[KPOP] K-POP 2024討論區 (23)

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
原來你地眼中全球第7音樂巿場係重要過第一第二大音樂巿場,我冇野講,睇好asepa登頂
至於remix嗰部份就唔好玩膠啦,每個團甚至歐美歌手都要係咁出,aespa就柒啲,出左堆想闖美都not in
好聽到癲
又話闖美唔可以冇識得係聯合國淡淡定定講成分鐘英文既hot girl gigi
點解都係not in
唔好問啦,問就係話本土緊要啲,唔要啲洋鬼子巿場
唔好問啦,問就係話本土緊要啲,唔要啲洋鬼子巿場
韓國蓋洛普調查《21世紀最受歡迎K-POP女團》

1️⃣ 少女時代、BLACKPINK (42%)
3️⃣ NewJeans (25%)
4️⃣ Wonder Girls (21%)
5️⃣ TWICE (13%)
6️⃣ 2NE1 (10%)
7️⃣ IVE (7%)
8️⃣ aespa (5%)
8️⃣ KARA (5%)
8️⃣ Red Velvet (5%) ​​​

https://www.starnewskorea.com/stview.php?no=2024090513133870053&type=3
無訪問公海無意思啦
Tzuyu99614

打風班機cancel 轉坐私人飛機
個編曲幾多年前作好
其實我覺得似返2009年女團盛世
百花齊放咪幾好
每一隊都有啲嘢吸引到路人去聽
1️⃣1️⃣ Apink (4%)
1️⃣1️⃣ Mamamoo (4%)
1️⃣1️⃣ SISTAR (4%)
1️⃣4️⃣ T-ara (3%)
1️⃣4️⃣ (G)I-DLE (3%)
1️⃣6️⃣ Brown Eyed Girls (2%)
1️⃣6️⃣ 4minute (2%)
1️⃣8️⃣ f(x) (1%)
1️⃣8️⃣ miss A (1%)
1️⃣8️⃣ Secret (1%)
雖然得3%, 但可唔可以計埋我地孩子
數到18都未見某團 仲成日拉埋另外四團叫自己五常
不過啲人話韓國市場唔夠日本美國市場咁有用喎
真咩?
真係揞住良心講啲咬字逐隻逐隻跳出嚟
首歌又老套
復古風又話老套
唔怪得依家清一色得唸經歌
出現啦
出返舊kpop曲風又話老套
然後又嫌依家啲新歌奇怪間唔中又話掛住以前kpop

仲有聽KPOP講咬字
有無睇驚六聽歌寫歌詞 勁多都寫唔出啦

不過唱腔一般係真嘅 好似好平咁唱隻歌
無乜技巧同感情咁
上邊某某 好緊火, 唔抵得係咁起度酸 。
子瑜觀眾緣真係爆燈

竟然可以係咁嚴格既連登仔之下獲得壓倒性正皮
估唔到有miss A同Secret
上得榜個個都有hit曲
我地le有海外市場(cowchella)
又有hybe爸爸2200萬大列表
最衰sm養左啲鬼子係泰國刷

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞