中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
1) 牛頓 Newton (英國)
2) 亞里士多德 Aristotle (古希臘)
3) 亞當·斯密 Adam Smith (英國)
4) 哥倫布 Colombo (出生義大利,西班牙發跡)
5) 達爾文 Darwin (英國)
6) 拿破倫 Napoleon (法國)
7) 諾貝爾 Nobel (瑞典)
8) 莎士比亞 Shakespeare (英國)
9) 貝多芬 Beethoven (德國)
10) 伽利略 Galileo (義大利)
11) 希特拉 Hitler (德國)

原來呢11人 英國佔左四席 雖然仲有好多偉人唔喺呢個list度 但都睇到到今時今日英國脫歐係有佢歷史背景嘅理由 佢自己唔會缺人材

其實有啲藝術人材例如畫家無喺個list度
e.g. 梵谷
但應該易啲搵一個match到佢
中國歷史應該唔缺畫家 大家點睇

唐伯虎
1) 牛頓 Newton (英國)
2) 亞里士多德 Aristotle (古希臘)
3) 亞當·斯密 Adam Smith (英國)
4) 哥倫布 Colombo (出生義大利,西班牙發跡)
5) 達爾文 Darwin (英國)
6) 拿破倫 Napoleon (法國)
7) 諾貝爾 Nobel (瑞典)
8) 莎士比亞 Shakespeare (英國)
9) 貝多芬 Beethoven (德國)
10) 伽利略 Galileo (義大利)
11) 希特拉 Hitler (德國)

原來呢11人 英國佔左四席 雖然仲有好多偉人唔喺呢個list度 但都睇到到今時今日英國脫歐係有佢歷史背景嘅理由 佢自己唔會缺人材

其實有啲藝術人材例如畫家無喺個list度
e.g. 梵谷
但應該易啲搵一個match到佢
中國歷史應該唔缺畫家 大家點睇

唐伯虎

王羲之
仲有歐幾里得
公元前二百幾年嘅人
一部幾何原本確立咗後世數學嘅論證法
中國之後玩咗二千幾都無寫唔出一本似樣嘅數學書

劉徽為九章算術作注同海島算經可否一戰

都差咗五百幾年
而且幾何原本種prove法係到而家仲用緊喎
佢直情唔止係一本數學書,而係成個公理系統黎

影響力真係冇得比架啦,中國所有技術理論一係殘缺一係失傳,最重要係搵唔到食 但劉徽係數學同測量上貢獻唔會弱,透過3072邊形計到圓周率3.1416,海島算經當中測量方法更領先世界千幾年,不過去到宋朝d人先醒起佢
中國係齋知道有咁嘅現象,好似上面各個例子咁
但寫完個理論,完全無邏輯嘅演譯去support,係科學發展嘅觀點入面依種理論同9up分別不大
好似折射為例,墨子知有咁嘅現象,甚至識得利用,但係佢無去將個現象系統化紀錄同研究
西方班巨人就唔同,會去探索背後原因,嘗試去搵返個定理出黎
即使錯咗,後人都可以跟個脈絡去驗證返
依個咪係點解古代中國人物好難同西方比嘅原因
其實孔子同馬克思比會唔會更好
孔子話晒都影左中國歷史過千年
雖然儒學都有唔同宗派

仲有耶穌同穆罕默德都好有影響力
但廢事個討論焦點去左宗教度
所以唔提 而且都好難搵到人同呢兩位抽
唔通玉王大帝 關二哥咩
但寫完個理論,完全無邏輯嘅演譯去support,係科學發展嘅觀點入面依種理論同9up分別不大
好似折射為例,墨子知有咁嘅現象,甚至識得利用,但係佢無去將個現象系統化紀錄同研究

無嚴謹嘅探究方法係好大問題
但點解會咁 係咪同文化思想有關
好多舉例都係同行

但論影響力/重要性
好多中國人都比唔上

見到有人打成吉思汗笑撚左
同韓國人有咩分別
正宗比人強奸完仲要話享受一樣咁on9
無論成就名譽(不論好壞)上

1) 牛頓 Newton
2) 亞里士多德 Aristotle
3) 亞當·斯密 Adam Smith
4) 哥倫布 Colombo
5) 達爾文 Darwin
6) 拿破倫 Napoleon
7) 諾貝爾 Nobel
8) 莎士比亞 Shakespeare
9) 貝多芬 Beethoven
10) 伽利略 Galileo
11) 希特拉 Hitler

有啲的確難搵啲 歡迎討論

成吉思汗 vs 拿破侖
李白,杜甫 vs 莎士比亞同貝多芬
鄭和 vs 哥倫布
秦始皇 vs 希特拉
孔子 vs adam smith

伽利略,newton,達爾文,仲要未計愛因斯坦同霍金,其實都好難有中國人抽得人低

將就下啦
雖然唔係漢族 但樓主嘅命題係中國歷史內嘅人物嘛

咁列強都係啦

根本人地當你中國人係狗咁撚
後人竟然拎黎當自己人
曾經都有歷史學家打破好多中國人自瀆既迷思

例如古代中國GDP 阿
係唔係真係咁強大
之後有講過就算唐朝其實都已經落後

不過就如沉睡既老虎呢d都市傳說
我諗係大中華膠既華人地區
因為政治不正確既關係
應該唔會夠膽拎出黎講

一講就比人叫你搬去外國
科學就冇乜啦
哲學、文學嗰啲要幾多有幾多啦

中國的政治學,行政管理學,統治學絕對係領先世界,從頭到尾都係。古代冇一個國家/政權比中國更懂得去掌控領土,管理平民。

以我所知
香港好多學生對其他文明其實唔係咁了解

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論
金庸可否一戰?

金庸其實幾受大仲馬影響

好複雜嘅問題,統治者獨尊儒術係一定有影響
當希臘時期西方已經去發展邏輯辯證,仲出咗本幾何原本,中國二千幾年居然一直都無重視邏輯發展
我同意如果戰國時代可以keep落去,中國嘅科學發展一定係另一回事
科學就冇乜啦

中國的政治學,行政管理學,統治學絕對係領先世界,從頭到尾都係。古代冇一個國家/政權比中國更懂得去掌控領土,管理平民。

以我所知

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

講得好岩
單係呢 11個人 大把人都冇咩認識
其實孔子同馬克思比會唔會更好
孔子話晒都影左中國歷史過千年
雖然儒學都有唔同宗派

仲有耶穌同穆罕默德都好有影響力
但廢事個討論焦點去左宗教度
所以唔提 而且都好難搵到人同呢兩位抽
唔通玉王大帝 關二哥咩

其實唔同年代好難硬去比較

馬克思對於現代工業革命同資本主義
都有一套獨特精闢既見解
繼而幻想點改變

孔子就相對吹水野比較多

大家擁有不同資源/背景

好難比較
科學就冇乜啦

以我所知

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

我都係讀u時由頭玩起其他文明

仲有中東史其實都好精彩
科學就冇乜啦

以我所知

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

仲有中東史其實都好精彩

其實埃及公元前三千年已經整緊莎草紙
雖然無漢代造紙術出產嘅咁高質,但考慮到年代差距,造紙嘅credit點都應該計落埃及而唔係中國
科學就冇乜啦

以我所知

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

仲有中東史其實都好精彩

雖然無漢代造紙術出產嘅咁高質,但考慮到年代差距,造紙嘅credit點都應該計落埃及而唔係中國

我覺得一講大中華
就自然好多民族色彩包袱影響香港學生思維
張衡 vs 伽利略

渾天地動儀

講咗好多次張衡個地動儀work唔work都成問題
整過模型出嚟係唔work
科學就冇乜啦

以我所知

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

仲有中東史其實都好精彩

我覺得一講大中華
就自然好多民族色彩包袱影響香港學生思維

所以我揀呢11個人都諗左下
我知提希 阿毛生一定會出現
仲有成吉思汗
都有一定程度會引戰
但大家多數都有以理服人去討論
仲有呢個po原意並唔係好似考試咁搵到唯一嘅答案
而係希望帶出多方面嘅討論同思考
我自己都學多左野

我覺得係,中國重實用,外國重思考掛?
唔撚係呀,Adam Smith係經濟學鼻祖,而家全世界都讀佢d嘢,孔子既儒家從來無出過東亞區,而家仲要被東亞區當歷史遺物,有撚得比

亞當·斯密[1](英語:Adam Smith),1723年6月5日(受洗)-1790年7月17日),又譯亞當·史密斯、亞當·史密夫,蘇格蘭武術家和氣功大師,他所著的《國富論》成為了第一本試圖闡述歐洲產業和商業發展歷史的著作。這本書發展出了現代的經濟學學科,也提供了現代自由貿易、資本主義和自由意志主義的理論基礎。

屌 邊個幫佢喺中文wiki度加呢句架

孔子只係被中國歷朝無限放大,真係唔覺佢套學問幾精深
西方無儒家,但講仁愛都大把哲學同宗教,完全唔會輸俾中國

全中國所有知識分子為錢同權,呢幾千年來就係度鑽研呢個人既所謂思想
試問呢個國家又點可能會有科技進步同思想解放
唐太宗
王重陽

這是漢族人的歷史!
並不是「中國人」的歷史!
老毛賊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞