細個最憎就係啲濕鳩食飯規則!

1001 回覆
1381 Like 136 Dislike
揸筷子揸到勁低
啲力落唔到筷子頭點夾野
1: 除非特別原因, 例如佢係負責煮飯果個, 如果唔係所謂唔齊人, 係未到既人既問題
條友反社會人格,為駁而駁
1先最on9, 佢遲到怪我呀? 我食先係冇禮貌?
2,3,5都on99

基本上同枱食飯咪做d野影響到人就ok啦
強求叫晒成枱食飯, 左yau要用右手, 人地挾過來一定要食係專制。
基本上而家d長輩夾餸俾細路都唔適合,
呢樣野只有父母適合做
其實你唔在乎人地點睇你
你可以無視哂世上所有既野
餐桌禮儀你可以唔跟
筷子插飯無禮貌呢啲都係人地對你既評價
條命你既唔需要在意人地既睇法
有性格活出自我
我一定支持你架
長輩根本唔理人感受,夾夾夾,我想食唔識自己拎?一陣食物敏感你賠返條命俾我?
等齊人先食就最戇鳩,當年我阿婆煮得勁辛苦一個煮十個餃又炸排骨又剩,一定係即刻食先最好食啦,啲遲到撚唔係搞到攤凍晒就要我阿婆加返熱,有時早到嘅人餓到仆街,遲到仲要就你?
除左摷野之外全部都係on9野
大個左都傾向自己一個人食
或者食西餐日本野
我覺得夾餸比人呢個行為係極唔尊重人極冇禮貌
不過華人社會啲長輩都唔會尊重後輩架啦
長輩論就見人見智
但等齊人先食飯真係禮貌嚟
試過叫幾個朋友上嚟屋企開party
叫咗幾樣外賣,自己整幾味餸
朋友已經話肚餓食緊外賣
仲問:喂,洗唔洗留啲俾你?
我話:你話呢,唔係應該等埋我咩
為你好啫,後生仔食多啲先高
咪擺喺個碗唔食
屌,人地點諗關我撚事咩,咁撚玻璃心先係on9無文化

你講咁,即係你覺得女人要帶頭巾,人地唔帶就係無家教,人地既事關你撚事咩

人地就係成個國家都仲係咁做,呢啲未係生番落後思想

你宜家做緊既野未係一撚樣

人地插筷子係毛到唔會影響到你,唯一係你自己傷害自己玻璃心

即係人地唔帶頭巾,你都覺得關你事,要求人地點點點,落後生番未係咗既思想

用自己既喜好去要求人地點做

我都覺得著黑白色衫好似靈堂咁,唔好意頭,邊個著黑白色衫食飯就係無家教,未撚咁玻璃心啦,要講乜都可以講
同朋友食飯先冇咁多規矩
食飯求開心
咁多規矩不如咪撚食
未聽過3 即係左㕭都要用右手揸
啲廢老思想就係咁迂腐
所有嘢都係幻想迷信 背後冇道理基礎
唯有等後生既廢除咗去
呢啲大家識做啦
遲到少少咪等下但又唔好遲大到
早到嗰啲唔通早一個鐘到又話唔等齊人食先咩
如果我有仔見佢咁食倒落地下叫佢試下扮狗食,返學都要咁食
咁你唔理人感受?唔俾我行𡁵diet唔食得?而家殘廢冇手唔識自己夾?
3 同5 好on9 喎

其他都同意嘅
1. 等齊人其實係好
難得一家人一齊食飯 食住家飯又唔食好耐
唔等齊人既 分分鐘人地坐低你已經食左大半
就少左果種一家人一齊食飯既feel

2. 叫人真係好撚尷尬 講句大家食飯咪算
同理見到面有打招呼咪得 又係要叫人 好尷

3. 聽都冇聽過

4. 冇聽過 不過扒飯又真係幾乞衣相
我係用匙羹食飯

5. 痴撚線

6. 飛象過河阻住其他人夾
摷餸尤其冇用公筷真係好撚核突

7. 同1啦 睇住手機就冇乜交流
同埋睇手機食飯好慢 又令你分心更易整親

所以我覺得除左167之外都係應該摺埋
其實係啲家長唔識教
識揸但係唔識教人揸
我冇話有問題呀

扒又得 逐粒夾又得 羹又得
係呀係呀,你冇雪雪聲姐係唔吸飯入口
姐係要托個碗埋口再爬啲飯入去
咁點解唔用匙羹?
咁中意傳統用埋木柴燒火好冇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞