中國歷史有邊啲人物可以同呢11個西方偉人比肩

527 回覆
20 Like 39 Dislike
毛魔嬴希魔幾個宇宙啦
一個閒閒殺幾千萬人
一個9牛2虎咁殺先得千萬左右
拎黎比

以我所知
香港好多學生對其他文明其實唔係咁了解

拜佔庭 古印度
好多地方都冇咩了解

又何來有咁既結論

我都係讀u時由頭玩起其他文明

仲有中東史其實都好精彩

其實埃及公元前三千年已經整緊莎草紙
雖然無漢代造紙術出產嘅咁高質,但考慮到年代差距,造紙嘅credit點都應該計落埃及而唔係中國

我覺得一講大中華
就自然好多民族色彩包袱影響香港學生思維

偏偏理性批判自己民族
客觀看待歷史先係學習既原意

中化有好多飛機文幫大家打大中華強心針

其實中國人真係好要面

J過去無乜意義
成日吹奏漢唐宋幾勁幾勁
但係你近代俾列強打到一仆一碌,以前勁有乜用
就好似隔離師奶個仔公開試炒粉,就j返以前小學考全班頭幾,去安慰話自己個仔其實好聰明

中國歷史上一直無研究過點樣入侵他國
你嘅比喻有啲唔妥
應該係自細讀儒學政經
但公開試走去考phy chem bio
古代學習思想好多係想教識個學生點做人
先講其他學識
打嘅杖多數係要打先打 e.g.反抗政權 抵禦外族
平安時期都唔會大力發展軍事
多數都係重農抑商 儒家plus黃老加法學治國
務求穩定
漢族根本唔係一個好勇鬥狠嘅民族
如果有人話要打外族嘅話啲文官就會引經據典咁話佢出師無名
其實都包含左帝皇怕將軍擁兵自重嘅短視思想喺入面

之前讀社經史個陣
教授有句說話好岩
佢話 平時入侵人既國家本國資源不足 養唔起咁多人 所以先要周圍搶人野
中國農耕文明 土地夠養起至少4億人(康雍乾年間) 咁有必要咁侵略性咩
再加上打仗要好多錢 咁既情況下 你係皇帝都未必想打仗啦

明知自己啲軍隊廢仲敢亂挑機咩
打下自己人就叻
打外族
乾隆個陣連緬甸都打唔嬴
一話打仗成班貪官仲唔掠一大筆
你係皇帝都冇心打啦
1) 牛頓 Newton <> 冇
2) 亞里士多德 Aristotle <> 王陽明
3) 亞當·斯密 Adam Smith <> 冇
4) 哥倫布 Colombo <> 鄭和
5) 達爾文 Darwin <> 冇
6) 拿破倫 Napoleon <> 大撚把 (例如:韓信)
7) 諾貝爾 Nobel <> 諸葛亮
8) 莎士比亞 Shakespeare <> 李後主(李煜)
9) 貝多芬 Beethoven <> 冇
10) 伽利略 Galileo <> 冇
11) 希特拉 Hitler <> 毛澤東

咪玩啦
Adam Smith D個頭經濟學俾孫子兵法屌打啦

王陽明同Aristotle差咗千七年

牛頓同張衡夠係差千幾年

我覺得用拿破倫對比韓信等人唔太合理,套戰略系統都唔同曬。個feel 就好似用Mario kart 對比 gt 咁………
韓信係同亞歷山大依類比會接近啲。
科學就冇乜啦
哲學、文學嗰啲要幾多有幾多啦

哲學就收皮啦 東方嗰啲哲學家

點比較?中國個D 重實踐
西方個D 重理論

同時期計 中國個D 都唔失禮
魏晉玄學 宋明理學 討論形上學問題個成熟程度 唔會差過西方當時嘅哲學
西方基本上有一段好長時期 (中世紀) 係以神學取代左哲學
係去到16 -17 世紀先有現代科學 同現代哲學
如,培根,笛卡兒
南征北討
秦始皇 咁古老既時代由西安打到去濟南
完勝拿破倫
得古羅馬既凱撒圖拉真可以相比
希特拉計個人崇拜中國有毛魔
數學中國唔係好夠做 歐幾幾何領先時間太多
科學都係收皮
鬥萬能型既中國就出周公西方出阿里士多德 周公軍事政冶都好勁仲有解夢同占卜周數 (達文西太後期無得比)
科學就冇乜啦

西方個D 重理論

魏晉玄學 宋明理學 討論形上學問題個成熟程度 唔會差過西方當時嘅哲學
如,培根,笛卡兒

中國哲學不如話係 皇朝政治
中國得道家 不過都係垃圾
東方哲學佛祖完勝
科學就冇乜啦

西方個D 重理論

如,培根,笛卡兒

東方哲學佛祖完勝

不如你講D 理據出來
唔好淨係武斷講自己嘅睇法

我評價嘅判斷係 唔係基於是否認同玄學,理學
或者睇佢地嘅學說幫到人定對社會有益
(事實上,冇人真係用左佢地嘅學說,只係掛個名 好多時
咩滅人欲 存天理 根本唔係禁欲主義)
我係純粹基於佢地嘅理論複雜程度 來評價是否成熟

如果你睇過一D 中國哲學史書 好似馮友蘭 勞思光
佢地分析玄學 理學好多概念 要用返一D 簡單嘅現代邏輯學來理解
心學 道家更加要用到 康德哲學嘅觀念去講

但呢D 學說係早過康德哲學出現 雖然唔係話完全一樣
但至少唔係一D 好粗疏嘅野
認唔認同佢地D 學說都好,
講到垃圾 多數只係基於一D 讀完歷史先有嘅粗淺印象
要評價佢地學說是否成熟 唔講當中嘅內容 唔算係公道嘅評論
一個盤古收曬你11 人皮
南征北討
完勝拿破倫
科學都係收皮
鬥萬能型既中國就出周公西方出阿里士多德 周公軍事政冶都好勁仲有解夢同占卜周數 (達文西太後期無得比)

周公解夢占卜都搬出黎
不如出埋耶穌五餅二魚
南征北討
完勝拿破倫
科學都係收皮

周公解夢占卜都搬出黎
不如出埋耶穌五餅二魚

弗洛依德夢的解說都可以成為心理學典範啦
點解解夢係神化野 周公仲要早咁多
南征北討
完勝拿破倫
科學都係收皮

周公解夢占卜都搬出黎
不如出埋耶穌五餅二魚

夢的解說都俾學術界話好多案例係偽造啦
遠古神化野無實質證據就無謂講
聖經都好多解夢故事,西方都好多法術,唔同又當係真咩
科學就冇乜啦

西方個D 重理論

如,培根,笛卡兒

東方哲學佛祖完勝

不如你講D 理據出來

佢地分析玄學 理學好多概念 要用返一D 簡單嘅現代邏輯學來理解

不過我意思係春秋既道家
單純用陰陽講萬物 言而無物
無為而治 人順應天命 即命運學說
順命所以咩都唔好做
中國因此咁多 神秘學出現
當然啦之後你講堆人我係唔識都無見過
但講道家一般都係講老子同莊子
南征北討
完勝拿破倫
科學都係收皮

周公解夢占卜都搬出黎
不如出埋耶穌五餅二魚

夢的解說都俾學術界話好多案例係偽造啦
遠古神化野無實質證據就無謂講
聖經都好多解夢故事,西方都好多法術,唔同又當係真咩

確實係神化同唔可信
但佢又算係有分析人既潛意識
不過古代無咩人用理性分析發展落去姐
同埋我比較係博學方面 不過達文西真係勁好多
科學就冇乜啦

西方個D 重理論

如,培根,笛卡兒

東方哲學佛祖完勝

不如你講D 理據出來

不過我意思係春秋既道家
順命所以咩都唔好做

無為而治 唔係解乜都唔好做 呢個係最常見嘅誤解
而係解 唔好做一D 違反規律嘅事
對於老子來講 佢認為世間嘅規律係「反」 (反者道之動)
佢唔係認為有命運 一切都命定 只係認為有規律咁解

佢講個D 陰陽 有無 道 唔係咁易理解
魏晉玄學 就有分 崇有派 貴無派 同郭象嘅無無論
現代嘅哲學史書 去講解呢幾派 點理解老子嘅「道」「有」 「無」 陰陽
要用左到西方知識論 邏輯學 形上學嘅概念去解讀
完全唔係話D 亂吹出來嘅學說來
如果呢D 係言而無物 咁西方好多形上學嘅玄思 都係差唔多
(古希臘時期 亦都有四元素 五元素學說 類似五行)

而事實上都冇人用過老莊道家來治國
唯一有少數 用過黃老道家
中國哲學 講天命 主流儒道兩家唔會話 乜都唔洗做
佢地講知天命 自然 只係要了解個人嘅限制
否則佢地根本唔洗講一D 修練方法
好似莊子亦都有講 「心齋」,「 坐忘」咁 教人點去做到逍遙嘅境界
科學就冇乜啦

西方個D 重理論

如,培根,笛卡兒

東方哲學佛祖完勝

不如你講D 理據出來

不過我意思係春秋既道家
順命所以咩都唔好做

無為而治 唔係解乜都唔好做 呢個係最常見嘅誤解
而係解 唔好做一D 違反規律嘅事
對於老子來講 佢認為世間嘅規律係「反」 (反者道之動)
佢唔係認為有命運 一切都命定 只係認為有規律咁解

佢講個D 陰陽 有無 道 唔係咁易理解
魏晉玄學 就有分 崇有派 貴無派 同郭象嘅無無論
現代嘅哲學史書 去講解呢幾派 點理解老子嘅「道」「有」 「無」 陰陽
要用左到西方知識論 邏輯學 形上學嘅概念去解讀
完全唔係話D 亂吹出來嘅學說來
如果呢D 係言而無物 咁西方好多形上學嘅玄思 都係差唔多
(古希臘時期 亦都有四元素 五元素學說 類似五行)

而事實上都冇人用過老莊道家來治國
唯一有少數 用過黃老道家
中國哲學 講天命 主流儒道兩家唔會話 乜都唔洗做
佢地講知天命 自然 只係要了解個人嘅限制
否則佢地根本唔洗講一D 修練方法
好似莊子亦都有講 「心齋」,「 坐忘」咁 教人點去做到逍遙嘅境界

西方一樣有好多 類似道家 魏晉玄學式嘅形上玄談
所以 唔少近代哲學家 會叫以前呢D 對萬物 宇宙嘅猜想做 metaphysical speculation
如果我揀中國代表,而歷史上又要有充分證據嘅
我會揀
1.孔子
雖然我踩中國獨尊儒術,但佢話哂係儒家創始人,又有影響力
2.老子
佢套哲學太勁
3.秦始皇
千古一帝
4.蘇軾
我覺得佢會似莎翁,有詞有文,而且我國個人鐘意佢
從現代科學發展觀黎講,科學代表一個都無
中國有科技但無科學,未見有人可以刻畫出一套理論體系
前10個冇,第11個有mao
非台巴真係expert

嗰陣有同fd傾過道
大約只係歸納左兩點:
道並非一成不變
道係將成個世界所有因素中撇除人嘅因素而得出嘅一種因果關係
唔知啱定唔啱
好人話秦始皇千古一帝,但係成日無視秦國奮六世之餘,人地秦國用左六代君主近百年時間將山東六國打殘,令到秦國成為華夏唯一超級大國先造就嬴政一統天下,唔係單係嬴政自己一個一代就掃平六合羅
拿帝自己帶兵幾十年就幾乎將歐陸強國掃平,秦始皇自己又唔無帶兵,對手又只係風中殘燭既山東六國,唔覺得比拿帝勁咩幾十條街羅
人話秦始皇千古一帝,但係成日無視秦國奮六世之餘,人地秦國用左六代君主近百年時間將山東六國打殘,令到秦國成為華夏唯一超級大國先造就嬴政一統天下,唔係單係嬴政自己一個一代就掃平六合羅
拿帝自己帶兵幾十年就幾乎將歐陸強國掃平,秦始皇自己又唔無帶兵,對手又只係風中殘燭既山東六國,唔覺得比拿帝勁咩幾十條街羅
人話秦始皇千古一帝,但係成日無視秦國奮六世之餘,人地秦國用左六代君主近百年時間將山東六國打殘,令到秦國成為華夏唯一超級大國先造就嬴政一統天下,唔係單係嬴政自己一個一代就掃平六合羅

其實呢啲例子度度都有
e.g. Einstein 做嘅野都係based on前人嘅好多成果 但無咩人會舉得出係邊啲係嗰啲前人
蔡倫
畢昇

其實四大發明都好勁

唔好睇咁多中國出既中國歷史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞