Canon 用戶討論區 (33)

413 回覆
2 Like 0 Dislike
所以Sigma暫時剩係出APSC

等埋Canon d原廠先
頭先上網睇返US定價
Nikon (Dec 2021) 係$1,199
Sony (Feb 2024) 係$1,100
Canon 係$1,099
定價其實相近, 暫時睇功能對比Nikon嗰枝多咗IS同輕咗~10%

如果覺得貴可等下跌價先, Nikon嗰枝三年後而家~$750都有

而家出咗呢枝, 反而更好奇第時會唔會有RF70-180mm f2.8呢?
Nikon果支係騰龍仲要1代技術貼牌,完全無可比性
暗龍唔駛一年減到899
400幾g的確落機仔到會平衡到,都算好事,出左枝輕嘅2.8光圈鏡
不過呢支鏡過一排跌價應該好賣,如果最近對焦距離近啲仲會多啲人黎旅行影嘢食

始終有嘢出好過唔出
有冇 Ching 收到 R5 Mark II 第二輪送貨通知 ?
唔明點解咁刻意sell係R8度先夾
好似講到R5/6/7度唔夾咁
有貨到喇咩?
我估因為對比R5/6/7, R8係最細部同無機身防震1
咁配枝輕便兼有IS嘅Zoom就最適合
重量平衡問題,同部機仔細,吸引多d人買
如果要講, 本身唔同mount已經無可比性

其實都係好奇求證下, 見網上有唔少人話Canon呢枝鏡比其他品牌嘅同級鏡貴好多 (同級指大家都唔係頂級, i.e. non-S, non-GM, non-L) 但原來客觀事實係官方發佈定價三者接近一樣

至於抵唔抵就係主觀意見, 如果多用家覺得唔抵少人去買咁自然就會快跌價, 唔急用真係等下

親身經驗分享: 嗰時RF135一出即買~HK$16k, 結果用咗10次唔夠, 而家買~HK$12k都唔使, 諗起都有啲肉赤...
另一枝RF24-105雖然更貴, 但已經拎過去旅行又去海洋公園又影過阿仔畢業相... 就算而家買可以平兩千我都覺得嗰時抵買
3支最貴肯定係Nikon支暗龍架喇

Canon呢支叫做原廠標準變焦多個選擇,但都唔係叫抵。

始終stm摩打加估計唔會日本製底下叫9k,價錢係有好大下調空間。

始終課金既係用家,可能隔一排就有啲R8同購promotion夾呢支鏡谷下銷量
最搞笑係佢出完暗龍之後又比龍仔自己出支z mount g2
但佢配有機身防震d機身,個防震級數有上升
所以都唔係咁刻意sell落r8
非L鏡f/2.8恆定光圈?都幾破格
估一估訂價先!我估USD1.1k
捲落d,睇到post原來已經有訂價msrp usd 1100
柒左,當我冇估過

Canon HK寫日本製造, 唔知真唔真
差唔多重計

係咪24-105 2.8
好過
28-70 2.0 呢
佢出完令到支小三元 24-105 變得吸引過佢

首先賣街平過佢, 紅圏USM, 有埋24同70-105 tele 嗰part都係重200g, 袋少支鏡。
4光圈係細一級但可以全開,呢支28-70好似要收一級光圈先sharp。

所以呢支新鏡應該要跌到7千幾先合理入手
如果佢出支70200 stm2.8 都幾正
枝f4太舊
當年2018出eos r已經有
尤其之後有埋nikon枝24-120做比較
輕過佢之餘個range仲闊D,當然我知因為無防震
唔係好接受到佢仲重過枝70-200 f4
出街輕便想一機一鏡, 28-70f2.8無24mm自拍有d難搞
伸直隻手28mm自拍都好大頭, 2-3個人頭塞爆個frame
最後都係要用返24-105 stm?
Canon hk 話mij
咁就無減價空間了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞