細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
除咗1)係基本尊重之外
其他規矩全部都on9
1.完全合理
2.我認為屬於儀式感 感恩 類似 耶教飯前祈禱
孝道長幼果種就食屎啦 感恩文化去發展就合理
但一句大家食飯就得 每個都叫就假撚到閪
其實齊腳食飯 同有飯唔食唔係理所當然
和平富裕地區同時代 可能難以理解
3.呢個on9既 聽過有人細個左手渣筆都比人打
4.完全合理
5.呢樣又係on9 我認為夾比人反而唔禮貌
我唔撚係殘廢 洗撚你夾比我 我想食就自己夾
6.完全合理
7.可以理解 但無意義 家族食飯 人多就口水多過茶
但又話食不言 寢不語 但唔講野 靜過頭 以為吵大鑊
開住電視 就算唔睇 相信好多人家庭習慣
如果條友遲到呢?守時基本嘢啦
最慘有啲人要人用右手揸筷子,但自己揸得極核突
證明純粹係蝦細路,如果真係好似佢地所講係基本禮貌/家教,咁應該要大個左都照要你做,甚至大人都要一齊做
5. 唔on9 喇
如果係男仔
要提早適應條女唔食既野塞落你
又係d threads on9理論
你都唔只無禮貌 直頭係on9, 煮完比你 唔等埋先, 你食完就自己行開先?你有無諗下負責煮嗰個有咩感受?
我就等齊人基本 唔係冇需要一齊食 叫聲開飯就純粹為咗confirm到齊人食得
然後摷餸呢個你一係咪撚食中餐 唔係就分餸解決
尊重邊個?你?死傻鳩,你踎徙置區咋,使撚尊重?用下腦點解3,5重要先啦蠢撚過閪
你食西餐都唔會成把刀打直咁插係件野食道掛
你咪屌囉 同樣我一樣覺得你地啲乜都禁忌 乜撚野都要做聯想 似呢樣又唔得果樣又唔得既柒頭好on9 好撚抵屌
其實揸筷子有冇最正宗手勢?
我自己就唔會夾俾人,但你咪試吓同個長輩講囉,等你回覆長輩反應
我上面都有講 如果自己唔care係冇問題嫁
你將筷子插喺碗飯上面
人地咪覺得你on 9冇禮貌冇家教囉
你覺得俾人笑冇問題咪繼續做囉
最重要佢自己唔care人地點睇
咁其實佢做乜都冇所謂
167合理
屌,佢話我唔戴頭巾就係淫婦又理鳩佢咩,低能

啲老屎忽成人屌鳩啲人紋身係唔係又無家教

人地紋身關你撚事咩

人地插筷子又關你撚事咩

成個concept用自己玻璃心信仰去規範人地就係弱智

人地精神上既玻璃心理撚得咁多咩

你有自己既信仰完全無問題,你留返比自己,無人迫你做或唔做任何野,做乜迫人要跟你信仰?

人地無理你插唔插筷子,你做乜管人地?你有乜野資格去管人地?人地無管你喎,你唔鐘意插筷子無問題,你自己信仰留返比自己,人地既事係迫人跟你信仰就係你有問題
有咩搞笑,對我黎講插筷子唔關信仰迷信事
信仰方面,我又唔係信黃大仙道教嗰啲
迷信方面,我又唔係信插筷子會咒死人
純粹覺得冇禮貌咁解
要好眼利,知道人哋想夾俾你嗰陣就stop佢

即係食嘢前要講定自己唔食咩先叫有禮貌?
無人管你
但我覺得你無家教無禮貌咁又唔得?
正如你覺得人地玻璃心一樣
其實唔洗拗
唔係d濕鳩規矩黎定義人地有冇fd
而係呢啲唔介意人哋點睇 想點就點生活方式既人多數身邊都冇乜朋友 你留意返先
話人冇家教算唔算冇家教
利申細個有跟呢d規則
唔怪得咁多大陸人周街柯屎啦,佢地就好似你咁諗:成個concept用自己玻璃心信仰去規範人地就係弱智
係咪你細個用左拗俾人夾硬拗到變右拗 搞到左右手都用唔好
所以要依賴5黎有人夾餸俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞