細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
同埋疫情三年根本上都已經破壞咗好多傳統嘢 好多嘢冇做三年都已經之後都唔撚做 以前都話會同長輩去拜下山 疫情嗰陣大條道理話肺炎唔去跟住到依家都冇去了
咁你講咁撚多野做乜撚野
月餅呢啲閪嘢我覺得唔會失傳呀 商家佬要搵食一定係咁谷你哋買
咁你做乜要講高級,秒左傻仔
我成日覺得想自己探就去買柱香買d野去探
唔洗睇節日
外國更加會同時食,如果十個人係餐廳叫野食,就會同時間上十個majn course,唔似得香港有一份上一份
我應該係話 上香定食飯啊大佬呢句?就算你話插筷子好似上香咁,我都完全唔明點解關迷信事,我覺得你插筷子呢個行為柒,又係迷信咩
我上面都有講 關迷信鬼事咩
係你首先去規範去屌緊人地做既野,未屌返你囉,你係發動者

人地無首先去屌你,明未?

成件事個問題就係你覺得你有權去規範人地做既野

人地無去管你做既野

人地做咩關你撚事,緊係屌鳩返你
巴打 唔洗咁大反應
有人信仰 喜惡問題姐
我都唔鐘意 上乳豬 上蒸魚 見到有豬頭 魚頭
有人就係唔舒服
有人見到見到蝦 感覺一碟都係蟲

刻響血液文化恐懼
紅色酒杯仔 紅色筷子
果碗飯 插住三支香 神枱紅色燈光
未切白切雞 壘起生果
搖晃火光 火燒黑地面
念念有詞既阿婆
他的眼光 他的眼光 好似好似星星發光

爸打我好凍 我好凍 佢地話無錢喎
鏟幾鏟泥 壘起小山 話我屋企 插上三支香
但幾日大雨 沖走擋雨小山 你可唔可以幫幫我
重新幫我上泥上香
講乜鳩呀
你睇多次你自己打緊啲乜
無規範過人
我一路講緊你做無問題
我覺得你無家教無禮貌
你覺得人玻璃心
一樣ok
唔係嘅婚禮係我唯一一個見到越嚟越複雜嘅嘢 因為越複雜就越掠水
適唔適合係主觀,即係你又覺得個人地要跟你主觀思想去運作

都係果句,人地做咩關你撚事咩

又話插筷子似上香,又唔關迷信事,可以見到幾咁kam
不如同佢三鞠躬,再同佢屋企人鞠躬
咁你咪唔好跟囉

上面咁多條規範
我都冇話全部要跟架

係你喺度死拗爛拗
都唔知做乜鳩
同埋依家啲人食飯嘅飯量都少咗 已經插唔到筷子上去....
我指傳統果隻月餅

黑心講句
等多30年,老果輩死晒

宜家年輕果一輩
我覺得唔會再食返傳統月餅
反而我覺得到90中後 00 10後做左父母嫁仔嫁女
會越黎越簡化
過唔過大禮 收唔收禮金 有咩所謂?
兩個人結婚最緊要真誠 行到老就ok
個人覺得3,4,5唔太重要

其他都應該會跟,仲有加個要用公筷
條友反社會人格

唔識得覆就扯落錯誤例子到
唔夠你講就剩係攻擊你其中一句說話
你有邏輯有理具有分析
佢就扮睇唔到
得喇唔使兜了,你話似上香,又話唔關迷信,已經有結果

插筷子同迷信無關已經講完,你可以收得皮
R加拿大撩鼻屎彈去隔籬枱
希望啦
真,每個人都有自己主觀意見,自己管返自己啦,管人地做乜撚野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞