細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
唔畀飛象過河真係好戇鳩
以前係聽過食拉麵要食到雪雪聲,但近年日本人都質疑雪雪聲,有啲新一代直頭覺得核突,自己唔會咁做。而拉麵達人表示,食到雪雪聲有助降溫,同埋將湯、空氣、麵混合,咁食先最好味
先唔講禮儀

屋企食飯睇手機有咩咁efficient
專心快手食完離枱唔係更加有效率?

你話出街食等一齊埋單一齊走就話有空檔禁下
55你肯定有人同你食飯?
係呀所以係值得有咁既下一代
屋企無教好,出到商業社會先比上司/同事去教個場面就會好撚柒,好撚尷尬

公司圍內食影衰自己都算,見客個啲你個同事做柒事當自己屋企其他人先尷尬。
呢樣真係好弱智
特別係啲窮撚學人講禮儀
有錢請個工人出黎分餸再講啦
想問清楚,大家真係學唔準攞起個碗,口掂住個碗咁,用筷子送飯入口?

我學嘅係相反,反而係唔准夾飯食,夾飯食先冇禮貌﹙即日本人嗰種食飯法係冇禮貌﹚。

所以會唔會係講緊,唔准好大力好快咁扒飯食?咁嘅話食相好難睇所以唔好,好似十食冇食過嘢咁。但一隻手攞住個碗,然後輕輕安靜地扒飯,反而係我學嘅禮貌食法。

定大家學嘅同我唔同?
第2頁先有人講
Class is class
部分人中意用打破規矩黎包裝自己無class
其實無所謂
圈子唔同
人以群分
雪你老母咩
禮儀同窮唔窮有咩關係
除左一定要右手外,其他基本禮貌黎
我都係咁學,扒飯先有禮貌,夾飯係冇禮貌
但唔好扒到狼吞虎嚥咁

所以好好奇,大家學嘅係咪同我相反
可能佢地做外賣仔,又真係好少機會出去公司 annual dinner business lunch
"5"個點我直接屌柒佢地加還返舊餸
強迫人食根本唔尊重人
睇手機分心可以食慢啲 幫助消化 食太快會頂胃
細個最難捱係 大家一齊食飯
要就住大家速度食

明明食吓飯食吓餸兩三個字可以搞掂
但係又唔可以做最早食完嗰個

勁辛苦
你個6笑死我
唔比飛象過河
呢個唔係講緊兩個人同時夾餸先會有既問題
即係人地夾緊 唔可以夾同一牒餸
摷餸真係接受唔到
7最on9...唔準玩電話都算,唔準睇電視,如果配合埋“食不言 枕不語”呢個更on9嘅規矩,成餐飯一定靜撚過太空
聽都未聽過喎
日本有幾多真係會食到雪雪聲
我係拎起個碗夾飯食,個嘴唔會掂到碗邊

有時太熱的話,就半拎個碗夾飯食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞