[10月新番] 龍珠DAIMA 全新預告

650 回覆
21 Like 9 Dislike
之後D作畫有今集10分之一都好 靚到痴線
好有Sandland個feel

周邊抄吓Mad Max就攪掂
段回顧靚成咁,其實不如好似亂馬咁用返呢個水平重製成套Z仲好過整套DAIMA 出黎
其實viu有啲譯名都仲係冇跟香港例如丹布拿同巴比迪反而天界神珠佢又有跟
巴菲迪達普拉係文傳漫畫譯名,都係港譯

相反“娜美克人“就有少少非港譯味
又頭黎過一套,以原作做延伸,洗咩理超啲設定
更何況依家先跟翻原作,超嗰時係推翻原作
超趕工邊畫邊播先崩啫
今次講明已經畫哂
有冇講今套幾多集 1季定2季
印象中佢哋都唔係好confirm係呢個原因,都只係估?
而且龍珠分體點都make sense 過叫布歐吸自己
原來係咁真係冇睇過漫畫版

不過娜美克人真係好奇怪
龍珠大媽
後生果一代全部都係用強國譯名既啦,係比達仲keep 得到

之前同個舊生講龍珠,又布馬又林克初初都唔知佢講緊乜
zelda
丹布拿只係以前TVB叫開
真呀我有啲frd都係會用強國譯名例如亞奇洛貝
咁對白上佢哋係冇得confirm唔通令布歐體內啲空氣去驗咩,但其實悟空講得出黎理論上都有原因,只係對白設計上佢冇100%肯定
但實際上呢個原因係有寫落設定集

況且當時都係預咗龍珠完結,個原因點都係諗住咁寫架啦
Sor 唔知設定有
見超藍比古洛分體大家都咁驚訝,以為冇特定條件解體
因為我係睇tvb版
唔通龍珠超會reboot
20集
超藍驚訝係因為龍珠超斬咗呢個設定
其實overall冇衝突
但作為續作推翻舊作設定有啲肉酸啫
唔會reboot啦,冇鳥山明係到做咩都比人屌
就算寫到勁神畫到勁靚都會有人走出黎屌
原本以為係40週年特別篇,同超完全無關,但又沿用返第七宇宙設定
畫質真係好靚,希望可以keep到
變一年級其實即係仲細過悟空出場嗰陣
btw喺黃viu睇一集播成12個廣告都幾癲
如果電腦睇嘅話可以用adblock
我識人知道呢套野唔係接超係到屌超爛尾
我同佢講龍珠係唔會爛尾,因此個尾一早已經寫好左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞