中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike

印度有玻色,日本有湯川秀樹可以同愛因斯坦霍金比

達爾文可以一比嘅有ips cell發現者山中彌伸

中國科學就算鳩數啦

楊振寧並唔比湯川秀樹霍金差

熟悉物理學既就知道楊振寧>>>>>>>霍金
佢仲將霍金同愛恩斯坦相提並論
係都薛丁格啦

霍金就算係現存物理學家入面都排唔入前十,佢最大貢獻就係出咗兩本科普暢銷書 完!!

hawking radiation 同 no hair theorem

天文學同宇宙學佢算係當代一流學者

佢係學術界嘅地位=係引力、黑洞領域有傑出貢獻嘅眾多學者之一而唔係係外行人所講咁可以同牛頓、愛因斯坦比

霍金:

獨自在房內呆等
霍金日前接受訪問時透露,他為測試時空旅行是否可行,曾做過一個實驗:為時空旅行者舉行歡迎派對,地點在劍橋大學岡維爾與凱斯學院,時間是2009年6月28日,但他不在事前邀請賓客參加,反而在派對後才發出邀請,目的就是想證明若未來有人能穿梭時空,看到邀請後就可回到過去。
但結果霍金獨自在放滿香檳美食的房間內呆等,「我等了很長時間,但沒人出現。我得到實踐依據,證明時空旅行是不可能」。

根本大眾覺得勁唔勁係睇名聲

咁又難怪嘅
真係睇一睇佢理論講乜嘅三百個都未必有一個
其實上面好多中西人物都係
人人聽過進化論,但無乜人真係去了解下當中嘅精髓
中國果堆更唔洗講,一千個都無一個會揭下山海算經講乜
所以個post都係大家口水戰多
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

又屈成吉思汗係中國人

我建議西方vs東方,西方vs中國唔公平

東方嘅話
俄佬應該唔計啦
應該會多左啲日本人可以考慮
中亞東南亞完全諗唔到

印度有玻色,日本有湯川秀樹可以同愛因斯坦霍金比

達爾文可以一比嘅有ips cell發現者山中彌伸

中國科學就算鳩數啦

楊振寧並唔比湯川秀樹霍金差

熟悉物理學既就知道楊振寧>>>>>>>霍金
佢仲將霍金同愛恩斯坦相提並論
係都薛丁格啦

霍金就算係現存物理學家入面都排唔入前十,佢最大貢獻就係出咗兩本科普暢銷書 完!!

hawking radiation 同 no hair theorem

天文學同宇宙學佢算係當代一流學者

佢係學術界嘅地位=係引力、黑洞領域有傑出貢獻嘅眾多學者之一而唔係係外行人所講咁可以同牛頓、愛因斯坦比

霍金:

獨自在房內呆等
霍金日前接受訪問時透露,他為測試時空旅行是否可行,曾做過一個實驗:為時空旅行者舉行歡迎派對,地點在劍橋大學岡維爾與凱斯學院,時間是2009年6月28日,但他不在事前邀請賓客參加,反而在派對後才發出邀請,目的就是想證明若未來有人能穿梭時空,看到邀請後就可回到過去。
但結果霍金獨自在放滿香檳美食的房間內呆等,「我等了很長時間,但沒人出現。我得到實踐依據,證明時空旅行是不可能」。

根本大眾覺得勁唔勁係睇名聲

根本當年啲書商為咗sell嗰兩本書不停吹奏霍金,加上霍金老是常出現知名度高,搞到啲人on99咁真係以為佢可以比肩牛頓同愛因斯坦
我諗哥倫布只有鄭和可以一戰

比較難,哥倫布去開化左新世界;鄭和只係去哂命,實際上冇咩做過,所以後嚟俾明朝的高官輕易ban哂出海計劃。

一方出發點係搵生產資本
一方出發點係搵交易對象
無辦法架啵 所以中國依家打飛機話哥倫布係「帝國主義的走狗」而鄭和係「和平使者」

其實都幾難比較到
係咪應該specific返邊個領域上做到成就/有同樣咁大影響力?
eg 徐福率三千童男童女去日本 vs 哥倫布開化新世界?

呢個是咪真事黎

根據秦始皇本紀
既已,齊人徐市等上書,言海中有三神山,名曰蓬萊、方丈、瀛洲,僊人居之。請得齋戒,與童男女求之。於是遣徐市發童男女數千人,入海求僊人。
真係睇你信唔信

根本唔關事
日本一早已經有人居住,而且語言同漢語有極大分別,無可能係發展自秦朝同一語言
更多人認同嘅係,日本人係由朝鮮半島移民過去

以我所知
香港好多學生對其他文明其實唔係咁了解

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

我都係讀u時由頭玩起其他文明

仲有中東史其實都好精彩

其實埃及公元前三千年已經整緊莎草紙
雖然無漢代造紙術出產嘅咁高質,但考慮到年代差距,造紙嘅credit點都應該計落埃及而唔係中國

我覺得一講大中華
就自然好多民族色彩包袱影響香港學生思維

偏偏理性批判自己民族
客觀看待歷史先係學習既原意

中化有好多飛機文幫大家打大中華強心針

其實中國人真係好要面

J過去無乜意義
成日吹奏漢唐宋幾勁幾勁
但係你近代俾列強打到一仆一碌,以前勁有乜用
就好似隔離師奶個仔公開試炒粉,就j返以前小學考全班頭幾,去安慰話自己個仔其實好聰明

中國歷史上一直無研究過點樣入侵他國
你嘅比喻有啲唔妥
應該係自細讀儒學政經
但公開試走去考phy chem bio
古代學習思想好多係想教識個學生點做人
先講其他學識
打嘅杖多數係要打先打 e.g.反抗政權 抵禦外族
平安時期都唔會大力發展軍事
多數都係重農抑商 儒家plus黃老加法學治國
務求穩定
漢族根本唔係一個好勇鬥狠嘅民族
如果有人話要打外族嘅話啲文官就會引經據典咁話佢出師無名
其實都包含左帝皇怕將軍擁兵自重嘅短視思想喺入面

之前讀社經史個陣
教授有句說話好岩
佢話 平時入侵人既國家本國資源不足 養唔起咁多人 所以先要周圍搶人野
中國農耕文明 土地夠養起至少4億人(康雍乾年間) 咁有必要咁侵略性咩
再加上打仗要好多錢 咁既情況下 你係皇帝都未必想打仗啦

我覺得一講大中華
就自然好多民族色彩包袱影響香港學生思維

偏偏理性批判自己民族

其實中國人真係好要面

J過去無乜意義
成日吹奏漢唐宋幾勁幾勁
就好似隔離師奶個仔公開試炒粉,就j返以前小學考全班頭幾,去安慰話自己個仔其實好聰明

你嘅比喻有啲唔妥
應該係自細讀儒學政經
先講其他學識
務求穩定

你講笑咋?
中國點唔滅外族法
你讀下秦始皇、漢武、唐太宗同乾隆,睇下佢地滅咗幾多外族先啦
你真係以為自古以來中國個領土就咁大?

你講嘅人喺千幾個皇帝入面其中幾個先有魄力做嘅野
我都要平均黎睇 中國歷史上有無擴張自己領土同打杖嘅明顯意圖?
仲有一部分嘅時候喺俾人地打到南遷 或者四分五裂
加上 起條長城嘅原意就係抵禦外族入侵
亦都定義左佢地點界定自己嘅國土
亦都封鎖左自己擴展嘅空間
而且紅字 你諗下岳飛嘅例子 再諗下西方殖民時期

你係真唔知定點呀
歴朝都打緊外族擴張領土喎
我舉幾個皇帝只係等你易wiki
好似打匈奴好聽咪叫抵禦外族,難睇啲咪又係侵略
日本打中國都可以話自己係先下手為強抵禦外族,你會唔會信
你自己讀下越南史先

漢武唔一野解決匈奴既邊患無窮喎
唐太宗打高句麗 吐蕃 突厥係要破左個包圍圈(隋煬帝一直都做緊)
達文西一個已經係幾個categories屌打中國

屌打埋幾個西方偉人

有史以來最勁嘅人類就係達文西
基本全能

偏偏理性批判自己民族

其實中國人真係好要面

J過去無乜意義
成日吹奏漢唐宋幾勁幾勁

你嘅比喻有啲唔妥
應該係自細讀儒學政經
先講其他學識
務求穩定

你講笑咋?
中國點唔滅外族法
你讀下秦始皇、漢武、唐太宗同乾隆,睇下佢地滅咗幾多外族先啦
你真係以為自古以來中國個領土就咁大?

你講嘅人喺千幾個皇帝入面其中幾個先有魄力做嘅野
我都要平均黎睇 中國歷史上有無擴張自己領土同打杖嘅明顯意圖?
仲有一部分嘅時候喺俾人地打到南遷 或者四分五裂
加上 起條長城嘅原意就係抵禦外族入侵
亦都定義左佢地點界定自己嘅國土
亦都封鎖左自己擴展嘅空間
而且紅字 你諗下岳飛嘅例子 再諗下西方殖民時期

你係真唔知定點呀
歴朝都打緊外族擴張領土喎
我舉幾個皇帝只係等你易wiki
好似打匈奴好聽咪叫抵禦外族,難睇啲咪又係侵略
日本打中國都可以話自己係先下手為強抵禦外族,你會唔會信
你自己讀下越南史先

漢武唔一野解決匈奴既邊患無窮喎
唐太宗打高句麗 吐蕃 突厥係要破左個包圍圈(隋煬帝一直都做緊)

打完匈奴又點,北方邊境外患歷代連連根本無好過
你唔覺得只係以中國為本位嘅諗法咩
好似二戰德國,如果佢打贏咗,歷史話佢打波蘭打法國係破包圍圈,你接唔接受先
如果你只係中國做本位,就一定睇到班外族唔打唔得
但如果你換個角度,九成外族(你以上講得出名果堆算係大嘅外族)都弱過你好多好多,佢係咪真係會有實力威脅你先?講人地單方面威脅你,中國自己又係咪無拎人著數先?
我係無貶低中國嘅意思嘅,自古以來無論中西國家有實力嘅都係不斷侵略他國,不過就無謂話中國係唔鐘意打仗啦

比較難,哥倫布去開化左新世界;鄭和只係去哂命,實際上冇咩做過,所以後嚟俾明朝的高官輕易ban哂出海計劃。

一方出發點係搵生產資本
一方出發點係搵交易對象
無辦法架啵 所以中國依家打飛機話哥倫布係「帝國主義的走狗」而鄭和係「和平使者」

其實都幾難比較到
係咪應該specific返邊個領域上做到成就/有同樣咁大影響力?

呢個是咪真事黎

根據秦始皇本紀
既已,齊人徐市等上書,言海中有三神山,名曰蓬萊、方丈、瀛洲,僊人居之。請得齋戒,與童男女求之。於是遣徐市發童男女數千人,入海求僊人。
真係睇你信唔信

根本唔關事
日本一早已經有人居住,而且語言同漢語有極大分別,無可能係發展自秦朝同一語言

點睇日本同古韓都有用漢字

古人由中原移民去朝鮮半島再去日本?
所以即使用第種語言都保留有少量漢字
我諗哥倫布只有鄭和可以一戰

一方出發點係搵生產資本
一方出發點係搵交易對象

其實都幾難比較到

呢個是咪真事黎

根據秦始皇本紀
真係睇你信唔信

根本唔關事

日本受到漢文明影響所以採用漢字作為文字同日本先祖係由中國東渡係2件完全無邏輯關係既事,你分清楚先
1) 牛頓 Newton <> 冇
2) 亞里士多德 Aristotle <> 王陽明
3) 亞當·斯密 Adam Smith <> 冇
4) 哥倫布 Colombo <> 鄭和
5) 達爾文 Darwin <> 冇
6) 拿破倫 Napoleon <> 大撚把 (例如:韓信)
7) 諾貝爾 Nobel <> 諸葛亮
8) 莎士比亞 Shakespeare <> 李後主(李煜)
9) 貝多芬 Beethoven <> 冇
10) 伽利略 Galileo <> 冇
11) 希特拉 Hitler <> 毛澤東

咪玩啦
Adam Smith D個頭經濟學俾孫子兵法屌打啦
諸葛亮 vs 伽理略

一方出發點係搵生產資本
一方出發點係搵交易對象

其實都幾難比較到

呢個是咪真事黎

根據秦始皇本紀
真係睇你信唔信

根本唔關事

古人由中原移民去朝鮮半島再去日本?
所以即使用第種語言都保留有少量漢字

你要理解,係先有日語,再用漢字
唔係先用漢字,再有日語
公元五世紀前,日語冇書寫系統
之後日本學習中國嘅漢字,並用嚟做官方書寫系統
6) 拿破倫 Napoleon <> 大撚把 (例如:韓信)
8) 莎士比亞 Shakespeare <> 李後主(李煜)

咪玩啦

王陽明同Aristotle差咗千七年

痴線有希特拉無愛恩斯坦

痴線有希特拉無愛恩斯坦

仲有邊沁

咪玩啦

王陽明唔算太有創見,佢最大成就係完善左心學個體系咁解
除非認為呢個係好重要嘅成就,否則好難同 Aristotle 比較

有人將儒家同 Aristotle嘅倫理學比較,認為兩者有好多相似嘅地方
但 Aristotle 係極之廣博,物理,經濟,生物,政治,藝術,都有著作
中國來講,可能墨子/墨家 會有咁嘅廣度
而且,Aristotle 係邏輯學之父,要去到近百幾年 先有新嘅邏輯學取代到佢個套

咪玩啦

王陽明唔算太有創見,佢最大成就係完善左心學個體系咁解
除非認為呢個係好重要嘅成就,否則好難同 Aristotle 比較

有人將儒家同 Aristotle嘅倫理學比較,認為兩者有好多相似嘅地方
但 Aristotle 係極之廣博,物理,經濟,生物,政治,藝術,都有著作
中國來講,可能墨子/墨家 會有咁嘅廣度
而且,Aristotle 係邏輯學之父,要去到近百幾年 先有新嘅邏輯學取代到佢個套

世上少咗王陽明只係少咗一套哲學
但如果世上少咗Aristotle ,成個文明發展可能差好遠
佢都算係神枱級人物,著作又多,真係無得同佢比

咪玩啦

牛頓同張衡夠係差千幾年

佢個地動儀一早俾現代人証明咗唔可行啦

咪玩啦

牛頓同張衡夠係差千幾年

佢個地動儀一早俾現代人証明咗唔可行啦

不過佢係其他方面都好有貢獻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞