中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
張三豐有無力一戰?
同埋掃地僧
到底西方國家d人讀歷史果陣會唔會當成吉思汗係中國人?
黃飛鴻
希特拉 vs 毛澤東

不了

會搞臭希特拉個朵
文西呢!

竟然無至勁嗰個

唔好出埋quantum mechanics個班
點比啊
1) 牛頓 Newton - 祖沖之
2) 亞里士多德 Aristotle - 鬼谷子 / 莊子 / 老子
3) 亞當·斯密 Adam Smith - 管仲 / 李悝
4) 哥倫布 Colombo - 鄭和
5) 達爾文 Darwin - 李時珍
6) 拿破倫 Napoleon - 李世民 / 秦始皇
7) 諾貝爾 Nobel - 明熹宗
8) 莎士比亞 Shakespeare - 杜甫/李白/蘇東坡/羅貫中/金庸
9) 貝多芬 Beethoven - 伯牙/嵇康/阮藉/李龜年
10) 伽利略 Galileo - 張衡 / 李淳風
11) 希特拉 Hitler - 毛澤東

不過唔make sense 一個國家單挑全世界
屌撚哂你地咩
世界既起源係泡菜呀

#曲

屌你咪撚柒啦
1) 牛頓 Newton張衡、墨翟
2) 亞里士多德 Aristotle 孔子
3) 亞當·斯密 Adam Smith 商鞅、李斯
4) 哥倫布 Colombo 鄭和
5) 達爾文 Darwin扁鵲、張仲景、李時珍、華佗
6) 拿破倫 Napoleon成吉思汗
7) 諾貝爾 Nobel 蔡倫
8) 莎士比亞 Shakespeare 屈原、杜甫、蘇軾
9) 貝多芬 Beethoven伯牙師曠
10) 伽利略 Galileo 秦九韶、李治、楊輝、朱世傑
11) 希特拉 Hitler 秦始皇

西方偉人有邊啲人物可以同司馬遷比肩?

亞里士多德點睇都應該對公孫龍

上面嘅發明家要比就同沈括比

darwin係醫生來?
文西呢!

竟然無至勁嗰個

唔好出埋quantum mechanics個班
點比啊

不如講返古代
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

比肩唔敢講,中國人最叻就打內戰
如果可以一比,張仲景唔知可唔可以
另外,耶律楚材,范仲菴,鄭和以及曹操唔知有無得擺埋一齊比
2) 亞里士多德 Aristotle - 鬼谷子 / 莊子 / 老子
8) 莎士比亞 Shakespeare - 杜甫/李白/蘇東坡/羅貫中/金庸
9) 貝多芬 Beethoven - 伯牙/嵇康/阮藉/李龜年

其他又物理學之父,又經濟學之父,又生物學之父,中國無可能有得比

物理學上面有巴打就講左墨子啦
經濟我諗管仲可以勉強挑下機(《管子·轻重戊第八十四》)
生物學就上面講嘅法醫之父宋慈同埋寫醫林改錯嘅王清任可以挑下
發明家就張衡&馬鈞

認真泰始王如果係同條件下屌打拿破輪同希特拉,BTW都衰曬收尾

唸唔到純粹搞gag
btw諾貝爾vs煉丹道士

你係咪想激到諾貝爾翻生
其他又物理學之父,又經濟學之父,又生物學之父,中國無可能有得比

物理學上面有巴打就講左墨子啦
經濟我諗管仲可以勉強挑下機(《管子·轻重戊第八十四》)
生物學就上面講嘅法醫之父宋慈同埋寫醫林改錯嘅王清任可以挑下
發明家就張衡&馬鈞

生物>神農氏,李時珍

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

將就下啦
雖然唔係漢族 但樓主嘅命題係中國歷史內嘅人物嘛
張三豐有無力一戰?
同埋掃地僧

石破天都收佢皮啦
勁到癲喎

你係咪想激到諾貝爾翻生

第一眼真係笑撚死我

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

又屈成吉思汗係中國人

我建議西方vs東方,西方vs中國唔公平

東方嘅話
俄佬應該唔計啦
應該會多左啲日本人可以考慮
中亞東南亞完全諗唔到

印度有玻色,日本有湯川秀樹可以同愛因斯坦霍金比

達爾文可以一比嘅有ips cell發現者山中彌伸

中國科學就算鳩數啦

楊振寧並唔比湯川秀樹霍金差

認真泰始王如果係同條件下屌打拿破輪同希特拉,BTW都衰曬收尾

佢統一文字,錢. 清左一班廢青, 又搞埋化學+藥學練長生不老藥
其實係西方主流文化同d人比較近代,大家先印象深刻d,好似勁d咁。

中國d名人,郁d都過千年前,幾勁都淡化哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞