細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
細個唔同意。但大個發現其實好重要。每樣野個意思,做小朋友果時未必會明,人大左先明。簡單講就係己所不欲勿施於人。

做加害者果個就緊解除約串。你諗下如果你返完工老婆仔女個個唔等你就開飯。而且又唔留送,d送炒到亂曬,肉就得返d骨,菜就得返d碎,連個湯都係凍既。叫你返黎食 同要你執埋d碗。星期6日一齊食,難得放下飯,對仔女係到玩碗筷,叮叮噹噹。一路食一路扒飯,大聲食大聲講,你想夾野,佢就飛象過河打斷你。你夾野比佢,佢唔食樣樣野頂心頂肺。

樓主值得有。
根本咀嚼唔開口,安靜先係國際發達國家禮儀
呢點香港人真係好撚柒
俾啲歐美日本人恥笑
除咗 3) 之外,以上基本野,有些少禮教都會咁做
摷餸真係接受唔到,以前有個親戚係用自己食過既筷子摷餸,見到都唔想食。好彩而家個個都肯用公筷,佢摷完最多碟餸兜亂左,起碼冇影響衛生先
第七點而家變咗相反

西方隨時仲嚴仲on9
睇得大陸吃播多我見過有個靚仔早餐用手拎住塊雞扒食
應該仲有一樣)
酒樓食剩餸 老野就話比曬後生食啦
後生仔女食多啲 屌你老母有無問過我想唔想
日本人食拉麵雪雪聲因為啲湯熱同埋唔會咬斷啲麵喳
食飯japjap聲真係好影響人
加埋對個頭落隻碗扒飯 真係同隻豬無分別
無1,3,4,6,即係咁
3456都認同
1,6,7 好合理喎
我跟外國
只要心裡祈禱有飯食就得
比面咪跟中國 唔比面一樣都唔需要跟
點解要跟中國果一套
1,6,7都正常
煮果個煮完又要洗又要成,如果洗完野出黎D野比人食曬好唔專重,果個係屋企人唔係出面餐廳廚師或者工人
要識揸筷子
唔好un腳
唔好食到習習聲

其他野無所謂
你揀得即係你都知條list唔完美但有用喇屌
只認同1 6其他真係垃圾華人文化
但西方係合理既規矩
我哋亞洲呢啲係戇鳩
呢個係咪乞衣行為
所以我好撚柒憎同呢類親戚食飯
大個咗不相往來就最好
最大願望都係所有親人早日全部消失
咪撚再逼我盡乜鳩禮儀乜鳩孝順乜鳩責任
屌你老味 我一個人鐘意食乜就食乜 幾點食就幾點食
我鐘意用腳食都仲得
2巴打屋企啲大人唔講食飯?
4 你屋企冇匙羹咩
個個突然埋位,粒聲唔出起勢扒飯又幾過癮
認同 一年食十次左右
次次都係酒樓一圍圍
唔黎又話我唔尊重
食親次次都一撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞