中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
非台巴真係expert

嗰陣有同fd傾過道
大約只係歸納左兩點:
道並非一成不變
道係將成個世界所有因素中撇除人嘅因素而得出嘅一種因果關係
唔知啱定唔啱

唔算係 expert啦 只係讀過下

道係「獨立而不改,周行而不殆」
佢係無改變嘅,但佢不斷運行

人都係天地萬物之中 所以道嘅規律 唔係話撇除開人
老子只係認為 道有「反」呢種規律
「反」有相反 同埋返回咁嘅意思
天地萬物嘅狀態 都會相反方向發展 周而復始
呢種規律 似乎唔可以話係因果法則
因為佢唔係某事件導致另一事件出現嘅法則

不過呢 d 野 去到而家,你好難會相信
而莊子都冇講類似嘅野
所以後世有人係批評老子講得太多呢D 玄談
甚至有人詮釋到佢 根本唔係講緊道係實體
非台巴真係expert

嗰陣有同fd傾過道
大約只係歸納左兩點:
道並非一成不變
道係將成個世界所有因素中撇除人嘅因素而得出嘅一種因果關係
唔知啱定唔啱

唔算係 expert啦 只係讀過下

道係「獨立而不改,周行而不殆」
佢係無改變嘅,但佢不斷運行

人都係天地萬物之中 所以道嘅規律 唔係話撇除開人
老子只係認為 道有「反」呢種規律
「反」有相反 同埋返回咁嘅意思
天地萬物嘅狀態 都會相反方向發展 周而復始
呢種規律 似乎唔可以話係因果法則
因為佢唔係某事件導致另一事件出現嘅法則

不過呢 d 野 去到而家,你好難會相信
而莊子都冇講類似嘅野
所以後世有人係批評老子講得太多呢D 玄談
甚至有人詮釋到佢 根本唔係講緊道係實體

呢個咁似熱力學.....
所有野其實都冇因果關係
所有野都只係由冇咁混沌,變得越來越混沌
最後完結重新開始

以我所知
香港好多學生對其他文明其實唔係咁了解

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

我都係讀u時由頭玩起其他文明

仲有中東史其實都好精彩

其實埃及公元前三千年已經整緊莎草紙
雖然無漢代造紙術出產嘅咁高質,但考慮到年代差距,造紙嘅credit點都應該計落埃及而唔係中國

我覺得一講大中華
就自然好多民族色彩包袱影響香港學生思維

偏偏理性批判自己民族
客觀看待歷史先係學習既原意

中化有好多飛機文幫大家打大中華強心針

其實中國人真係好要面

J過去無乜意義
成日吹奏漢唐宋幾勁幾勁
但係你近代俾列強打到一仆一碌,以前勁有乜用
就好似隔離師奶個仔公開試炒粉,就j返以前小學考全班頭幾,去安慰話自己個仔其實好聰明

中國歷史上一直無研究過點樣入侵他國
你嘅比喻有啲唔妥
應該係自細讀儒學政經
但公開試走去考phy chem bio
古代學習思想好多係想教識個學生點做人
先講其他學識
打嘅杖多數係要打先打 e.g.反抗政權 抵禦外族
平安時期都唔會大力發展軍事
多數都係重農抑商 儒家plus黃老加法學治國
務求穩定
漢族根本唔係一個好勇鬥狠嘅民族
如果有人話要打外族嘅話啲文官就會引經據典咁話佢出師無名
其實都包含左帝皇怕將軍擁兵自重嘅短視思想喺入面

之前讀社經史個陣
教授有句說話好岩
佢話 平時入侵人既國家本國資源不足 養唔起咁多人 所以先要周圍搶人野
中國農耕文明 土地夠養起至少4億人(康雍乾年間) 咁有必要咁侵略性咩
再加上打仗要好多錢 咁既情況下 你係皇帝都未必想打仗啦

你知唔知就算係清朝個陣漢人都有走西口闖關東呢D
土地其實係從來都唔多夠如果唔係點解清朝前中國人口去到一個數就升唔到
只係周圍以當時技術都唔係啱農耕先冇去擴長
實際上漢人係農耕區一直擴張緊活動範圍
呢D好多時都伴隨著戰爭
就好似明朝播州之役深究原因其實就係土著同漢人之間既衝突黎
實際漢人擴張生存空間既歷史冇你想像中和平
中國從來唔係世界文明中心,冇咩可以比得上西方嘅人物係好正常嘅事,正如叫你諗毛利人入面有咩可以比得上西方,你係唔會諗得到
好人話秦始皇千古一帝,但係成日無視秦國奮六世之餘,人地秦國用左六代君主近百年時間將山東六國打殘,令到秦國成為華夏唯一超級大國先造就嬴政一統天下,唔係單係嬴政自己一個一代就掃平六合羅
拿帝自己帶兵幾十年就幾乎將歐陸強國掃平,秦始皇自己又唔無帶兵,對手又只係風中殘燭既山東六國,唔覺得比拿帝勁咩幾十條街羅

千古一帝係指佢係第一個統一中國既皇帝,但除左佢統一六國之外,統一文字、統一貨幣、統一度量衡、興建萬里長城(世界奇觀 )、開鐅靈渠等等,好多當時算係驚世駭俗而且影響後世深遠既舉措都係由佢發起同完成,所以睇秦始皇唔係淨係睇佢統一六國咁簡單。

中國既千古一帝就岩,我重點係佢比拿帝未必優勝
至於書同文的確係秦始皇同李斯既大功勞,但係並唔係咩驚世駭俗既新概念,西周立國既時候西周王畿同諸候國本身係有官方文字金文,係到春秋時代開始各地文字開始異化,幾百年後到戰國各國文字,一統天下之後李斯統一天下文字,李斯同秦始皇功不可沒,但係驚世駭俗就講唔上羅
車同軌出自春秋時期管子一書,最早係管仲想統一齊國交通系列提出,統一量度衡都唔係秦始皇提出,而係商鞅變法提出黎,秦始皇最大既功蹟就係以武力消滅各國同推廣秦法,而度量衡係中華皇朝衰落,天下分裂既時候就又會出現分野,南北朝既時候各國度量衡就又出現唔同,可見度量衡統一係國家大一統既行政措施,都唔係咩前無古人既措施
萬里長城更加唔係秦始皇自己造就既世界奇妙,第一秦長城係將秦趙燕原有用以抵抗匈奴既長城連結埋一齊,唔係秦始皇一代就由零開始起,依家比人話世界奇蹟都唔係秦長城,係明長城 ,秦長城經歷2千年歲月,以秦朝既工程早就無曬,而長城對防禦北方遊牧民族既功用 ,漢初和親,五胡亂華,兩宋積弱,滿清入關 無一次長城救到中原羅,所以長城
靈渠唔熟答唔到
所以我先秦始皇係奮六世之餘烈,佢大部份野其實佢食正秦昭襄王,秦惠文王,商鞅,呂不韋既功蹟,我黎睇秦始皇對中國歷史最大既影響就係確立群縣制既中央集權政府,第二係結束幾百年中華戰亂既亂世
佢既歷史影響分分鐘無後來漢太祖劉邦咁高羅
好人話秦始皇千古一帝,但係成日無視秦國奮六世之餘,人地秦國用左六代君主近百年時間將山東六國打殘,令到秦國成為華夏唯一超級大國先造就嬴政一統天下,唔係單係嬴政自己一個一代就掃平六合羅
拿帝自己帶兵幾十年就幾乎將歐陸強國掃平,秦始皇自己又唔無帶兵,對手又只係風中殘燭既山東六國,唔覺得比拿帝勁咩幾十條街羅

千古一帝係指佢係第一個統一中國既皇帝,但除左佢統一六國之外,統一文字、統一貨幣、統一度量衡、興建萬里長城(世界奇觀 )、開鐅靈渠等等,好多當時算係驚世駭俗而且影響後世深遠既舉措都係由佢發起同完成,所以睇秦始皇唔係淨係睇佢統一六國咁簡單。

中國既千古一帝就岩,我重點係佢比拿帝未必優勝
至於書同文的確係秦始皇同李斯既大功勞,但係並唔係咩驚世駭俗既新概念,西周立國既時候西周王畿同諸候國本身係有官方文字金文,係到春秋時代開始各地文字開始異化,幾百年後到戰國各國文字,一統天下之後李斯統一天下文字,李斯同秦始皇功不可沒,但係驚世駭俗就講唔上羅
車同軌出自春秋時期管子一書,最早係管仲想統一齊國交通系列提出,統一量度衡都唔係秦始皇提出,而係商鞅變法提出黎,秦始皇最大既功蹟就係以武力消滅各國同推廣秦法,而度量衡係中華皇朝衰落,天下分裂既時候就又會出現分野,南北朝既時候各國度量衡就又出現唔同,可見度量衡統一係國家大一統既行政措施,都唔係咩前無古人既措施
萬里長城更加唔係秦始皇自己造就既世界奇,第一秦長城係將秦趙燕原有用以抵抗匈奴既長城連結埋一齊,唔係秦始皇一代就由零開始起,依家比人話世界奇蹟都唔係秦長城,係明長城 ,秦長城經歷2千年歲月,以秦朝既工程早就無曬,而長城對防禦北方遊牧民族既功用 ,漢初和親,五胡亂華,兩宋積弱,滿清入關 無一次長城救到中原羅,所以長城
靈渠唔熟答唔到
所以我先秦始皇係奮六世之餘烈,佢大部份野其實佢食正秦昭襄王,秦惠文王,商鞅,呂不韋既功蹟,我黎睇秦始皇對中國歷史最大既影響就係確立群縣制既中央集權政府,第二係結束幾百年中華戰亂既亂世
佢既歷史影響分分鐘無後來漢太祖劉邦咁高羅

以我所知
香港好多學生對其他文明其實唔係咁了解

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

我都係讀u時由頭玩起其他文明

仲有中東史其實都好精彩

其實埃及公元前三千年已經整緊莎草紙
雖然無漢代造紙術出產嘅咁高質,但考慮到年代差距,造紙嘅credit點都應該計落埃及而唔係中國

我覺得一講大中華
就自然好多民族色彩包袱影響香港學生思維

偏偏理性批判自己民族
客觀看待歷史先係學習既原意

中化有好多飛機文幫大家打大中華強心針

其實中國人真係好要面

J過去無乜意義
成日吹奏漢唐宋幾勁幾勁
但係你近代俾列強打到一仆一碌,以前勁有乜用
就好似隔離師奶個仔公開試炒粉,就j返以前小學考全班頭幾,去安慰話自己個仔其實好聰明

中國歷史上一直無研究過點樣入侵他國
你嘅比喻有啲唔妥
應該係自細讀儒學政經
但公開試走去考phy chem bio
古代學習思想好多係想教識個學生點做人
先講其他學識
打嘅杖多數係要打先打 e.g.反抗政權 抵禦外族
平安時期都唔會大力發展軍事
多數都係重農抑商 儒家plus黃老加法學治國
務求穩定
漢族根本唔係一個好勇鬥狠嘅民族
如果有人話要打外族嘅話啲文官就會引經據典咁話佢出師無名
其實都包含左帝皇怕將軍擁兵自重嘅短視思想喺入面

之前讀社經史個陣
教授有句說話好岩
佢話 平時入侵人既國家本國資源不足 養唔起咁多人 所以先要周圍搶人野
中國農耕文明 土地夠養起至少4億人(康雍乾年間) 咁有必要咁侵略性咩
再加上打仗要好多錢 咁既情況下 你係皇帝都未必想打仗啦

你知唔知就算係清朝個陣漢人都有走西口闖關東呢D
土地其實係從來都唔多夠如果唔係點解清朝前中國人口去到一個數就升唔到
只係周圍以當時技術都唔係啱農耕先冇去擴長
實際上漢人係農耕區一直擴張緊活動範圍
呢D好多時都伴隨著戰爭
就好似明朝播州之役深究原因其實就係土著同漢人之間既衝突黎
實際漢人擴張生存空間既歷史冇你想像中和平

最和平嘅宋(地理條件同歷史因素下被逼和平)嘅拓邊運動都好活躍

只係宋真係相對文明 唔會只求打仗

自由貿易同重商主義萌芽更加係奇蹟
點解無愛因斯坦
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

成吉思汗係蒙古人嚟
漢人江山被外來低劣種族統治都好意識講嘅
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

成吉思汗係蒙古人嚟
漢人江山被外來低劣種族統治都好意思講嘅
孫武,孔丘,嬴政
中國從來唔係世界文明中心,冇咩可以比得上西方嘅人物係好正常嘅事,正如叫你諗毛利人入面有咩可以比得上西方,你係唔會諗得到

咁又無咁講,中國漢朝以前不論科學文學哲學建築學藥學醫學都係世界第一。
數學上,周一徑三到圓周率都係中國數學家計出來;畢氏定理中國亦本身有。科學上,曆法計算用月曆其實精巧好多,因為好耐之前已知道一年不足365日。只係中國人只重應用科學/數學,唔會研究基礎理論,加上無精簡既運算系統(無拉丁文用來代數),以致成千世都無發展出近代科學......
一尐都唔難搵

1) 牛頓 Newton 錢學森
2) 亞里士多德 Aristotle 孔子
3) 亞當·斯密 Adam Smith 呂不韋
4) 哥倫布 Colombo 鄭和
5) 達爾文 Darwin 司馬遷
6) 拿破倫 Napoleon 秦始皇
7) 諾貝爾 Nobel 葛洪
8) 莎士比亞 Shakespeare 湯顯祖
9) 貝多芬 Beethoven 左丘明
10) 伽利略 Galileo 張衡
11) 希特拉 Hitler 毛澤東
1) 牛頓 Newton (英國)
2) 亞里士多德 Aristotle (古希臘)
3) 亞當·斯密 Adam Smith (英國)
4) 哥倫布 Colombo (出生義大利,西班牙發跡)
5) 達爾文 Darwin (英國)
6) 拿破倫 Napoleon (法國)
7) 諾貝爾 Nobel (瑞典)
8) 莎士比亞 Shakespeare (英國)
9) 貝多芬 Beethoven (德國)
10) 伽利略 Galileo (義大利)
11) 希特拉 Hitler (德國)

原來呢11人 英國佔左四席 雖然仲有好多偉人唔喺呢個list度 但都睇到到今時今日英國脫歐係有佢歷史背景嘅理由 佢自己唔會缺人材

其實有啲藝術人材例如畫家無喺個list度
e.g. 梵谷
但應該易啲搵一個match到佢
中國歷史應該唔缺畫家 大家點睇

唐伯虎

王羲之

徐渭
點解無愛因斯坦

其實前面有講 太近代有啲難比較 同埋唔想太易引戰
加上我揀呢11人有時時個人喜好喺入面
點解無愛因斯坦

其實前面有講 太近代有啲難比較 同埋唔想太易引戰
加上我揀呢11人有少少個人喜好喺入面

一尐都唔難搵

1) 牛頓 Newton 錢學森
2) 亞里士多德 Aristotle 孔子
3) 亞當·斯密 Adam Smith 呂不韋
4) 哥倫布 Colombo 鄭和
5) 達爾文 Darwin 司馬遷
6) 拿破倫 Napoleon 秦始皇
7) 諾貝爾 Nobel 葛洪
8) 莎士比亞 Shakespeare 湯顯祖
9) 貝多芬 Beethoven 左丘明
10) 伽利略 Galileo 張衡
11) 希特拉 Hitler 毛澤東

點解司馬遷對Darwin
達文西一個已經係幾個categories屌打中國

屌打埋幾個西方偉人

有史以來最勁嘅人類就係達文西
基本全能

佢先係final boss 好多領域都領先其他人幾百年

咁又無咁講,中國漢朝以前不論科學文學哲學建築學藥學醫學都係世界第一。
數學上,周一徑三到圓周率都係中國數學家計出來;畢氏定理中國亦本身有。科學上,曆法計算用月曆其實精巧好多,因為好耐之前已知道一年不足365日。只係中國人只重應用科學/數學,唔會研究基礎理論,加上無精簡既運算系統(無拉丁文用來代數),以致成千世都無發展出近代科學......

中國古代係有代數 用中文字啫

三元一次方程通解都係用代數表達
宋慈
lm

1中國冇科學,只有技術
2文學根本就難以評價,按咩標準?
3中國嘅「哲學」係哲學定思想?
4建築世界第一?何新fans?
5憑咩中國原始草藥醫學高級過其他地方嘅原始草藥醫學?

又係呢種鳩作一個前設然後落自己心目中既結論
為咗抹黑可以去到有幾盡?

大中華主義上腦?話中國唔係世界文明中心就係抹黑?唔係咪唔係囉,印度一樣唔係,黑非洲一樣唔係,印支一樣唔係,你係愛國嘅,為自己民族而自豪嘅,都唔使一定要自己嘅國族係文明中心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞