細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
5 on9到
先唔講衞生問題
迫人食唔鍾意嘅餸又好有家教?完全唔尊重人
唔飛象過河原意係:
唔好因為自己鐘意食就食埋人哋嗰邊
唔理解規矩就盲跟係人嘅問題唔係規矩問題
我屋企食飯都講規矩
但從來唔會話雞頭對住你就只食雞頭

其實無乜好辯論
呢啲又唔係法例唔跟要坐監
一家人同枱食你唔方便夾屋企人都會幫你夾
重要嘅係明白禮儀背後原因
做法係可以變通
死守禮儀亦係無意思
本身一家人唔識為對方著想
食飯有幾規矩又有咩用
所以最好唔好再食d小碟 大家夾黎夾去勁撚肉酸 每人一碟好地地
我天生左㕭
最多枱逼 就夾住自己食
啱呀
出席又屌 唔出席又屌
你估真係好撚恨同佢地食飯咩
飲湯咪有隻匙羹囉

定飲湯都要好似大俠片啲主角飲酒咁單手捧起先叫禮貌?

扒飯個重點其實係食相差
依家有邊個唔係手機撈飯
所以酒樓畀個轉盤你解決呢個問題
屋企自己人正常食飯邊得閒守依啲規則

但係明顯依啲係為三姑六婆遠房親戚飯局而訂

細個屋企無教大左出去工作飯局咪柒囉

以前公司出去飯局就係試過有人餓鬼上身,重要場合當自己屋企咁。

最後就比人背後笑足好多年。

依啲餐桌禮儀同鬼佬啲餐桌禮儀一樣,係睇場合。要知咩時候要扮嘢,咩時候可以真性情
由細到大一直都覺得食過嘅筷子用嚟夾餸俾人好核突

同樣用筷子嘅民族
日本人嗰套就比較衛生
唔會夾餸比人
又無嗰種逼住唔想拒絕人嘅壓力
係既係既,所以日本人雪雪聲就ok,去到中國人就冇禮貌?
鬼佬其實都有分,上菜時間唔一樣嘅時候,
如果你個meal係熱食(e.g. 牛扒)可以先起筷,
凍食(e.g. 沙律)就等埋一齊

同埋講table manner鬼佬仲多仲複雜,
淨係刀叉擺法都有好多唔同意思
唔比人玩手機係真係on9
佢地果個年代電視普及佢地睇電視食就得
而家手機普及就唔撚比睇手機
摷餸真係搞唔掂
調返轉有個老坑撚頭妹完對筷子仲摷摷摷
夾完一舊睇過唔岩食又掉返落去再摷
真係唔撚想食

用公筷都仲可以接受
但唔好夾返埋位研究完再掉返落去就得
冇咗呢啲潛規則好耐
我覺得大部份都無問題,呢啲野係要由細學起,食飯都睇到你既個人修養,外國都有自己套飲食禮儀,
係叫大家食飯同長輩夾餸呢啲我覺得無乜必要
1,6合理
2,3,5 on撚9
4 不準扒飯
呢個聽就聽得多,但有幾多人做到?
好多老人會扒飯
長輩 長佢老母 有實力自然會尊重你 冇嘅只係廢老阻住地球轉
4係叫你唔好食到出聲影響人,6係等大家唔洗筷子格劍同摷到碟餸亂晒
同埋呢d規矩全部都係家族大會果d幾家人一齊食飯先會守咁濟,平時自己屋企理得你咩
全部規則最唔合理咪右手渣筷子,其他其實算係中式的餐桌禮儀,一野ban咁多中間就有d搞笑
匙羹刀叉 由出邊擺到入面
每款食嘅菜都唔同
因為日本人唔係好似華人咁成圍枱咁鬥搶餸啫
夾餸真係頂唔到唔想食咁多肉
就起勢咁夾落黎幫你清碟
知唔知咩叫己所不欲勿施於人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞