中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

又屈成吉思汗係中國人

我建議西方vs東方,西方vs中國唔公平

東方嘅話
俄佬應該唔計啦
應該會多左啲日本人可以考慮
中亞東南亞完全諗唔到

印度有玻色,日本有湯川秀樹可以同愛因斯坦霍金比

達爾文可以一比嘅有ips cell發現者山中彌伸

中國科學就算鳩數啦

楊振寧並唔比湯川秀樹霍金差

熟悉物理學既就知道楊振寧>>>>>>>霍金
佢仲將霍金同愛恩斯坦相提並論
係都薛丁格啦
Hitler 係偉人?
調轉比一比啊

孫子
李冰
孟子
周公
商鞅
韓信
司馬遷
張騫
漢武帝
諸葛亮

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

俾人滅左國都加埋人地入你個族 咁希特拉都係猶太人
調轉比一比啊

孫子
李冰
孟子
周公
商鞅
韓信
司馬遷
張騫
漢武帝
諸葛亮

開post啦,放埋李時珍同泰始皇上去,同埋有d人多舊魚
我諗得美國日本俄國先可以獨立用自己國家嘅人對呢11位比
2) 亞里士多德 Aristotle 老子
3) 亞當·斯密 Adam Smith 管仲
4) 哥倫布 Colombo 鄭和
6) 拿破倫 Napoleon 岳飛
8) 莎士比亞 Shakespeare 湯顯祖
11) 希特拉 Hitler 毛澤東

科學嚟講西方真係屬於開掛級別,冇一個非歐洲民族可以比到
我諗哥倫布只有鄭和可以一戰

比較難,哥倫布去開化左新世界;鄭和只係去哂命,實際上冇咩做過,所以後嚟俾明朝的高官輕易ban哂出海計劃。

美蘇兩超級大國都算,日本用咩比呢11位
搵中國人鬥科學真係冇得鬥
正如同Nigger鬥游水快一樣

Nigger 游水快我都係第一次聽!

美蘇兩超級大國都算,日本用咩比呢11位

仲覺得日本好多癲佬
山本56 豐臣 德川 崛越 望月新一(但未證明佢啲野啱唔啱)
調轉比一比啊

孫子
李冰
孟子
周公
商鞅
韓信
司馬遷
張騫
漢武帝
諸葛亮

開post啦,放埋李時珍同泰始皇上去,同埋有d人多舊魚

歡迎加減人物 整好之後先開
純粹係我順歷史順序數到第十個係諸葛亮就停 可以刪減
科學就冇乜啦
哲學、文學嗰啲要幾多有幾多啦

中國的政治學,行政管理學,統治學絕對係領先世界,從頭到尾都係。古代冇一個國家/政權比中國更懂得去掌控領土,管理平民。

比較難,哥倫布去開化左新世界;鄭和只係去哂命,實際上冇咩做過,所以後嚟俾明朝的高官輕易ban哂出海計劃。

一方出發點係搵生產資本
一方出發點係搵交易對象
無辦法架啵 所以中國依家打飛機話哥倫布係「帝國主義的走狗」而鄭和係「和平使者」

順序落
1)祖沖之
2)老子,莊子,韓非子
3)管仲,張居正
4)張騫,鄭和
5)沈括,徐霞客
6)純講帶兵:韓信
講文治武功:李世民
7)講佢發明家身分:張衡
講佢慈善:冇
8)如果講對語言地位影響力:冇,因為國學傳承極好,冇空間比呢類天才出現
如果講文學造詣:歷代太多騷人墨客,所謂文無第一,我唔細數了
9)
10)祖沖之,張衡
11)洪秀全

呢個topic開得幾新穎 值得討論

希特拉 我覺得毛澤東 李自成似啲

順序落
1)祖沖之
2)老子,莊子,韓非子
3)管仲,張居正
4)張騫,鄭和
5)沈括,徐霞客
6)純講帶兵:韓信
講文治武功:李世民
7)講佢發明家身分:張衡
講佢慈善:冇
8)如果講對語言地位影響力:冇,因為國學傳承極好,冇空間比呢類天才出現
如果講文學造詣:歷代太多騷人墨客,所謂文無第一,我唔細數了
9)
10)祖沖之,張衡
11)洪秀全

呢個topic開得幾新穎 值得討論

Thanks
睇完大家留言我都識多左/熟多左幾個人

一方出發點係搵生產資本
一方出發點係搵交易對象
無辦法架啵 所以中國依家打飛機話哥倫布係「帝國主義的走狗」而鄭和係「和平使者」

呢個唔係打飛機,係事實。

但都冇辦法,資本主義制度係人的天性,尤其係班資源,領土都相對貧乏的歐洲人,無可避免會需要出去外面的世界掠奪資源,增強自己。

係中國一開始坐擁一個俾歐洲更大的領土及資源,先可以自命不凡咁搞隊咁的船隊,然後單純宣傳自己國家。
希特拉同毛魔比?
毛魔有咩建樹成就?

秦始皇就岩d
兩個都係立過d對後世有正面影響既政策
但就殺人無數

btw Heil Hitler
除左實用科學其實大撚把,
不過講左你咪又否定
金庸可否一戰?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞