細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
筷子係兩枝 上香係三枝
想請教下點樣似
餐廳張枱污糟,放喺碗邊又會碌走,插上飯有咩問題,住海邊?
某幾條係肉酸嘅

唔細個教大個咗去女朋友食飯,你咁做會畀女朋友屋企人覺得你冇家教
個人認為只有 1) 係需要, respect 大家嘅出席
請教下, 唔俾扒飯係點食飯? 夾飯?
我幾時有叫人跟啲規矩呀
再講 而家暫時見唔到呢啲完全冇禮儀嘅人 有啲係識放大聲啲但係冇咩所謂
我睇佢D留言 心諗做乜鳩佢
"禮儀 無家教 約定俗成 封建 道德 信仰 迷信 觀感差"
大家程度認為 一D基本禮儀 唔跟 最多令人觀感差 無家教
我地就上升到只識跟約定俗成 人云亦云迷信封建信仰道德撚
咁要睇邊個有權了

同檯食飯,你唔鐘意,你可以自己起身走,人哋都可以起身走

你係有權既,你覺得佢樣衰都可以趕佢走

同金主一樣,已經同禮儀無關,係睇權力
咁係大把人 而家又唔係講地平說呢啲唔可以求證嘅嘢 你諗吓點解自己比咁多人針對先
扒飯有兩派
見過話一定要拎起碗食
又見過拎起唔禮貌,要慢慢挾起飯食
究竟有冇統一標準㗎
我屋企由細到大教我嘅係唔好夾飯食
我冇話插筷子係唔好意頭喎,你講呢啲嘢咪迷信囉,插筷子只係習俗冇咩問題,只係唔適合嘅地方時間,做啲唔適合嘅嘢咪冇禮貌囉,關信仰迷信鬼事

仲要你講笑喪嗰度完全冇說服力,你鍾意喺你嘅事,但又唔小心佢都唔係咁,全部嚴肅得來傷心,你去到呢啲地方同朋友吹水大聲講嘢咪冇禮貌囉,咁係咪又關迷信事呀

你話干涉人地思想嗰度仲戇鳩,咁本個post九成人都冇控制你唔俾咁做,只係你咁做人哋覺得你冇家教冇禮貌咋
唔同意第二句,又唔係你嘅細路,做乜要屌?等佢繼續做生蕃嘛。
*但有唔少喪禮都唔係咁,全部嚴肅得來傷心
插筷子又可以求證?無得求證既主觀思想又一定要跟你,咁撚霸道?

好多人信耶穌,又要逼其他人信耶穌?

而家個問題就係你主觀思想強加係人地度。

你自己信咩做咩完全冇問題,做乜要幹涉人哋?

人哋插喺自己碗飯度,又唔係插喺你碗飯度。

唯一影響到嘅就係你嘅玻璃心
你完全思覺失調
完全冇人話要跟人講既規矩
你係咪以前俾人話插筷子
所以而家玻璃心
你話插筷子似上香但又唔關意頭迷信事,冇干涉無問題但係又係咁吵係咁干涉提出問題,點解好似同緊女人講嘢咁,你係咪女人?
駁唔到啦只能夠講我係女人我一直都話冇問題㗎,我只係講唔係迷信問題姐,一直都冇控制你唔可以咁做,你係咪傻咗
好可憐想知你現實係咪好鍾意同人包拗頸搞到自己冇乜朋友
你令我諗起仲有一樣野
兩手拎碗食 唔可以手踭撐枱面
個行為就係解禮貌
你會唔會覺得俾錢買嘢唔啱就唔俾錢
普遍都係屋企先會等齊人
出街食跟本等唔到。
同而家大家都有電話,遲到都會通知聲。
不過都好睇屋企人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞