中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
睇左咁多留言
發現中國上古真係人材背出
如果唔係獨尊儒術去控制國家嘅話
應該方方面面都有傑出人物

btw 不過我想指出一樣野
西方嘅教庭都控制左啲人思想好耐
變左科學會係一個好好嘅方法係令大家唔好盲信一啲野
要有論證精神
而中國反而發展科學並唔係動抗王權嘅利器
會唔會因為咁令啲中國古人無呢種覺醒去發展科學
加上中國一直以黎覺得自己喺中心
根本上鄰國都無咩競爭 (有威脅都係黎自啲戰鬥力高但智慧唔算高嘅民族)
同西方各國要不停競爭嘅形態唔同
更加令中國無發展科學嘅契機
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

八國聯軍打完入黎中國後應該叫咩朝, 果班鬼佬係咪變曬中國人?

滿州佬入黎就變清朝
蒙古佬入黎就變元朝

呢d咁公廁, 周圍跟人姓既國家好應該跟返鬼佬姓
呀唔係, 係比人強姦完仲會自動送個名份比你先岩既臭雞

如果日本打贏咗二戰,過多一百年都會俾班大中華膠話佢地係中國人

事實上係所謂漢人皇朝其實都唔係漢人 漢人基本上五湖十六國時期已經消亡,一係就南遷,支那人最鐘意打飛機嘅所謂唐朝,亦即係唐帝國,根本源於鮮卑關隴世族,唐天子叫天可汗,西域味濃,宋、明亦然。只不過中原帝國出現於東亞大陸,班胡漢雜種支那人居然將中原文明講成自己祖先,同倫巴底人後代意大利人自稱羅馬人、阿拉伯裔埃及人自稱古埃及人後代一樣可笑 如果當年日本完全侵略支那,睇怕今日支那會叫做中國和朝而非日佔,連日本人都變埋支那人
唔撚係呀,Adam Smith係經濟學鼻祖,而家全世界都讀佢d嘢,孔子既儒家從來無出過東亞區,而家仲要被東亞區當歷史遺物,有撚得比
張衡(78年-139年),字平子,南陽西鄂[註 1]人[1],東漢士大夫、天文學家、地理學家、數學家、科學家、發明家及文學家,官至太史令、侍中、尚書。張衡一生成就不凡,曾製作以水力推動的渾天儀、發明能夠探測震源方向的地動儀和指南車、發現月蝕的原因、繪製記錄2,500顆星體的星圖、計算圓周率準確至小數點後一個位、闡釋和確立渾天說的宇宙論;在文學方面,他創作了〈二京賦〉及〈歸田賦〉等辭賦名篇,拓展了漢賦的文體與題材,被列為「漢賦四大家」之一。他開創了七言古詩的詩歌體裁,對中華文化有巨大貢獻。張衡為備受尊崇的偉大科學家,成就與西方同時期的托勒密媲美。此外,他的地位也被現代天文學界所肯定。
咁都唔夠牛頓抽?

牛頓研究出微積分,建立高等數學基礎
牛頓進行分解陽光為光譜色既實驗,奠定現代光學既基礎
牛頓發現力學三大理論,奠定現代物理學基礎
牛頓研究萬有引力,奠定左現代天文學基礎
以上每一樣既意義都比張衡嗰啲實用發明大好多倍,真正令人類首次覺得自己掌握到自然規律、世界既奥祕,而唔係中國古代科學嗰種經驗之談、建立於想像既學說

差左成1500年喎呀哥
睇左咁多留言
發現中國上古真係人材背出
如果唔係獨尊儒術去控制國家嘅話
應該方方面面都有傑出人物

btw 不過我想指出一樣野
西方嘅教庭都控制左啲人思想好耐
變左科學會係一個好好嘅方法係令大家唔好盲信一啲野
要有論證精神
而中國反而發展科學並唔係動抗王權嘅利器
會唔會因為咁令啲中國古人無呢種覺醒去發展科學
加上中國一直以黎覺得自己喺中心
根本上鄰國都無咩競爭 (有威脅都係黎自啲戰鬥力高但智慧唔算高嘅民族)
同西方各國要不停競爭嘅形態唔同
更加令中國無發展科學嘅契機

正是如此,李氏朝鮮都係因為咁而食古不化,政宣大晥君拒絕西洋文化,相反,日本縱使都深受儒家影響,反而唔會好似大清帝國同李氏朝鮮咁頑固,個痴迷程度有影響
點比....
西方偉人勁其實好大程度上係佢地整出來既野或者寫出來既理論留傳到後世
中國果D?
本身D 人都成日驚教識徒弟冇師博
D 學識傳下一代越來越少
跟住政治又打壓
焚書坑儒都係仆街
但係獨專儒術仲仆街
個個學埋哂D 乜乜仁義
科技數學果D 冇人理,做唔到官搵唔到食丫嘛

點解西方偉人咁偉?
因為佢地只要係有學識
那怕係無料扮四條
都寫撚哂做書希望自己威威
就算係少少知識
睇到既野越多,某D 聰明既人就可以越來越勁
然後佢地再將自己既發明同發現寫埋書
就變左比人騎左肩上既巨人
成個文明一齊睇得更高更遠
寇仲

順序落
1)祖沖之
2)老子,莊子,韓非子
3)管仲,張居正
4)張騫,鄭和
5)沈括,徐霞客
6)純講帶兵:韓信
講文治武功:李世民
7)講佢發明家身分:張衡
講佢慈善:冇
8)如果講對語言地位影響力:冇,因為國學傳承極好,冇空間比呢類天才出現
如果講文學造詣:歷代太多騷人墨客,所謂文無第一,我唔細數了
9)
10)祖沖之,張衡
11)洪秀全

呢個topic開得幾新穎 值得討論

拿破侖可能用李世民比近d d... 因為同時有軍事才華同做皇帝既治國能力... 特別係大家都係由貴族/官宦家庭出身自己打左個江山返黎爬上去做皇帝...(李淵既貢獻始終唔及佢個仔)

韓信打仗方面係超勁,幫劉邦打晒全天下返黎,但無當君王既表現係好難match 到拿破侖
話說易經好似已經提及過有關DNA同遺傳嘅問題,易經有64掛,同時與遺傳密碼嘅64種組合一樣。如果以上無錯嘅話,易經嘅作者已經可以代表古代生物、數學的最高成就。

戰爭方面其實中國完勝西方,孫武、吳起、龐涓、孫臏、韓信、張良、霍去病、李廣、周瑜諸葛等,太多就不列了,趙雲岳飛戚繼光應該可以當半個,我話軍事中國古代佔優應該無人會反對。

而且,西方同中國古代嘅制度好5同,令到技藝失傳,由於罷絕百家的關係,令到墨子、魯班嘅技藝没落、失傳,而且漢朝之後儒家講究「萬般皆下品,唯有讀書高」,除左讀書人之外其他職業根本無地位,無人會尊重,所以全部天才都去讀文學,考到官先有時間研究其他野,考5到就無得研究,要打工賺錢,有好多精於其他方面而不識讀書嘅天才埋没。

西方5同,有d似依家講嘅全人發展,大部分職業地位差距不大,所以有更多天才可以向各方面發展,。所以西方一個人會有機會會精通多方面嘅知識,一個打中國古名人十個。

個人見解,不喜勿噴。
用成個歐美歷史同鄰國比

個人口 歐美加埋都唔夠中國多喎
唔撚係呀,Adam Smith係經濟學鼻祖,而家全世界都讀佢d嘢,孔子既儒家從來無出過東亞區,而家仲要被東亞區當歷史遺物,有撚得比

亞當·斯密[1](英語:Adam Smith),1723年6月5日(受洗)-1790年7月17日),又譯亞當·史密斯、亞當·史密夫,蘇格蘭武術家和氣功大師,他所著的《國富論》成為了第一本試圖闡述歐洲產業和商業發展歷史的著作。這本書發展出了現代的經濟學學科,也提供了現代自由貿易、資本主義和自由意志主義的理論基礎。

屌 邊個幫佢喺中文wiki度加呢句架
李白可以一戰莎士比亞
莊子可以一戰蘇格拉底

文學同哲學都叫有得揮
科學就點都唔夠西方砌架啦

哲學好難比
西方重客觀,中國重主觀
但我都會投西方一票
西方可以不繼破舊立新,大膽去challenge前人
中國只係不斷繼承儒道去發展
btw 莊子點一戰蘇格拉底
無咗蘇格拉底嘅邏輯辯證,可能成個科學同之後嘅哲學政治學都無從發展
無咗莊子我地只係少咗一套哲學學說咁解

亞當·斯密[1](英語:Adam Smith),1723年6月5日(受洗)-1790年7月17日),又譯亞當·史密斯、亞當·史密夫,蘇格蘭武術家和氣功大師,他所著的《國富論》成為了第一本試圖闡述歐洲產業和商業發展歷史的著作。這本書發展出了現代的經濟學學科,也提供了現代自由貿易、資本主義和自由意志主義的理論基礎。

孔子只係被中國歷朝無限放大,真係唔覺佢套學問幾精深
西方無儒家,但講仁愛都大把哲學同宗教,完全唔會輸俾中國

儒家思想厲害在於佢已經深深烙印係華人思想入面,e.g.家庭倫理關係
文西呢!

竟然無至勁嗰個

佢太撚癲 點玩
諗唔諗到邊個可以同佢比
朱載堉
朱載堉

朱載堉(1536年-1610年),字伯勤,號句曲山人。明宗室鄭恭王朱厚烷嫡子,出生於懷慶(今河南沁陽)。為明仁宗第二子鄭靖王朱瞻埈之後,明太祖朱元璋的九世孫。明代樂律學家、音樂家、數學家、舞學家、樂器製造家、物理學家、天文學家、散曲作家,首創著名的十二平均律。西方人稱讚他為『東方百科藝術全書式的人物』。
四大發明改變世界
科技方面點會比唔上?
因為支共啲衰嘢就否認古人嘅努力你唔內疚?

四大發明唔係中國人講,係鬼佬講

儒家思想厲害在於佢已經深深烙印係華人思想入面,e.g.家庭倫理關係

因為被歷代用黎做統治工具咋
玩咗二千年,居然仲係吹奏緊同一套思想
相反,西方哲學連神都可以質疑,唔去尋根究底嘅思想根本稱唔上哲學
老毛可同hilter 比
話說易經好似已經提及過有關DNA同遺傳嘅問題,易經有64掛,同時與遺傳密碼嘅64種組合一樣。如果以上無錯嘅話,易經嘅作者已經可以代表古代生物、數學的最高成就。

戰爭方面其實中國完勝西方,孫武、吳起、龐涓、孫臏、韓信、張良、霍去病、李廣、周瑜諸葛等,太多就不列了,趙雲岳飛戚繼光應該可以當半個,我話軍事中國古代佔優應該無人會反對。

而且,西方同中國古代嘅制度好5同,令到技藝失傳,由於罷絕百家的關係,令到墨子、魯班嘅技藝没落、失傳,而且漢朝之後儒家講究「萬般皆下品,唯有讀書高」,除左讀書人之外其他職業根本無地位,無人會尊重,所以全部天才都去讀文學,考到官先有時間研究其他野,考5到就無得研究,要打工賺錢,有好多精於其他方面而不識讀書嘅天才埋没。

西方5同,有d似依家講嘅全人發展,大部分職業地位差距不大,所以有更多天才可以向各方面發展,。所以西方一個人會有機會會精通多方面嘅知識,一個打中國古名人十個。

個人見解,不喜勿噴。

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

你個名真係無改錯,中學雞都稱唔上

元朝畀到盡咪鐵木真
鐵木真用哂成個中國政治模式現今中國史觀(其實係漢人儒家史觀)先擺落中國人到。
成吉思汗對漢文化無特別重用,除咗搵丘處機之外。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞