細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
算啦我都放棄
唔同佢玩了

講嚟講去都無 point 嘅
你都 on9
無人話管人地,隔離枱,我無權管,但我有權教我家人係呢個係無家教
邊個話約定俗成=道德上正確
係咪以前啲漢人玩鳩佢哋話攞碗無禮貌
等佢哋個個食到乞衣咁

同玩鳩日本人婚禮要黑白一樣
道德係主觀,你都可以講到係話事咁,真犀利

我未就係話緊你班垃圾老屎忽用自己主觀思想當係規則

未同以前班垃圾覺得打女人都覺得係岩一樣

作地一樣覺得自己係有道德,女人抵打

你未一樣,自己可以做埋道德判官,約定俗成,我話點就係點

咁係咪戴頭巾就係岩?個個話要戴就係岩?你未係果啲生番弱智。

插筷子影響到啲咩?係毛都影響唔到,唯一只係影響到班玻璃心,就喊打喊殺道德判官,正垃圾
所以咪用匙羹
咁你就收嗲啦
唔理你就咪撚吵啦
點解無禮貌先?未就係因為你主觀思想,你自己既信仰迷信on9
道德係主觀你都講得出?讀多啲書先出嚟駁嘴啦
點解你講到尊重咁簡單
規矩只係思考後嘅結論
只要有背後替人著想嘅心 跟唔跟足好閒
或者有更體貼嘅結論 令人喜出望外
爸打 原始原因 係似上香
後來演變 約定俗成
大家一般唔會咁做 可以唔關信仰事架
一般食漢堡 用手渣住食 唔會用筷子刀叉食
可唔可以唔跟?? 可以
有無人唔跟約定俗成做??梗係有
一塊木板上巨型漢堡 比埋刀叉你食
有人係純粹 約定俗成 覺得呢種行為有D怪雞架喇 點解要咁做?
你地班生番垃圾一樣,約定俗成,多人係咁就係岩

插筷子係毛都影響唔到,只會影響到你地斑玻璃心,一撚樣
成日笑人迷信既連登仔依個位又信
似精神病嘅人
講野毫無邏輯可言
你自己野覺得點處理係你既事,唔會去干涉你呀

我自己插筷子去自己度,關你撚事咩
有好幾樣都同意㗎喎,大個出到嚟見到有啲冇家教嘅同事食飯真係好肉酸,一睇就知出身唔好。
你既野係你既事,我既野係我既事,互不相干完全無問題
冇人話插筷子落碗飯道德上唔啱喎
你嬲到語無倫次
班徙置區地踎唔死都冇用,死拗爛拗,禮儀嘅嘢解乜鳩釋?係咁就係咁㗎啦!成班深山大野人,戇鳩扮有腦喺度包拗頸,你咪唔好跟,成世冇出頭嗰個係你唔係我
道德本身就係主觀

你拎道德約定俗成已經係將自己主觀思想套落其他人度

人地自己飯插筷子,唯一影響到既只會係玻璃心既人

都係果句,人地既事關你撚事咩
我諗道德真係主觀嘅
即係好似古代蒙古人道德觀念 如果老豆死咗 其他兄弟係要同佢老婆結婚
咁好明顯已經同第二個地方嘅道德唔同啦
這個我個人認為有點古怪,我的愚昧見解是餐飲是要有禮儀,同枱共桌,一起用餐尊重別人是需要,自己一個人在任何地方用膳,如何處理沒有人能干涉,但也不能干涉別人用來教導子女。

我不想用其他例子反駁,但如果別人不接受的事,為何要強迫別人接受

我的重點只是,同枱用膳的人覺得沒有問題便可以的,但有人不接受為何要迫別人呢,每個人都有他們的原因,有人認為是信仰,我不深究了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞