細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
最憎d仆街親戚最後食唔晒就chur人清左佢
話咩後生食多d

聲大大但係自己又唔食
用手食牛排又唔得????又話無管,又不斷去管
你可以話上香係迷信
但食飯期間插筷子似上香就唔關迷信事啦
呢樣好明顯係冇禮貌啦下嘛
仲要執着講迷信做咩 唔好咁低質啦
所有引用都無提及過 係同一張檯入面
再分上下級

但就算係
都無話唔得

你同習近平一齊食飯
習近平圖手食雞脾
你都唔會當場話佢

背後會唔會報料俾傳媒就唔知
呢樣無問題喎,你自己既飯係你既事,無人覺得你管自己既野有問題

宜家問題係你管緊其他人既飯,人地既飯關你撚事咩屌
人大左,經驗多左
睇得多出面啲人原來可以咁無家教

就會慶幸
原來係咪當年自己屋企人教得都唔錯
精神上影響到你就係你玻璃心

如果物理上逼你戴頭巾就有問題
但佢話你無禮貌
物理上又對你無影響
真係唔撚關你事喎

唔通人地樣衰影響到你心情又唔比出街

覺得你無禮貌係人地既事
物理上毛都影響唔到你
純粹你自己玻璃心
又變左人地。。。
仲要人地覺得人地,好撚勁
無問題就唔使講
宜家你管緊我唔俾我講野喎
因為通常呢啲餐桌禮儀都係家庭地位係下級即係做細嘅要嚴格遵守 你見樓主張圖入面都係講長輩 頭幾個comment都係講廢老規矩
你有幾可見到開飯之前阿嫲老母家姐偷食會畀人屌
愈上級越多規矩係真 但係同一個餐桌入面都係有分邊個要嚴格遵守邊個唔需要遵守
講起食飯規矩呢度有冇人好憎 飲茶的時候幫別人斟茶佢竟然喺度用手指敲枱
其實真係勁冇禮貌 你一係講唔該 一係就咩都唔好表示你用手敲枱係乜撚嘢意思
屌你老母咪話得囉
你係咪唔撚識睇字
我發覺你真係閱讀理解有啲問題

講緊人哋送俾你嗰陣
個侍應果你插對筷子呀

個侍應影響緊你呀
咁你覺得有冇問題呀
追 post 啦
睇下邊個岩
如果食飯嗰陣碗白飯送上嚟真係插住筷子嘅話咁我諗我都唔會出聲嘅
因為冇理由咁撚勁 咁都唔知一定係有原因 無謂得罪啲咁勁嘅餐廳
通常啲長輩
都係 待己寬,律人嚴
食飯聚會本來就係放鬆開心
要守規矩唔洗預我了
話說我都有6、7年冇拜年
D親戚會比利是我老母再比返我
唔想比咪咪撚比
就係用手勢
同你表達唔該嘅意思
連登就係太多你呢類死乞兒一眼就睇穿有爺生冇乸教,你呢啲賤民冇所謂啦、反正成世踎喺貧民窟乞飯食,左手右手都係抆完屎用手𢲡㗎啦。你呢啲垃圾有句成語形容你哋:跨代貧窮
最on9一定係夾到自己隻碟滿晒全部餸,仲要一上菜就夾起2隻雞脾
利申跟團見識過
不如你Google 下點解
雖然我好憎呢啲濕鳩規矩,但係唔俾摷餸呢樣嘢我好贊成
我明呀但係其實你諗心一層其實呢個動作好冇禮貌 我幫你斟茶你敲枱算點 所以我多數都會直接同佢哋講叫佢哋唔好敲枱呀
真係無謂再拗
有人可以係迷信,有人覺得係玩食物,有人覺得點解唔放係枱
每個人都有唔同理由,每個家都有唔同解釋

好多只睇自己枱度同一家人食飯嘅情況,無謂管人,但自己一定教得就要教。每個人家教唔同,我明無家教呢三個字綁死左好多唔想理呢d事嘅人。可能係被其他人把家教尺度緊鐘意插飯嘅人而嬲啫。最重要係自己一個食飯定同枱一齊食,自己一個食用香雞食都無人管
佢背後嘅故事 觀感更差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞