中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗 慘被中國人
成吉思汗 應該係其中一位勁過西方

其實佢有咩勁

發跡過程德行有虧,年幼被敵對部落追殺冚家剷,扎達蘭部落施以援手,年少時同扎木合呢個安答帶領部眾手刃仇人,年青時期背叛扎木合r走啲兄弟,兩人正式決裂,到最後扎木合輸咗,掉返轉頭祈求鐵木真念在舊日情誼,希望自己唔會死得唔會見血

唔好用儒家套道德觀放係蒙古人度
李白可以一戰莎士比亞
莊子可以一戰蘇格拉底

文學同哲學都叫有得揮
科學就點都唔夠西方砌架啦

同莎翁比既應該係曹雪芹
宋慈—洗冤集錄

拿破崙我就覺得秦始皇或者佢啲將令有得比下,又係一國連續挑贏多國

希特拉鬥殺人毛魔贏九條街

哥倫布鄭和有得比較下,但如果講麥哲倫就真係冇得比

伽利略就張衡,張衡好多天文學發現令先歐美

其他又物理學之父,又經濟學之父,又生物學之父,中國無可能有得比

文學,例如吳承恩,羅貫中嘅作品同莎士比亞一樣依家都仲好有影響力,但佢哋都係得一本出名,莎士比亞除咗有四大名著,出名作品仲有好多。質同lv都有幾個但計埋量莎士比亞就贏

音樂,中國古代有邊個音樂家係講得出名
屌撚哂你地咩
世界既起源係泡菜呀

#曲
李白可以一戰莎士比亞
莊子可以一戰蘇格拉底

文學同哲學都叫有得揮
科學就點都唔夠西方砌架啦

科學其實都好勁,不過中國古時冇系統性咁分類、收錄各種科學,好多人都係雜學而成,所以好難將佢分類為某一種學者

張衡

在公元一百三十二年製成了世界上第一架地動儀,比歐洲創造類似的地動儀要早一千七百多年

在東方最早正確說明月蝕,指出月蝕是由於地球的影子「闇虛」遮掩了月亮而引起的,並測得日、月的視直徑約等於0.5度,與現今測值相近。

130年前後,張衡完成推算圓周率。根據三國時劉徽《九章算術注》,張衡認為立方體及其內接球體積之比,是8:5,由此推論圓周率是10的平方根3.1622

發明了混天儀、指南車、「自飛木雕」和機械日曆,並改良了漏刻的構造。

墨翟(墨子)

墨子在《墨經》精到地闡述了經典力學中力的概念和力矩原理,提出「力」、「動」與「止」的定義。

關於槓杆原理,亦提出了「重」、「權」(力)、「稱頭」(重臂)、「稱尾」(力臂)等概念。

《墨經》中提出了「端」、「尺」、「區」、「穴」等概念,大致相當於近代幾何學上的點、線、面、體。

墨子和他的學生做了世界上最早的小孔成像實驗,在當時就知道了光的直線傳播。他也提出了「粒子論」的雛形,關於「端」的論述,指出「端」是不占有空間的,是物體不可再細分的最小單元。

地動儀聽住先啦 唔清楚証實左係有用未 我中學個時聽老師講過佢舊地動儀分分鐘係玄學野而唔係科學野
不過我中學過左太多年 留名睇其他巴打指正

其實佢有咩勁

發跡過程德行有虧,年幼被敵對部落追殺冚家剷,扎達蘭部落施以援手,年少時同扎木合呢個安答帶領部眾手刃仇人,年青時期背叛扎木合r走啲兄弟,兩人正式決裂,到最後扎木合輸咗,掉返轉頭祈求鐵木真念在舊日情誼,希望自己唔會死得唔會見血

我又覺得唔係好關儒家事
問題係扎木合同佢出生入死,安答嘅血仇佢都畫風唔少心力去報,換嚟嘅係摯友嘅背叛
根本文化差異搞到中國啲人就算幾出色都會無乜人知
一嚟可以講到佢哋事蹟嘅source少之又少
二嚟好少傳記尤其係古代人係齊資料講到佢哋生平
仲有呢啲人物事蹟多數係由西傳入嚟
而中傳返出去嘅十隻手指數得晒
所以好難講

其實佢有咩勁

我又覺得唔係好關儒家事
問題係扎木合同佢出生入死,安答嘅血仇佢都唔少心力去報,換嚟嘅係摯友嘅背叛
祖沖之
墨子 馬克思
拿破崙發現新大陸
四大發明改變世界
科技方面點會比唔上?
因為支共啲衰嘢就否認古人嘅努力你唔內疚?

成吉思汗 vs 拿破侖
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗 慘被中國人

入中國領土就變中國人
偽滿清個陣睇嚟個個日本人其實都係中國人
人地係侵略點解要講到大家都係一樣?
其實承認古時大陸曾經被滅國好難?

成吉思汗 vs 拿破侖
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉

又屈成吉思汗係中國人

我建議西方vs東方,西方vs中國唔公平

東方嘅話
俄佬應該唔計啦
應該會多左啲日本人可以考慮
中亞東南亞完全諗唔到

阿提拉、鐵木真嗰啲

阿提拉又係奇奇怪怪
後世睇返文獻已經知道阿提拉其實係好享受羅馬文化,而且親自同羅馬人會談嘅事後又好好禮貌

話說埃提烏斯同阿提拉其實好老友
講民主中國一定無

成吉思汗 vs 拿破侖
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉

成吉思汗 慘被中國人

入中國領土就變中國人
偽滿清個陣睇嚟個個日本人其實都係中國人
人地係侵略點解要講到大家都係一樣?
其實承認古時大陸曾經被滅國好難?

到宜家都仲有大中華覺得國家不等於政權
愛國不等於愛黨
但土地上係中國=政權都係中國=統治者係中國人
所以包容所有小數族裔
成吉思汗殺你祖宗都係一家人
大家都係中國人

文西呢!

竟然無至勁嗰個

成吉思汗 vs 拿破侖
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉

成吉思汗係撚支那人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞