漢武、唐太宗同乾隆,睇下佢地滅咗幾多外族先啦
你真係以為自古以來中國個領土就咁大?

屌㩒錯

唐朝道家為主 人中

佛教開始進入中原 形成儒釋道三家
宋明建基於儒學 發展出程朱理學 陽明心學
清朝發現理學流於空談 發展出清考據學

雖然思想好大程度由統治者決定
但係中國嘅思想絕對唔係一成不變
直至共產黨上台

呢個巴打識野
上面好多人都唔知咩叫儒家 佢地心目中既儒家實際上係理學 後加好多撚屌既曲解而成既產物

個個睇完程朱理學就當係孔子講個個儒家

係唔係呀?
反而我覺得香港學生讀儒家都係從論語入手
邊個識咩程朱理學

根本就係咁,上面up乜9程朱理學,中文課程入面唯一同理學人物有少少關係既係得一篇愛蓮說,仲要係一篇散文與理學無乜關係,都唔知佢哋係咪喺香港讀書

先秦儒家根本貼地到不行了
後世屌既儒家係屌班君王儒表法內
夾下理學啲存天性滅人欲既閪野
將倫理綱常無限放大 鳩講氣節 離地偽善

有理學元素既儒家就好似有中國特色既社會主義 根本已經異變晒
如果唔係你講下儒家邊part抵屌

唔係話差
但玩咗二千幾年都係只發展一套學說就搞笑啦
就好似西方重視基督教嘅道德觀,但一樣有哲學家會去反對佢,去跳出個框建立其他學說,依個咪係西方比中國進步嘅原因囉
王陽明
湯顯祖
有東方莎士比亞之稱
希特拉同毛魔比?
毛魔有咩建樹成就?

秦始皇就岩d
兩個都係立過d對後世有正面影響既政策
但就殺人無數

btw Heil Hitler

毛真心廢到喊,鋤弱扶強
人地希特拉越戰越強係因為隊友搞到輸一半

老毛真係由一班土匪打到成個中國返嚟
雖然有蘇聯撑腰
希特拉靠議會選舉 至於打歐洲,本身德國軍工就已經有好強既底

老毛雖然仆街,不過佢真係好勁,希特拉邊可以帶隊土匪帶到統一全國

希魔殺得最多係第二個國家/種族既人,老毛殺得最多係自己人

毛澤東一樣有殺外國人

例如韓戰, 征服西藏
愛因斯坦都無

成吉思汗 vs 拿破侖
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉

又屈成吉思汗係中國人

我建議西方vs東方,西方vs中國唔公平

東方嘅話
俄佬應該唔計啦
應該會多左啲日本人可以考慮
中亞東南亞完全諗唔到

印度有玻色,日本有湯川秀樹可以同愛因斯坦霍金比

達爾文可以一比嘅有ips cell發現者山中彌伸

中國科學就算鳩數啦

楊振寧並唔比湯川秀樹霍金差

熟悉物理學既就知道楊振寧>>>>>>>霍金
佢仲將霍金同愛恩斯坦相提並論
係都薛丁格啦

霍金就算係現存物理學家入面都排唔入前十,佢最大貢獻就係出咗兩本科普暢銷書 完!!

hawking radiation 同 no hair theorem

天文學同宇宙學佢算係當代一流學者
科學就冇乜啦

以我所知

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

仲有中東史其實都好精彩

莎草紙都當做紙
你不如google下紙嘅definition先啦
莎草紙根本同羊皮紙、竹片同一個level

以我所知

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

仲有中東史其實都好精彩

我覺得一講大中華

偏偏理性批判自己民族

其實中國人真係好要面

J過去無乜意義
成日吹奏漢唐宋幾勁幾勁

你嘅比喻有啲唔妥
應該係自細讀儒學政經
先講其他學識
務求穩定

你講笑咋?
中國點唔滅外族法
你讀下秦始皇、漢武、唐太宗同乾隆,睇下佢地滅咗幾多外族先啦
你真係以為自古以來中國個領土就咁大?

你講嘅人喺千幾個皇帝入面其中幾個先有魄力做嘅野
我都要平均黎睇 中國歷史上有無擴張自己領土同打杖嘅明顯意圖?
仲有一部分嘅時候喺俾人地打到南遷 或者四分五裂
加上 起條長城嘅原意就係抵禦外族入侵
亦都定義左佢地點界定自己嘅國土
亦都封鎖左自己擴展嘅空間
而且紅字 你諗下岳飛嘅例子 再諗下西方殖民時期

成吉思汗 vs 拿破侖
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉

高錕算唔算

霍金就算鳩數啦,唔計死左嗰啲,計在生嘅楊振寧同高錕勁佢十條街啦

又開始踩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞