細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
留意番,呢樣嘢唔係信仰迷信問題,而係禮貌問題。而且我唔會要求人哋點點點,當我見到呢啲情況會講吓唔好咁做,但唔會控制佢哋跟我個做法。
見到呢啲食飯冇禮儀、唔理其他人嘅人,下次就可能唔會同佢地食飯,但以我所知呢啲kam 撚多數身邊都冇乜朋友
一大班人食飯已經on9, 仲要守埋d潛規則
寧願自己一個孤獨食仲自由
湯同飯係同一樣野?
你仲要拉埋去傾生意

你老闆插筷子,你會唔會屌鳩佢,辭職唔撚做呀?

明個自己無道理,要拉去講生意

你要賺我錢,我叫你跪喺地下扮狗食屎添啦,除埋褲比我屌添,關撚禮儀事咩
舊時啲人應該唔會屌你唔用公筷 但明明呢樣嘢先係最重要

而家出去同人食飯 佢食到jap jap聲我都算 但唔用公筷一野摷落去真係已經唔想再食

去食Buffet
隔離呢班人話,我想點就點,無影響你,都係食飯啫
正常文明嘅人見到都唔會諗係同一世界
1. 睇情況,偷餸食9成係d長輩帶頭架啦
2. 最多咪一齊講食飯,屌你一席12人逐個叫哂?洗唔洗叫埋隔離檯?
3. 慣用手左手唔撚得?
4. 點為之扒飯?一隻手拎碗一隻手撥落個口度?
5. on9 食唔哂咪唔食
6. 認同
7. 咁主人家開電視咪睇,大撚把人開住電視食飯啦傻鳩樓主細個陰鳩公唔俾睇電視?
你都識講啦,筷子夾送就得,你又攞黎爬飯,所以咪ON9囉
幾時表演筷子畢湯呀
唔係下下出言不遜就代表道理喺你嗰邊
3 5已經係唔尊重人既表現黎
我插果個係筷子,拜神先係插香
香同筷子你都未識分
個個人都唔一樣㗎啦,我要去迎合晒佢地?
拿拿聲用筷子敲鳩同屌柒佢地食飯時玩乜撚野手機,幾廿歲人仲有冇家教架,石頭爆出黎架
我問你湯同飯係咪同一樣野?
筷子扒飯我唔覺得辛苦
筷子畢唔到湯
兩樣野嚟

我對人哋用羹畢飯冇意見
你理撚得人係咪用筷子?
完全感覺到自信心爆棚種語氣 然後柒到飛起
如果你有試過傾生意
有試過說服個金主
拎過百萬投資落你度

你應該唔會講同一番說話
好撚搞笑,插筷子又變左唔係信仰迷信

即係你覺得插筷子完全唔關事,純粹係人地係咁就應該跟,唔理咩原因

人地要女人戴頭巾,唔戴就係有問題,迫女人戴頭巾係岩

當人人都打女人,打女人就係岩

當人人都有黑奴,黑奴就係岩

直程話唔關信仰迷信事,係人地話乜就乜,你係最低能果個
仲有嗰啲 ‘後生仔食得啊,食埋佢啦’’
你有冇咁撚廢呀
用d濕鳩規矩黎定義人地有冇fd

人地好撚想同你食飯呀
正一傻西
Sor,無。
我屋企試過最多成廿個人食飯
一直都無人會特登叫食飯
大家等全部人坐晒埋位就會自動波開始食
俾盡都係講「食飯」或者「大家食飯」
人多起嚟點可能逐個叫食飯
而且人一多,每人手上只有一碗湯,一對筷子
唔會有人特登起身走去拎隻匙羹囉

另外,扒飯可以拎起隻碗,扒一啖落口嫁
邊個叫你起勢咁扒啫
係囉,飛機挨到最後,食飯自己想點就就點,理撚得人,有痰咪吐,有骨有𠼱,飛象過河,自己撩晒自己想食嘅嘢,人哋想食咩關我叉事,自由自在,簡直同中國人一樣,融合就啱㗎啦
老一輩就係咁多忌諱架啦

你對住我插筷子無野架
我自己百無禁忌
但我唔會咁樣做姐
唔洗講到傾生意啦,每年公司 annual dinner ,甚至同老細食 lunch,俾人見到扒飯插筷子呢啲行為,失禮自己啫,又或者外賣仔平時公園扒飯,唔洗同人食囉
食飯jap jap聲最難頂
禁忌迷信既嘢不嬲取其形態思式
你都識講兩樣野啦
有D野係你冇先要代替頂硬上
例如冇手既人要用腳揸筆.ETC
依加爬飯就好似你有手又要用腳去揸筆
有匙羹唔用然後同人講關你撚事
係呀係呀,幾時表演筷子畢湯呀大師父
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞