細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
我自己唔信,百無禁忌
親人過身香都無上
灰都係灑係公園
哈哈哈哈笑撚死我,你好撚柒,你隊友都忍唔住要屌鳩你畫清界線,好撚好笑
1 6 7都合理

好多時候都係啲人唔食先叫你食
勁仆街 難食個啲自己唔食係咁叫人食
可唔可以話
道德係會跟隨年代同地區
而有客觀改變
如果你不是和我同桌,我不管,也沒權管。如果是婚宴,被迫安排,我也管不著你,但不能管我在你面前指導子女這個是沒禮貌沒家教的行為。

我不認識你,不會管得哪麼闊。
其實有咩問題,講清楚
講左 又扮睇唔到

有啲嘢係唔適合嘅地方時間,做啲唔適合嘅嘢咪冇禮貌囉,關信仰迷信鬼事

驚你唔明又話我冇理據,俾個例子你,平時去酒吧同朋友飲酒,大聲講嘢吹水冇問題,但如果去到靈堂,你一樣好似酒吧咁樣大聲吹水,咁你咪係唔適合嘅場景做唔適合嘅嘢,如果冇問題嘅行為就變咗冇禮貌嘅行為

咁唔通我話喺靈堂大聲吹水唔得,又係關信仰迷信鬼事咩呢件事係勁冇禮貌嘅事,完全同我同迷信無關,就好似將筷子插入飯一樣,完全唔知你點諗嘢
呢d規則真係麻撚煩
你諗清楚兩者有咩關係先啦,上面已經大把人屌緊你
裝香呢係印度嘢嚟,西周冇既。 你守印度禮你老母住開新德里強姦之家?
咁都係嘅
其實有啲嘢真係好睇普遍共識
劣幣驅逐良幣
唉咪話我唔撚教精你,見你戇鳩鳩咁仲以為自己好撚醒真係好撚心up

你而家信奉緊嗰套叫自由至上主義,先唔講呢套主義有好多爭議點,我就當佢係啱先,就算係自由至上主義嗰套嚟講你講嘅嘢都係唔啱

而家冇人話道德上你唔可以插對筷子落去碗飯度,亦都冇人有權力去阻止你行駛呢個權利,但人哋亦都有權有自己認同一套嘅餐桌禮儀,而普羅大眾都認同嘅rules就叫約定俗成嘅餐桌禮儀。道德上你當然可以唔跟,但你都冇權覺得人哋覺得你冇家教,因為人哋都有自由對你有任何正面或負面嘅觀感。

樓上咁多位師兄都冇人講過話你插對筷子落去喺道德上係錯,只係話你咁樣做俾人覺得你冇家教,係社會上係一個kam撚,所以其實你鍾意嘅話你可以射篤精落碗飯到當調味料咁食再大大聲周圍同人講你鍾意用精撈飯,你唔會影響到人,你道德上都冇錯,但你就係一個kam撚,社會上生存唔到
成件事就係因為信仰迷信而起
1. 你唔信,人云亦云自己跟都完全無問題,但人云亦云再去屌鳩其他人就on9
2. 你迷信,自己跟無問題,屌鳩人強加自己信仰係人地度又係on9

即係以前一定要信神,無神論就係異教徒,今時今日仲用呢個邏輯。。。人類基因真係無變過。

我就係覺得你自己信咩無問題,呢啲主觀野

個問題就係將自己果套去干涉人地

即係人地唔同1諗法就係異教徒,好低能
學下咩叫道德相對主義先出嚟柒啦
其實你地嘈緊既方向都唔同
佢就咬緊你地約定俗成既想法去套落生活
而且佢係講得柒
假設依個世界冇上香既文化 或者由細到大都冇依件事等於負面既教育 事實去到依刻 冇人會覺得插係中間有問題

觀感都係你由細到大慢慢起出黎 你經歷過 學過 咩好咩係壞 自自然然就將過去既野套落現實生活

簡單講就係普羅大眾既觀感 如果由細到大都同你講 插係中間先係有禮貌先係尊重緊對面長輩。成件事就會掉返轉 依加就會講緊:「筷子擺低 真係屌佢老母」

佢一直咬緊件事既本質 而你地就講緊 件事既主觀觀感
咁樣嘈緊係九唔搭八喇

老老實實:件事本質冇問題。只係一直由細到大都有主觀觀感講話咁樣係唔好睇咁解 置於點叫唔好睇 邊個定 根本冇答案
但如果只限蒙古人既話呢個係客觀
睇你要睇到你既議題影響到幾大
通常屋企死咗人先會夾飯食
你果套叫道德相對主義,其實道德係主觀定客觀喺倫理學上都有好多爭議,有興趣可以睇吓相關資料
即係無家教,無禮貌,但有道德

你地講野輸打贏要真係好撚搞笑

你仲要道德係客觀都講得出,你出少句聲好於啲,你隊友都笑你
樓主啞撚咗
多撚餘 幾歲呀廢老
冇家教冇禮貌,但唔係冇道德有咩問題呢?
你唔係真係蠢撚到咁嘛
人地想打破呢d 「陋習」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞