[KPOP] K-POP 2024討論區 (23)

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
薛個嘴好怪

師姐Yuna贏十幾條街喎
Jyp 同melon破冰
根本佢哋幾個都續約完全係JYPE 執到
Crazy成首喺度Da Da da 同舒華喺(g)-idle唱 lalala hon hon hon嗰啲擬聲詞冇乜分別避重就輕明明係缺點嚟就叫好啱佢哋
佢哋畀人笑得最勁嘅就係vocal IVE嗰陣畀好似會員李知恩咁嘅人笑坐喺度咪嘴 咪又係短時間內改善唔到唱功 都會出首I AM搵兩三個唱到高音嘅成員墊聲其他人對口形挽救下口碑 到巡演再慢慢練去到音樂節翻身
佢哋就出首同supernova一樣大半首係rap嘅歌 但係人哋aespa就算音放唔開咪去到encore校慶都好正常
反而佢哋完全冇諗住挽救一下喺韓國嘅形象淨係討好嗰班外國人 咁都叫好事
今次一樣好似之前參考Rosalia 同tyla咁見到歐美紅乜就出乜類型嘅歌
呢首Crazy唔難聽聽落都似係le sserafim會出嘅歌但唔係而家要出嘅歌
有個退團開始?
Crazy成首喺度Da Da da 同舒華喺(g)-idle唱 lalala hon hon hon嗰啲擬聲詞冇乜分別避重就輕明明係缺點嚟就叫好啱佢哋
佢哋畀人笑得最勁嘅就係vocal IVE嗰陣畀好似會員李知恩咁嘅人笑坐喺度咪嘴 咪又係短時間內改善唔到唱功 都會出首I AM搵兩三個唱到高音嘅成員墊聲其他人對口形挽救下口碑 到巡演再慢慢練去到音樂節翻身
佢哋就出首同supernova一樣大半首係rap嘅歌 但係人哋aespa就算音放唔開咪去到encore校慶都好正常
反而佢哋完全冇諗住挽救一下喺韓國嘅形象淨係討好嗰班外國人 咁都叫好事
今次一樣好似之前參考Rosalia 同tyla咁見到歐美紅乜就出乜類型嘅歌
呢首Crazy唔難聽聽落都似係le sserafim會出嘅歌但唔係而家要出嘅歌
一路路人緣同口碑都好 但音源唔係特別好
隻Time of Our Life都係上年12月31先入番MelOn日榜 top100 之後開始爬
到今次Cb就完全爆發 紅起上嚟真係擋唔住
首小時三萬UL係痴咗線 做咗國民Band
音色問題點改善, IVE班人唱功甩甩cutcut,但音色係唔差. (瑞唔好rap)
HYBE E家既玩法就係將外國hit既style直接修音套落去自己團去回歸.
你唱功唱到都唱唔到修成電音果把聲啦. 唔講perfect night呢首修音大魔王.
同埋之前既impuritxxx,smart,easy
最初既unforgiven都唱唔到啦
師兄諗得太簡單
ls 入面有大半嘅人音色差之餘又驚唱歌,好難搞過多幾年轉型算了吧
其他都算叫做後期執到
但個忙內一開聲真係每次都俾佢嚇親
NewJeansNeverDie lm
五個入面得牙降把聲唱歌係聽得入耳
今次首crazy 搵佢去rap都幾難聽
另外四個就三個走音老牛聲然後許允真就自信爆棚式嗌歌
一隊可以咁多人唔唱得 要靠修音先出到街

大家留意ador已成hybe口舌,唔好信

HYBE的現金流緊張問題

HYBE現金流緊張和錢去哪了

pledis娛樂
2020年5月,花費2000億韓元(缺乏現金,由銀行貸款)收購韓成洙和Sony手中股權,至今尚未償還本金

Belif Lab
原為與CJENM合資公司,2023年10月,花費1500億韓元收購對方股權
成為全資子公司

ITHAKA HOLDINGS(伊薩卡控股)
從Scooter Braun手中收購100%股權
2021年4月收購
耗資1.18萬億韓元(貸款+現金流)
卻未能讓原藝人活動,營收不佳,利潤巨虧

QC MEDIA HOLDINGS(QC傳媒控股)
2023年2月收購
耗資3140億韓元(為當時為收購SM娛樂而從資本市場融資所支出)

Exile Music
2023年11月收購
投資規模尚未公佈

SM娛樂
2023年2月,出資4228億韓元收購創始人李秀滿手中14.8%股份
在kakao收購中回籠部分,今年又售出部分,但所得不如投入,並仍被套不少

SUPERTONE
前後花費將近500億收購股權

房地產產業
購買BTS真人秀拍攝地江原道平昌郡拍攝場地,並計劃開發旅遊和經驗住宿的景點,花費應不少

遊戲產業
給我前後多家遊戲公司投資不下1000億韓元左右投資

還有數量不多亦不少收購source music和KOZ娛樂時費用,應不下千億左右

近幾年營業額(銷售額)持續增長,在1萬億-2萬億韓元間
但還要剔除營業成本等高支出,最後營業利潤稀薄

尤其在支柱男團入伍的一年內

而銀行貸款、債轉股融資等資金(現金流)
都被HYBE(方時赫)等高管用來收購擴張,但部分投資未換來合理回報,
所欠依舊,營收不佳,卻面臨現金流緊張、枯竭
還有紛至沓來要求還款的訴求

尤其未來一年內要到期的近1.5萬億韓元債務
只能盡量壓榨旗下廠牌藝人拼命巡演,上漲演唱會門票,加大席次出售,開發各種割韭菜手段,提高營收
壓縮成本,將低效比團體拉長回歸週期,減少音源灌水投入
變賣資產,出售原有資產(樓盤)
還有金融手段,如抵押廠牌營業現金流等手法,再從銀行獲取新貸款
或再從債券市場繼續講故事發行新債,以償還舊債
但也要如期履約還債(大宇未來資產)確保信用,
如多米諾骨牌般

閔熙珍這看跌期權也是不穩定因素
所以要千方百計將其驅逐出公司
並想抵賴其權益兌現

避免遞加目前
大宇未來資產等因為股價持續下跌,很難上漲到轉股約定價,轉股獲益不多,要求提前兌現債券投資額的壓力

龍山辦公樓
171億韓元押金
每年180億韓元租金
HYBE讓廠牌共同承擔

子公司公車購置
也向樂天分期貸款
並用HYBE信用聯名擔保

高槓桿、高負債、高週轉
快速大量收購擴張
正是恆大模板
多廠牌經營如同多樓盤施工
回款率是關鍵,銷售是關鍵
但滑板車負責的美國子公司掉鍊子

加上去年以來中國KPOP消費萎縮

cr.
讀書反饋@weibo
或者喺HYBE嚟講,女團嘅存在只係為咗同其餘三大爭地盤,女團實力係點唔重要,最緊要係男團。
男團係佢哋唯一賣點,女團只係裝飾。
咁其實音色唔好可以點
唔同退團?
咪避重就輕
直情聰明啦
唔明點解要搵自己弱項黎搞
況且佢地算有自己團隊特色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞