中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
李時珍撼贏佛萊明?
雖然時代差勁遠
草藥對抗生素

你睇下本草綱目寫咗啲咩濕鳩野先
拍得住宋代武經總要條火藥方

本草綱目都變垃圾

唔係講笑你去睇下本草綱目嘅人部先
再睇下金石部
重有獸部伏翼 鼠
重有一堆野
李時珍條友擺明係一乾三濕嘅祖先
真係認真就輸了

連達爾文都讚嘅書俾你講到係垃圾
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

八國聯軍打完入黎中國後應該叫咩朝, 果班鬼佬係咪變曬中國人?

滿州佬入黎就變清朝
蒙古佬入黎就變元朝

呢d咁公廁, 周圍跟人姓既國家好應該跟返鬼佬姓
呀唔係, 係比人強姦完仲會自動送個名份比你先岩既臭雞

中國歷史人物一定要係中國人?
以你邏輯衛奕信都唔係香港歷史人物
搞清楚題目未?
蒙古人滅左宋朝點解唔可以叫中國歷史人物?

國都滅撚左仲好意思叫自己做中國

你班中國人真係肉撚酸到
成班離Q哂題,中國得60年歴史咋,又秦始皇又唐太宗咁,關中國咩事呀

你on9? 你中三果科中國歷史淨係讀近代史?

所以咪唔應該叫中國歷史囉

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

典型比人洗腦
你不如講下點定義中國?

而家既所謂中國歷史,
只係(現在中國版圖內古代發生過既事。)
當中有好多朝代都唔係而家既中國人,實際上亦無中國人既血統。

你地班人打飛機回唔到?

中原國,中心國,所以叫中史

上面有講,古人認為呢度係世界中心
李時珍撼贏佛萊明?
雖然時代差勁遠
草藥對抗生素

本草綱目都變垃圾

再睇下金石部
重有獸部伏翼 鼠
重有一堆野
真係認真就輸了

同埋金石部啲藥用部分雖然真係唔多掂,不過係地理同礦物學個部分嘅貢獻好大

成吉思汗 vs 拿破侖
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

成吉思汗係蒙古人吖 屌你

中史有冇元朝?

八國聯軍打完入黎中國後應該叫咩朝, 果班鬼佬係咪變曬中國人?

滿州佬入黎就變清朝
蒙古佬入黎就變元朝

呢d咁公廁, 周圍跟人姓既國家好應該跟返鬼佬姓
呀唔係, 係比人強姦完仲會自動送個名份比你先岩既臭雞

如果日本打贏咗二戰,過多一百年都會俾班大中華膠話佢地係中國人

Yes, 蒙古佬同滿清韃子都可以係中國人, 點解日本人唔可以係中國人
成班離Q哂題,中國得60年歴史咋,又秦始皇又唐太宗咁,關中國咩事呀

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

典型比人洗腦
你不如講下點定義中國?

而家既所謂中國歷史,

《漢書·溝洫志》:「中國川原以百數,莫著於四瀆,而河為宗。」
《後漢書/烏桓傳》:「俗貴兵死,斂屍以棺,有哭泣之哀,至葬則歌舞相送。肥養一犬,以彩繩纓牽,並取死者所乘馬衣物,皆燒而送之,言以屬累犬,使護死者神靈歸赤山。赤山在遼東西北數千里,如中國人死者魂神歸岱山也。」

自秦漢開始「中國」呢個terms主要作中原正統王朝統稱,中國甚至=中華,係近代中華民國/中共成立用中國做簡稱先被世界所將兩樣野掛勾,唔好見到中國兩個字就起曬鋼啦

9唔搭8

而家係中共成日話民族,血統去講。

但跟返(中國)歷史既logic,所謂既中國只係一個地方,同民族,血統無關先可以講得通。

即係韓國,日本,美國,歐洲人去中國做皇帝,一樣可以叫(中國歷史)。
成吉思汗,忽必烈,康熙呢啲係中國人既講法
只係孫中山搞五族融和同盟毛澤東階級鬥爭既治術。
古代黎講,都係叫佢地韃子,清匪,非我族類,其心必異,呢啲排他性強既詞彙。

佢又無講錯喎, 之前果d 無一個叫中國架喎

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

其實應該叫中原史唔係中國史

到時叫中原史又會有盲反話中原只計黃河流域
香港從未屬於中原 可以即時獨立

香港屬嶺南史,所以的而且確有自己一套歷史文化民俗

叫支那史會中肯好多

叫咩名無所謂
古代鄰國都叫古中國做支那,震旦
總之都係歸納左呢個地方。
格硬分裂唔認中史其實自欺欺人。

格硬分裂? 你同班古人講呀?
李時珍撼贏佛萊明?
雖然時代差勁遠
草藥對抗生素

本草綱目都變垃圾

再睇下金石部
重有獸部伏翼 鼠
重有一堆野
真係認真就輸了

邊度有讚?
“In the Chinese Encyclopædia published in 1596, but compiled from various sources, some of high antiquity, seven breeds are mentioned, including what we should now call Jumpers or Creepers, and likewise fowls with black feathers, bones, and flesh.”
一般人認為呢part嘅Chinese Encyclopaedia published in 1596就係講緊本草綱目
Darwin講明本野係but compiled from various sources, some of high antiquity
Darwin邊忽有讚到?
一唔知佢有冇真係睇過
二唔知本Chinese encyclopeadia係咪真係本草綱目

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

典型比人洗腦
你不如講下點定義中國?

而家既所謂中國歷史,

《漢書·溝洫志》:「中國川原以百數,莫著於四瀆,而河為宗。」
《後漢書/烏桓傳》:「俗貴兵死,斂屍以棺,有哭泣之哀,至葬則歌舞相送。肥養一犬,以彩繩纓牽,並取死者所乘馬衣物,皆燒而送之,言以屬累犬,使護死者神靈歸赤山。赤山在遼東西北數千里,如中國人死者魂神歸岱山也。」

自秦漢開始「中國」呢個terms主要作中原正統王朝統稱,中國甚至=中華,係近代中華民國/中共成立用中國做簡稱先被世界所將兩樣野掛勾,唔好見到中國兩個字就起曬鋼啦

9唔搭8

但跟返(中國)歷史既logic,所謂既中國只係一個地方,同民族,血統無關先可以講得通。

即係韓國,日本,美國,歐洲人去中國做皇帝,一樣可以叫(中國歷史)。

再講多d,

其實所謂中國歷史,其實係一個叫中國既地方既歷史,而唔係中國人既歷史。

中共就係成日將一個地方既歷史人物,夾硬屈到佢地係同一民族,同一血統先係錯誤。

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

典型比人洗腦
你不如講下點定義中國?

而家既所謂中國歷史,

9唔搭8

再講多d,

其實所謂中國歷史,其實係一個叫中國既地方既歷史,而唔係中國人既歷史。

中共就係成日將一個地方既歷史人物,夾硬屈到佢地係同一民族,同一血統先係錯誤。

你講既野同我講既野有乜分別?

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

典型比人洗腦
你不如講下點定義中國?

而家既所謂中國歷史,

9唔搭8

再講多d,

你無講中國歷史既定義同血統民族無關。

呢樣野係最多人攪錯

成吉思汗 vs 拿破侖
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉

成吉思汗係蒙古人,唔係“中國人”
2) 亞里士多德 Aristotle 孔子
(儒家影響力一定比得上古希臘 ps非現代西方)
(勉強諗到一個王安石 好似唔多關事)
4) 哥倫布 Colombo 鄭和
(不用解釋 起碼鄭和知自己係邊)
6) 拿破倫 Napoleon 曹操
7) 諾貝爾 Nobel 徐光啟
8) 莎士比亞 Shakespeare 李白
9) 貝多芬 Beethoven 唔熟音樂
10) 伽利略 Galileo 沈括
11) 希特拉 Hitler 毛澤東

科學家有啲難比 中國古代 出色嘅科學家都係 農業學家 醫學家 水利工程人員 西方 出名嘅通常都係哲學家 經濟學家 生物學家 或者只有發明家能夠比一比

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

典型比人洗腦
你不如講下點定義中國?

而家既所謂中國歷史,

9唔搭8

再講多d,

呢樣野係最多人攪錯

其實我係附和緊你果句中國歷史指中國版圖發生既事,你係咪搞錯左D咩

好肉酸呀
因為反共而唔認中史
典型盲反

典型比人洗腦
你不如講下點定義中國?

而家既所謂中國歷史,

9唔搭8

再講多d,

呢樣野係最多人攪錯

其實我係附和緊你果句中國歷史指中國版圖發生既事,你係咪搞錯左D咩

其實明,
但重點係中國歷史入面既人物其實唔一定係血統上既中國人。
宋慈
仲有歐幾里得
公元前二百幾年嘅人
一部幾何原本確立咗後世數學嘅論證法
中國之後玩咗二千幾都無寫唔出一本似樣嘅數學書
仲有歐幾里得
公元前二百幾年嘅人

劉徽為九章算術作注同海島算經可否一戰
仲有歐幾里得
公元前二百幾年嘅人

劉徽為九章算術作注同海島算經可否一戰

都差咗五百幾年
而且幾何原本種prove法係到而家仲用緊喎
佢直情唔止係一本數學書,而係成個公理系統黎
光纖之父
唔記得咩名

拿破崙我就覺得秦始皇或者佢啲將令有得比下,又係一國連續挑贏多國

希特拉鬥殺人毛魔贏九條街

哥倫布鄭和有得比較下,但如果講麥哲倫就真係冇得比

伽利略就張衡,張衡好多天文學發現令先歐美

其他又物理學之父,又經濟學之父,又生物學之父,中國無可能有得比

文學,例如吳承恩,羅貫中嘅作品同莎士比亞一樣依家都仲好有影響力,但佢哋都係得一本出名,莎士比亞除咗有四大名著,出名作品仲有好多。質同lv都有幾個但計埋量莎士比亞就贏

音樂,中國古代有邊個音樂家係講得出名

物理學有墨子

生物學就責洗D,不過劉安本淮南子其實有提出生物進化既概念

漢初劉安《淮南子》一書描述了較完整的生物進化概念,作者認為世界上所有的生物都是由「濕玄」這種生物進化而來的。先由濕玄分別進化成人類的遠古祖先胈、獸類的祖先毛犢、鳥類的祖先羽嘉、魚類的祖先介鱗、龜鱉的祖先介潭,以及樹木的祖先日馮和草本植物的祖先招搖,然後由它們再分別進化成人類、獸類、鳥類、魚類、龜鱉類動物,以及各種木本植物和草本植物。

扁鵲
1) 牛頓 Newton (英國)
2) 亞里士多德 Aristotle (古希臘)
3) 亞當·斯密 Adam Smith (英國)
4) 哥倫布 Colombo (出生義大利,西班牙發跡)
5) 達爾文 Darwin (英國)
6) 拿破倫 Napoleon (法國)
7) 諾貝爾 Nobel (瑞典)
8) 莎士比亞 Shakespeare (英國)
9) 貝多芬 Beethoven (德國)
10) 伽利略 Galileo (義大利)
11) 希特拉 Hitler (德國)

原來呢11人 英國佔左四席 雖然仲有好多偉人唔喺呢個list度 但都睇到到今時今日英國脫歐係有佢歷史背景嘅理由 佢自己唔會缺人材

其實有啲藝術人材例如畫家無喺個list度
e.g. 梵谷
但應該易啲搵一個match到佢
中國歷史應該唔缺畫家 大家點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞