中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
知識係累積既
用唔同時代既人比根本就無得比
高錕?
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

順序落
1)祖沖之
2)老子,莊子,韓非子
3)管仲,張居正
4)張騫,鄭和
5)沈括,徐霞客
6)純講帶兵:韓信
講文治武功:李世民
7)講佢發明家身分:張衡
講佢慈善:冇
8)如果講對語言地位影響力:冇,因為國學傳承極好,冇空間比呢類天才出現
如果講文學造詣:歷代太多騷人墨客,所謂文無第一,我唔細數了
9)
10)祖沖之,張衡
11)洪秀全

呢個topic開得幾新穎 值得討論

拿破侖可能用李世民比近d d... 因為同時有軍事才華同做皇帝既治國能力... 特別係大家都係由貴族/官宦家庭出身自己打左個江山返黎爬上去做皇帝...(李淵既貢獻始終唔及佢個仔)

韓信打仗方面係超勁,幫劉邦打晒全天下返黎,但無當君王既表現係好難match 到拿破侖

個人認為拿破侖治國能力唔高 歐洲既satellite state 冇一個係管得好 搞得掂,大陸封鎖政策失敗 帝國後期民不聊生 最尾因為驚比人篡位而由俄國趕翻去 證明佢對自己都冇乜信心 最後
話說易經好似已經提及過有關DNA同遺傳嘅問題,易經有64掛,同時與遺傳密碼嘅64種組合一樣。如果以上無錯嘅話,易經嘅作者已經可以代表古代生物、數學的最高成就。

戰爭方面其實中國完勝西方,孫武、吳起、龐涓、孫臏、韓信、張良、霍去病、李廣、周瑜諸葛等,太多就不列了,趙雲岳飛戚繼光應該可以當半個,我話軍事中國古代佔優應該無人會反對。

而且,西方同中國古代嘅制度好5同,令到技藝失傳,由於罷絕百家的關係,令到墨子、魯班嘅技藝没落、失傳,而且漢朝之後儒家講究「萬般皆下品,唯有讀書高」,除左讀書人之外其他職業根本無地位,無人會尊重,所以全部天才都去讀文學,考到官先有時間研究其他野,考5到就無得研究,要打工賺錢,有好多精於其他方面而不識讀書嘅天才埋没。

西方5同,有d似依家講嘅全人發展,大部分職業地位差距不大,所以有更多天才可以向各方面發展,。所以西方一個人會有機會會精通多方面嘅知識,一個打中國古名人十個。

個人見解,不喜勿噴。

我覺得易經果度只係咁岩得咁橋

2 孔子
3 陶朱公
4 鄭和
5 鑒真(都係多方面有大成就)
6 成吉思汗
8 李白
9 李後主
11 秦皇政

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

高錕算唔算

高金老師錕我都有考慮過但得一個大成就

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

你個名真係無改錯,中學雞都稱唔上

元朝畀到盡咪鐵木真
鐵木真用哂成個中國政治模式現今中國史觀(其實係漢人儒家史觀)先擺落中國人到。
成吉思汗對漢文化無特別重用,除咗搵丘處機之外。

你講乜撚野,兩個同一個人黎
蔡倫
畢昇

其實四大發明都好勁

又嚟四大發明
以前喺另外個post先屌完所謂發明火藥根本係鳩噏
發明個啲咩地震儀個啲中國數學家

張衡個地動儀整過出嚟係根本唔work
科學就冇乜啦
哲學、文學嗰啲要幾多有幾多啦

中國的政治學,行政管理學,統治學絕對係領先世界,從頭到尾都係。古代冇一個國家/政權比中國更懂得去掌控領土,管理平民。

控制平民就有份
玩權術 見風使盡艃就真係醒喇
紅字兩樣真係得啖笑
成吉思汗
成班離Q哂題,中國得60年歴史咋,又秦始皇又唐太宗咁,關中國咩事呀
話說易經好似已經提及過有關DNA同遺傳嘅問題,易經有64掛,同時與遺傳密碼嘅64種組合一樣。如果以上無錯嘅話,易經嘅作者已經可以代表古代生物、數學的最高成就。

戰爭方面其實中國完勝西方,孫武、吳起、龐涓、孫臏、韓信、張良、霍去病、李廣、周瑜諸葛等,太多就不列了,趙雲岳飛戚繼光應該可以當半個,我話軍事中國古代佔優應該無人會反對。

而且,西方同中國古代嘅制度好5同,令到技藝失傳,由於罷絕百家的關係,令到墨子、魯班嘅技藝没落、失傳,而且漢朝之後儒家講究「萬般皆下品,唯有讀書高」,除左讀書人之外其他職業根本無地位,無人會尊重,所以全部天才都去讀文學,考到官先有時間研究其他野,考5到就無得研究,要打工賺錢,有好多精於其他方面而不識讀書嘅天才埋没。

西方5同,有d似依家講嘅全人發展,大部分職業地位差距不大,所以有更多天才可以向各方面發展,。所以西方一個人會有機會會精通多方面嘅知識,一個打中國古名人十個。

個人見解,不喜勿噴。

乜撚野遺傳學64個組合呀?
毛澤東 vs 希特拉
老毛係中國殺人最多既殺人犯 勁過hitler

個人見解,不喜勿噴。

乜撚野遺傳學64個組合呀?

中國一早有太極 陰陽 呢個先屈機
係電腦binary既始祖

再吹大d

個人見解,不喜勿噴

紅字:5你老母
綠字:瞓撚醒未呀戇鳩
橙字:噴你老母 死返去支那啦賤畜
蔡倫
辛棄疾、蘇軾>>> 莎士比亞

金庸 >>> 莎士比亞
成班離Q哂題,中國得60年歴史咋,又秦始皇又唐太宗咁,關中國咩事呀

你on9? 你中三果科中國歷史淨係讀近代史?

所以咪唔應該叫中國歷史囉
四大發明改變世界
科技方面點會比唔上?
因為支共啲衰嘢就否認古人嘅努力你唔內疚?

四大發明唔係中國人講,係鬼佬講

更有說服力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞