[KPOP] K-POP 2024討論區 (24)

1001 回覆
4 Like 10 Dislike

聲援醉駕?
想果果聲援架電動滑板車?
你講得好啱

是取樣還是抄襲?LE SSERAFIM 專輯《EASY》遭指多首歌曲「引用」Doja Cat、SZA 等大咖歌手!網友:幾乎ㄧ樣!

南韓知名流行音樂線上雜誌《IZM》樂評人李勝元(暫譯,指出專輯中多首歌曲「大量引用」的痕跡,像是歌曲〈Smart〉中的主旋律和 Afrobeats 的使用都跟 Doja Cat 的〈Woman〉十分相似,另一首歌曲〈Goodbones〉中後期副歌的聲音則和樂團 Yeah Yeah Yeahs 的〈Date With The Night〉相似。還有〈Swan Song〉的旋律也和 SZA 的〈Kill Bill〉幾乎ㄧ樣。他也表示適當的借鏡和創造性轉化是優秀的能力,但這樣過於明顯的「大量引用」沒有必要。

https://today.line.me/tw/v2/article/8nRJLPn
成堆19年反賊討論邊個邊個違約siu4
hybe唔割閔係良心企業
老屈啦
拍子來黎來去都係咁
kill bill shuffle beat,大把歌都shiffle啦,但melody完全唔一樣囉,又屈人完全一樣

你首bubble gum就真係拍子旋律都一樣喇,傻鳩

利申 有彈classical piano/pop
自衛同主動傷人係咪同一件事?
啲fans係咪有問題㗎, 酒鴐仲可以支持
kpop 界9成問題都係由白痴fans 發大
嗰161億won實係肥佬好人捐畀ador
係咪好人唔知啦,不過肥佬一定冇捐錢比閔玧其去上駕駛班
犯法就係犯法
咁先精彩
智障fans
可能檀世界個腦教育中心無包埋啦
我係咪睇錯
Hybe話要確定果果嗰個po嘅意圖?
咁撚癲?
果果係咪要重讀腦教育中心課程?
果果

原來果果仲出多一個po

聽army話啫,有打招呼
一定係俾人hack咗
拍子來黎來去都係咁
你首bubble gum就真係拍子旋律都一樣喇

首先拍子唔會係抄襲嘅考慮因素 加上你第一句都係話拍子嚟嚟去去都係咁
咁點解你會屌埋bubblegum拍子都一樣?
一係你就屌旋律一樣 拎份譜出嚟研究

同埋我想知你點睇John Williams啲作品

利申:鋼琴LTCL 8級樂理 + 覺得房狗閔老母都好肉酸

唔係撻出嚟話自己係classical撚就勁啲有說服力啲大把人都係classical撚 但人地都未告佢 plagarism 唔知你喺到嘈乜
army果然都係低智生物
本身唔關佢哋事都可以差隻腳埋黎
而家正主出到聲 又hang晒機
定其實佢地係想幫房狗奶袋底?
都唔係追星
係追間公司
醉愛房狗
道長唔敢開壇作法對付嘅邪教!

btw你偶像mjh本人認證
同佢哋做得好唔好無關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞