中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
成班離Q哂題,中國得60年歴史咋,又秦始皇又唐太宗咁,關中國咩事呀

你on9? 你中三果科中國歷史淨係讀近代史?

所以咪唔應該叫中國歷史囉

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反
成班離Q哂題,中國得60年歴史咋,又秦始皇又唐太宗咁,關中國咩事呀

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

其實應該叫中原史唔係中國史

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

到時叫中原史又會有盲反話中原只計黃河流域
香港從未屬於中原 可以即時獨立
毛魔可以同希特拉一戰

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

天下九州個交州有香港

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

香港屬嶺南史,所以的而且確有自己一套歷史文化民俗
毛澤東>>>>希特拉
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

成吉思汗手下大將郭侃
郭侃(1217年-1277年),原籍陝西華州,蒙古西征將領,曾隨旭烈兀帶兵攻打至西亞。後出任元朝官員。是在元朝的種族歧視下官階至高層的漢人之一(因被貴族收養,不列入「南人」部。)

依據《元史》的記載,他是個有時利用騎兵的機動力展開奇襲,有時則布下伏兵,除了是位縱橫無盡的兵略家外,在攻城戰方面也相當拿手。直到巴格達的攻防戰為止,他總共攻陷落了一百二十八座城池。1258年,他攻陷巴格達並俘虜哈里發穆斯台綏木,結束了近五世紀的伊斯蘭教教主政權,為其征服之地的人們所畏懼,而稱為神人。在攻陷了巴格達後,旭烈兀並沒有停止西進。令郭侃率軍進入敘利亞境內,準備討伐富浪。所謂的富浪(Franks,法蘭克人),指的是當時佔據敘利亞和巴勒斯坦一帶的歐洲人基督教徒之騎士團或是小國家群(如耶路撒冷王國等),這時的西方世界正是處於十字軍東征的時代,而十字軍的主力為法國騎士,故回教世界稱其為法蘭克人(Franks),富浪之名即為其音轉。 郭侃一共攻陷了一百二十座左右的富浪城池,在地中海岸策馬,然後北上侵人了小亞細亞半島。當時,富浪的首長兀都算灘、加葉算灘、阿必定算灘等人相繼降伏。郭侃一生攻下了約七百座城,其中有中國式的城、伊斯蘭式的城和西歐式的城(敘利亞的十字軍小國),郭侃行軍有紀律,常於野外露宿,暴風雨時也不入民舍,軍隊所至皆興課農,吏民畏服。

中統元年(1260年),脫離旭烈兀並覲見忽必烈。中統二年(1261年)任江淮大都督。至元七年(1270年)升萬戶長並攻破襄陽。

四等人制是近代部分學者總結的元朝存在著一種民族等級制度的說法。
然而四等人制並不存在於元代官修政書《元典章》中,亦無相關法令頒布。

係唔係真係有都唔知

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

叫支那史會中肯好多
1.楊過
2.王重陽
3.郭靜
4.諸葛亮
5.黃藥師

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

叫支那史會中肯好多

叫咩名無所謂
古代鄰國都叫古中國做支那,震旦
總之都係歸納左呢個地方。
格硬分裂唔認中史其實自欺欺人。
請問達文西有冇資格入圍

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

典型比人洗腦
你不如講下點定義中國?

而家既所謂中國歷史,
只係(現在中國版圖內古代發生過既事。)
當中有好多朝代都唔係而家既中國人,實際上亦無中國人既血統。

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

叫支那史會中肯好多

叫咩名無所謂

成班傻鳩盲反到癡線

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

叫支那史會中肯好多

叫咩名無所謂

成班傻鳩盲反到癡線

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

典型比人洗腦
你不如講下點定義中國?

而家既所謂中國歷史,
只係(現在中國版圖內古代發生過既事。)
當中有好多朝代都唔係而家既中國人,實際上亦無中國人既血統。

你地班人打飛機回唔到?
睇曬留言

例如漢初因征戰頻仍而生黃老無為之治
唐朝以道家為主 人中

屌㩒錯

唐朝道家為主 人中

佛教開始進入中原 形成儒釋道三家
宋明建基於儒學 發展出程朱理學 陽明心學
清朝發現理學流於空談 發展出清考據學

雖然思想好大程度由統治者決定
但係中國嘅思想絕對唔係一成不變
直至共產黨上台

呢個巴打識野
上面好多人都唔知咩叫儒家 佢地心目中既儒家實際上係理學 後加好多撚屌既曲解而成既產物

個個睇完程朱理學就當係孔子講個個儒家
成就比較真係最on9
中國人思想
睇曬留言

唐朝以道家為主 人中

屌㩒錯

唐朝道家為主 人中

直至共產黨上台

呢個巴打識野
上面好多人都唔知咩叫儒家 佢地心目中既儒家實際上係理學 後加好多撚屌既曲解而成既產物

係唔係呀?
反而我覺得香港學生讀儒家都係從論語入手
邊個識咩程朱理學
希特拉 =毛澤東
(二戰) (文革)

呢個啱喇 係人民對領袖精神上嘅忠誠狂熱
秦始王只係高壓統治
而且一戰之後窮到pk就對返毛賊嗰陣
蘇軾一個屌打全部西方文學家
睇曬留言

唐朝以道家為主 人中

屌㩒錯

唐朝道家為主 人中

直至共產黨上台

呢個巴打識野

係唔係呀?
反而我覺得香港學生讀儒家都係從論語入手
邊個識咩程朱理學

根本就係咁,上面up乜9程朱理學,中文課程入面唯一同理學人物有少少關係既係得一篇愛蓮說,仲要係一篇散文與理學無乜關係,都唔知佢哋係咪喺香港讀書
李時珍撼贏佛萊明?
雖然時代差勁遠
草藥對抗生素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞