細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
呢個都算禮儀嚟既
係怕一碟餸有人未食過
其實多口問句仲有無人未食呢個清埋隻碟佢就得
一大班人出街叫餸多數都預每人自己拎一件先
幫佢代答
你迷信玻璃心而覺得佢無家教無禮貌係你問題
佢有權出聲屌你
如果你知道人地既信仰仲要主動挑戰人地信仰
呢個係你既品格問題
你可以活得自我唔介意人地點睇你
但你無權話人地點睇你
人地插係你度就有問題,人地插係自己度,真係關你撚事咩,我有冇講錯?

可以有人覺得你紋身係無家教,但係紋身關其他人撚事?

個問題就係將自主觀思想套落人地度,所以我未話人地既事唔關你事。

某國家會覺得女人唔戴頭巾係有問題,我地都會覺得弱智,做乜要管人地既事,去滿足自己既主觀精神思想。

你話吐痰插隊呢啲係物理上既影響,絕對有資格去保護自己權益。

人地自己插筷子都影響到你,呢啲就真係唔關你事,係你自己主觀思想上既問題,同頭巾一樣。

人地一樣會話女人唔戴頭巾有問題,我地只會當佢on9封建

插筷子除左玻璃心,真係毛都無影響
似上香,但同迷信無關。。。你鐘意咪得,你開心就好
2,4,5 真心on9

其他係其本禮貌及餐桌禮儀啫
你屌鳩人,人地未屌鳩你,好合理

又無物理屌鳩你

成件事邊個首先去干涉人地既事先?
邊個干涉人地先?
你囉
曬氣
人地覺得你無家教,真係關你撚事咩,我有冇講錯?

可以有人覺得你紋身係無家教,但係紋身關其他人撚事?

個問題就係將自主觀思想套落人地度,所以我未話人地既事唔關你事。

某國家會覺得女人唔戴頭巾係有問題,我地都會覺得弱智,做乜要管人地既事,去滿足自己既主觀精神思想。

你話吐痰插隊呢啲係物理上既影響,絕對有資格去保護自己權益。

人地話你無家教都影響到你,呢啲就真係唔關你事,係你自己主觀思想上既問題,同頭巾一樣。

人地一樣會話女人唔戴頭巾有問題,我地只會當佢on9封建

話你無家教除左玻璃心,真係毛都無影響
咁你著黑白衫都無禮貌

你話無問題,但又不斷吵。。。

覺得無問題就唔會吵啦

免費不過無話唔收錢,咁樣死拋無意思

好似鬼佬咁 一人一碟最好
唔使咁撚煩
細個老豆唔畀我睇電視, 要背住電視坐
擰個頭去望一吓 回頭已經畀人用筷子打落嚟
老豆老母就可以睇電視食飯
係 完全同意
細個屋企人可以俾機會 大個左7左就唔會再有機會
你唔管人未無人理你

你屌鳩人自然屌鳩返你

好簡單,邊個首先用自己主觀思想去干涉其他人先?
邊個干涉其他人先
你囉
無問題又提出黎?所有野面無問題講咁撚多做乜野?

無問題就唔使出聲啦
睇戲鬼佬過時過節
聖誕節感恩節

都係一大盤大家share
不嬲禮節呢樣嘢都係約定俗成㗎啦,當然約定俗成又冇話一定要遵從,唔遵從又能夠話你冇品嘅

但你唔跟約定俗成咪會俾人覺得你冇禮貌,俾人觀感唔好,係職場/社會上咪難生存囉你唔care乞其他人憎嘅下次同同事食飯嘅時候咪插對筷子落碗飯度囉,你放心冇人會出聲屌你,唔得閒教精你
呢個係中國人普遍會有嘅問題
5,7認同,其他不認同
之前試過有個長輩(撚樣),用筷子撩完牙,跟手夾餸俾我食,好彩我縮得快
精神上影響到你就係你玻璃心

如果物理上阻止你食就有問題
但我提出嚟
物理上又對你無影響
真係唔撚關你事喎

唔通人地樣衰影響到你心情又唔比出街

提出嚟係人地既事
物理上毛都影響唔到你
純粹你自己玻璃心
呢啲就係樓上班連登仔嘅指定動作,有爺生冇乸教,格衰有樣睇
首先,你入唔入到夢之一隊先? 入唔到咪撚咁多嗲
未講左你既飯,你可以覺得有問題,係你既事

我既飯係我既事,我覺得無問題就無問題

宜家一直個問題就係你干涉緊我既飯,我既飯關你撚事咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞