細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
我只求唔japjap聲, 其他無咩所謂
封建遺毒
全部唔撚遵守,所以返咗工之後個個都自己嗌外賣拎入房食算,一定要成家人坐齊食飯係咩年代的老土思想
1267有經歷過,然後大個咗又唔知點解無再要求做
7更加係笑話嚟,好多老一輩由頭食到尾都攞住電話睇抖音講微信由,十個有八個都係咁諗起以前叫你食飯唔好玩電話都係得啖笑

老一輩經歷過戰爭, 食唔飽飯係家常便飯黎!
所以佢地好珍惜戰後生活改善左, 日日有飽飯食既日子, d食飯規矩都多d以示Respect!

一句到尾大部分都係戇鳩
一係一人一碟咪撚煩
同埋我點食飯關人乜事姐我係鐘意用匙羹食飯
345都on99
7睇下咩環境
普通屋企食飯點會唔睇電視手機
無下一代咪唔會有呢個問題
6 證明你弱智
但係你喺香港真係冇得避 好撚慘
不論年齡男人女人都會有呢個問題
嚴重影響次次出街食飯嘅心情
4幾啱
喺街見到啲人食相差會覺得佢好窮
鬼佬都有Table Manner
唔跟一樣當你係Uneducated
長輩都應該尊重晚輩,同意唔應該摷餸,唔應該限制用邊隻手揸筷子
有幾唔合理 等埋一齊食飯其實係禮貌黎啦
要攞住碗食飯
同意呀,見唔少偽中產喺出面餐廳,冚家講哂港式英文咁,又問個仔同侍應say thank you。不過全家食嘢都 jap jap 聲,唔講以為去咗豬欄
第6點我覺得好合理喎
1267 係ok嘅
2應該係大家都叫大家食飯
,同、都未撚識分點用
唔扒飯可以點食?
夾飯?
Yes 所以我次次都一嘢插對筷子上碗飯度
咁你咪識左右互搏
一陣又有人屌左手唔拎住個碗食飯
同埋屋企食飯人多果陣,每人嘅餐具就只有一對筷子
邊到變隻匙羹出嚟啫

根本講緊不雅嘅唔係扒飯
而係食得好急,驚死冇野食咁
拎起個碗食飯係好事
個頭dup落檯食
狗食野咁撚樣 同埋對自己身體都唔好
2,5真係華人賤種文化嚟
之所以有人飛象過河 即係碟餸本身就唔係均勻地分佈碟上
好似樓上咁講 一隻雞擺好咗雞頭雞尾 唔飛點食?
魚、燒豬 好多中式菜都有類似問題
同理 其他餸都係 有唔同分佈先會飛
唔通每件一樣都要辛苦自己夾遠d嗰件咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞