細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
只要物理上影響唔到我
我就唔會干涉其他人
就係太多呢啲濕鳩野
而家全世界圍撚住你嚟笑都好意思話返我轉頭其實好似呢啲咁撚冇學識嘅人喺個世界上面生存真係好撚可憐,我覺得大家真係唔應該笑你,蝦弱勢社群真係唔道德
你覺得道理啫
有餐具既情況下,再用手拎起裝嘢食既器具,其實奇怪。
有啲似乞衣
咁我純粹回應道德係主觀定客觀呢句嘢啫
你打咁長佢唔會睇
好撚迂腐
攪到我細個唔鐘意食飯
我都費事同你哋一齊恰鳩佢,好似蝦緊弱智咁
你見我原本又屌柒佢變咗憐憫佢嘅態度就知
請教你一個問題,如果在婚宴或英雄宴上,有人把筷子插在飯上,主人家看到了,是否也不能干涉?
主要比佢體驗咩叫丟假失禮,口講係唔會聽
5 超on9
如果食物敏感點算
食 即刻敏感畀佢睇
記唔記得有單野,有個細路打邊爐係枱上面屙尿,夠唔影響其他人囉,咁係唔係無問題先
飯前祈禱上主,求祢降福我們,和我們所享用的食物。 我們也為祢所賞賜的一切,感謝讚美祢。 願光榮歸於父,及子及聖神。 起初如何,今日亦然,直到永遠,阿們。
係跛左就你餵啦
呢啲咪勁劣老屎忽長輩文化
你屋企啲長輩都幾極品
插筷子起因就係幫死人上香唔好意頭,完全係因為迷信而起,再會有人覺得無禮貌。

如果無人介意呢樣野係完全無影響,一路都話唯一影響就係班玻璃心

喪禮越黎越多笑喪,跳舞Party都有。

我自己死左都一定希望所有人開心咁過,我真係唔係好鐘意習俗,好多都好on9

你個重點係覺得人地唔尊重你,其實係你自己諗多左,人地插筷子都係方便,根本無諗過去踩你,夠friend既甚至特登咁做,係尊重你先咁做,唔夠friend先多多禮儀,一句起兩句止。

人生太短,仲要理人地點睇,仲要去干涉人地思想,又習俗又盛好on9
又大把人,以前大把人信地球係平添,你未係果啲無獨立思考能力既人

有獨立思考先會諗件事起因係咩,成件事係點,唔係習俗係點就跟

插筷子,就係有班玻璃心心靈受創,除此之外真係乜都無影響
你話道德係客觀,已經可以唔使答你

你咁在意人地點睇,唔怪之得習俗係咩你就跟,無獨立思考能力

習俗叫你食屎係就食屎,幫你唔到
你話道德係客觀,隊友都笑鳩你,唔使兜喇
有啲長輩default要啲後輩夾餸畀佢(第一啖要畀佢食先),覺得呢個最on9自己無手咩
你先會在意人地點睇,無獨立思考能力

習俗叫係食屎你都食,真係慘
依家是除底個口罩食一啖又戴番
依家啲小朋友好勁㗎可以練到帶住個口罩食飯
同你食餐飯都咁多規矩跟 又驚做咗咩你又唔開心
食餐飯都咁大壓力 你就真係冇朋友啦
講到尾都係個人觀感,中國人著重形式主義,每個動作諗既唔係效率行先,而係背後聯想出既意識形態,極端既,你食剩一粒米都話你鋪張浪費,不知節儉。

至於扒飯,令佢地聯想到食得急》平時無飽飯食〉窮人》無文化無禮儀〉下等人。

而引致呢啲過份既意識形態既盛行,歸根究底,主要是追求自我優越感同捍衛自己既階級紅利。

表面禮儀,實則是文化墮落。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞